- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija

Crna Gora: Izglasano nepoverenje Vladi, DPS slavi

Pratite nas
Poslanici crnogorskog parlamenta izglasali su nepoverenje Vladi Crne Gore na čelu sa Zdravkom Krivokapićem. Za nepoverenje Vladi glasala su 43 poslanika opozicije i koalicije Crno na bijelo. Prethodno nije prošao Vladin predlog za skraćenje mandata Skupštini, jer nije usvojen dnevni red sa tom tačkom.
Sednica o Vladinom predlogu o skraćenju mandata Skupštini počela je skoro pet sati nakon prvobitno zakazanog termina i trajala je samo nekoliko minuta. Odmah zatim održana je sednica o predlogu opozicije i koalicije Crno na bijelo da se glasa o nepoverenju Vladi Zdravka Krivokapića.
Poslanici u crnogorskom parlamentu juče nisu raspravljali o razrešenju potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, nakon što dnevni red nije dobio potrebnu podršku.
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da zna da više neće biti premijer jer je to dogovorio crnogorski predsednik Milo Đukanović sa delom vlasti.
Sinoć je ispred zgrade Skupštine u Podgorici održan protest sa kog je poslanicima poručeno da, ukoliko ne bude ispoštovana narodna volja, protesti će se nastaviti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:01 04.02.2022
Joković: Nismo hteli da rušimo Vladu, ali ne žalimo za njom
Predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković kazao da nisu hteli da sruše ovu Vladu jer je prva koja je formirana nakon 30 godina vladavine Demokratske partije socijalista (DPS).
„Mi nismo hteli da budemo ti koji su je srušili, ali ne žalimo za njom“, istakao je Joković.
On je rekao da bi oni glasali za smenu da za smenu nije glasao DPS.
Poslanici SNP su pre glasanja napustili salu, a isto su učinili i poslanici Demokratskog fronta (DF), Pokreta za promjene (PzP).
22:47 04.02.2022
Bečić: Tri apsurda
Sve je jasno. Kada podnesete inicijativu za smenu Vlade, a na kraju ruši Vladu jedini koji je u toj Vladi, a vatromete ispaljuju oni koji su poraženi, poručio je predsednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić.
Tokom obraćanja novinarima nakon sednice kazao je da su viđena tri apsurda.
„Tri apsurda. Prvi da opozicija odbije da idemo na vanredne parlamentarne izbore. Jeste li to ikada videli u regionu i svetu? Nakon toga drugi, da ona partija koja ima najmanje poslanika u okviru parlamentarne većine, a koja je imala nekoliko puta više vlasti neko što ima uticaja, sruši Vladu u kojoj je bila. Treći apsurd da ona politička struktura koja nije imala nijednog predstavnika u vladi, Demokrate, budu protiv nepoverenja vladi“, naveo je on
22:44 04.02.2022
Skupština usvojila izmene zakona glasovima opozicije i „Crno na bijelo“
Skupština Crne Gore usvojila je Predlog izmena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je predviđeno da se lokalni izbori u 14 opština održe u jednom danu.
Od 57 poslanika, 46 je glasalo za, a 11 je bilo protiv. Za Predlog zakona glasali su poslanici opozicije i koalicije „Crno na bijelo“, a protiv su bili poslanici Demokratske Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore.
Poslanici Demokratskog fronta (DF) nisu bili u sali.
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija
Dopune Zakona su u skupštinsku proceduru predali koalicija „Crno na bijelo“ i opozicija.
Dopunama je predviđeno da će se „prvi naredni izbori za odbornike u skupštinama opština Ulcinj, Berane i Plužine, održati u 2022. godini istovremeno sa redovnim izborima u Podgorici, Skupštini opštine Golubovci (opštine u okviru Glavnog grada) i skupštinama opština: Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik. Odbornicima u skupštinama opština Ulcinj, Berane i Plužine produžava se mandat do izbora odbornika koji će se održati u smislu stava i ovog člana".
Momo Koprivica (Demokrate) rekao je da je politički motiv ovog predloga da se pobegne od suda građana i izbegne da se vidi šta građani misle o prekrajanju izborne volje u parlamentu Crne Gore.
