- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zemlju uhodi asteroid „trojanac“

CC0 / / AsteroidAsteroid near the Earth
Asteroid near the Earth - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Astronomi su otkrili prisustvo takozvanog trojanskog asteroida koji vreba u Zemljinoj orbiti, navodi se u novoj recenziranoj studiji. Iako je prisustvo trojanskih asteroida u blizini drugih planeta u našem Sunčevom sistemu, kao što su Venera, Mars, Jupiter i Neptun, poznato decenijama, tek 2010. godine primećen je prvi Zemljin trojanski asteroid.
Trojanski asteroidi vode ili prate planetu dok ona kruži oko Sunca. Oni se nalaze na Lagrande tačkama, ili lokacijama gde se gravitacija planete i Sunca međusobno poništavaju, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu „Nejčer komjunikejšens“.
Novootkriveni asteroid je tek drugi do sada koji su naučnici primetili, a prvi – TK – otkriven je 2010. Novi nebeski objekat je kršten 2020 KSL5. On će ostati u svojoj sadašnjoj orbiti najmanje 4.000 godina.
Naznake o postojanju novog asteroida otkrio je teleskop Pan-STARRS na Havajima u decembru 2020. Tim naučnika predvođen dr Tonijem Santana Rosom sa Univerziteta u Barseloni proučavao je svemirsku stenu između februara i marta prošle godine.
Tokom studije, tim je takođe analizirao arhivska istraživanja neba između 2012. i 2019. godine, s tim što je ispitao objekat 2021. iz tri različite zemaljske opservatorije. Tada je uspeo da konačno utvrdi prisustvo trojanskog asteroida.

„Nema sumnje da je ovo naš objekat i da to ne može biti samo neka mutna stvarčica“, rekao je dr Santana Ros, takođe tvrdeći da analiza proučavanja neba i srodnih podataka u poslednjih 10 godina pokazuju da je trojanski asteroid prati određenu orbitalnu putanju.

Naučnici smatraju da bi ljudi mogli jednog dana da posete asteroid, nasele „ljudske baze ili instaliraju naučni hardver koji bi imao koristi od njegove posebne lokacije“.
Indeksi boja sa fotografija koje su napravljene ukazuju da asteroid spada u taksonomiju C-kompleksa, što znači da se prvenstveno sastoji od ugljenika.
Sumnja se da je novi asteroid mogao nastati u asteroidnom pojasu koji se nalazi između orbite Marsa i Jupitera, a da je možda ušao u Zemljinu orbitu zbog Jupiterove gravitacione sile.
Istraživači kažu da bi proučavanje trojanskih asteroida moglo da pruži „ključne tragove“ za evoluciju Sunčevog sistema, čime bi pružilo značajan uvid u njegovo poreklo.
Mars - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kada je nestala tekuća voda na Marsu: Novo otkriće iznenadilo naučnike
 - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Dramatična eksplozija najzagonetnije zvezde u 3D