22:27 04.02.2022
Konatar: Abazović treba da bude novi mandatar
Dritan Abazović - Sputnik Srbija
Šef kluba poslanika „Crno na bijelo“ Miloš Konatar rekao je da lično smatra da novi mandatar treba da bude lider pokreta URA Dritan Abazović. On je u parlamentu rekao da će razgovori početi već sutra. Razgovaraće se prvo sa predstavnicima aktuelne većine, ali i sa drugim subjektima u parlamentu. Naveo je da će to biti bilateralni razgovori.
„Stav o mandataru je moj subjektivan stav“, rekao je Konatar.
On je naveo da ne vidi kako bi saradnja sa predsednikom parlamenta Aleksom Bečićem bila plodotvorna ako Abazović bude mandatar, s obzirom na sve što su Bečić i poslanici Demokratske Crne Gore kazali na račun URA i Abazovića tokom sednice parlamenta.
Upitan da li će „Crno na bijelo“ glasati u ponedeljak o smeni predsednika paralmenta Alekse Bečića, Konatar je rekao da će „imati konsultacije u URA i doneti odluku“.
Takođe, on je rekao da incident, nakon glasanja u parlamentu, u kome je učestvovao poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić, ne predstavlja nešto posebno važno, da to ostaje u parlamentu, i da su teške reči nekad sastavni deo političkog života.
22:25 04.02.2022
„DPS je poslednja koja ima pravo da slavi“
Poslanik koalicije „Crno na bijelo“ Srđan Pavićević rekao je da je Vlada premijera Zdravka Krivokapića završila sa stažom, „jer više nije mogla da izdrži“.
Istakao je da se desila demokratska stvar, te da daje reč da će svaka naredna pasti ako bude nalik dvema prethodnim vladama.
On je na konferenciji za medije nakon što je u Skupštini izglasano nepoverenje 42. Vladi Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića rekao da upozorava kolege iz DPS-a da ne slave jer to nije nikakva njihova pobeda.
„Ako misle da pale vatromete, ja i kolege iz URA smo alergični. Poslednji su koji imaju pravo da slave. Ovo je slavlje demokratije, a ne njihovo“, rekao je on.
22:22 04.02.2022
Sednica Skupštine Crne Gore je završena
22:06 04.02.2022
Vatromet u Podgorici, DPS slavi
Gradonačelnik Podgorice i potpredsednik DPS Ivan Vuković objavio je na Tviteru video na kom se vidi vatromet u Podgorici posle smene Vlade Crne Gore
22:03 04.02.2022
„Slave pad Vlade koja je povećala plate i penzije“
Predstavnik Alternative Crne Gore Vesko Pejak kazao je novinarima ispred Skupštine Crne Gore, nakon glasanja o nepoverenju Vladi, da je na delu izdaja, i da je takva odluka sramotna.
On je naveo da „razloga za slavlje imaju samo kriminalci i narko karteli“, jer je ova vlada, kako je rekao, pokrenula reforme i poboljšala život u Crnoj Gori.
„Večeras u Podgorici slave, a šta slave. Slave pad Vlade koja je povećala plate i penzije. Neverovatno“, rekao je Pejak.
22:00 04.02.2022
„Niko nema pravo da prekraja izbornu volju građana“
Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović rekao je da se večeras desilo da su četiri poslanika većine glasala za pad Vlade, što je suprotno izbornoj volji građana od 30. avgusta.
„Niko nema pravo da tu izbornu volju prekraja preko noći. Plašimo se da će se formirati neka nova parlamentarna većina“, rekao je Martinović na konferenciji za medije nakon što je u Skupštini izglasano nepoverenje 42. Vladi Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića.
Istakao je da su ostali i glasali protiv izdaje i da građane mogu da pogledaju u oči.
„Nama je savest čista, glasali smo protiv izdaje, i svakog građanina Crne Gore možemo da pogledamo u oči. Svi politički subjekti koji pomisle da mogu političkom korupcijom da prekrajaju izbornu volju, poneće teško breme, a Demokratska Crna Gora im u tome neće biti saveznik“, rekao je Martinović.
21:58 04.02.2022
DPS: Ispunili smo obećanje, skratili smo mandat Krivokapića
Šef kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da su ispunili obećanje i skratili mandat Krivokapića u Skupštini.
On je na konferenciji za medije nakon što je u Skupštini izglasano nepoverenje 42. Vladi Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića, rekao da je završen važan zadatak, navodeći da je DPS pokazala stabilnost.
„Potrebna je politička stabilnost i da se dođe do ubrzavanja pregovora sa Evropskom unijom. Od sutra smo spremni da razgovaramo sa svima koji žele dobro Crnoj Gori“, kazao je Živković.
Nije želeo da odgovori da li bi pristali na razgovore ako model vlade ne bi uključivao DPS.
„Prvo da čujemo inicijatora“, rekao je Živković.
Naveo je i da će DPS u narednom periodu „biti ključan nosilac društveno-političke odgovornosti“. On je rekao da treba sačekati predlog inicijatora koji su najavljivali određene modele za izlazak iz političke krize.
„Nama su bitni programski ciljevi koji treba da državu izvedu iz krize“.
21:46 04.02.2022
Milačić opomenut zbog vređanja
Marko Milačić opomenut je zbog vređanja drugih poslanika, rekao je predsedavajući Aleksa Bečić.
Crnogorski mediji tvrde da je Milačić izvređao poslanika URA Miloša Konatara odmah posle glasanja o nepoverenju Vladi Crne Gore.
21:44 04.02.2022
Skupština Crne Gore nastavila je rad
21:42 04.02.2022
Slavlje pristalica DPS na društvenim mrežama
Pristalice DPS i drugih partija koje su činile prethodnu vlast, na društvenim mrežama slave pad vlade Zdravka Krivokapića
21:06 04.02.2022
Vratili se poslanici DF
Poslanici DF vratili su se u salu kako bi prisustvovali raspravi o drugoj tački dnevnog reda. Oni su bili izašli dok se glasalo o nepoverenju Vladi
20:59 04.02.2022
Predsedavajući Aleksa Bečić dao je pauzu zbog tenzija među poslanicima, posle čega će biti nastavljena rasprava o drugoj tački dnevnog reda, izmenama zakona o lokalnoj samoupravi
20:58 04.02.2022
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
REGION
Pala Vlada Zdravka Krivokapića
20:55 04.02.2022
Poslanici Demokrata glasaju protiv tako što govore „Protiv izdaje i protiv nepoverenja“
20:52 04.02.2022
Počelo je glasanje javnim prozivanjem, poslanici DF izašli su iz sale
20:39 04.02.2022
Konatar drži završnu reč: DPS se ne vraća na vlast
Koprivica je bio poslednji diskutant, završnu reč drži predstavnik predlagača Miloš Konatar (URA). On je rekao da se ne događa nikakva apokalipsa i da su se „borili da smena Vlade bude normalna stvar“. Konatar je dodao da se „DPS ne vraća na vlast“ i da „neće biti u manjinskoj vladi“. Kako je kazao, „Crkva neće biti ugrožena smenom vlade“.
20:39 04.02.2022
Koprivica: Ako bude 49 poslanika, biće ih za Mila Đukanovića
Momo Koprivica (Demokrate) rekao je da nema ništa opasnije za otvoreno, demokratsko i građansko društvo od političara koji smatraju da sve znaju i da su za sve u pravu.
„Vrlo često takvi zapadaju u ozbiljne političke neprincipijelnost, pa su tako pojedini govorili da neće sa DPS-om, a onda predlagali da im aranžman izvršne vlasti podrži DPS. Taj političar koji misli da sve zna i da je za sve u pravu, pravi spiskove, upire prst u poslanike, upirao je prstom i optuživao ih za deset miliona, za Limenku a onda sa njima podnosi zajedničku inicijativu za rušenje Vlade u kojoj on sjedi“, rekao je Koprivica.
Podsjetio je da Demokrate nemaju nijednu ministarsko mjesto u Vladi protiv čijeg su rušenja i da im nije satisfakcija broj fotelja već usvajanje zakona koji doprinose boljem životu građana.
Manjinska vlada je nešto što nema ni cilj, ni stabilnost i što Crnu Goru uvodi u nestabilnost.
On je kazao da su određeni politički krugovi napadali Krivokapića kada je išao u posjetu patrijarhu, kada ide Dritan Abazović ti politički krugovi ćute.
Korpivica tvrdi da je pukla priča o 49 poslanika, ako ih i bude toliko, biće to brojka 49 za Mila Đukanovića….
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala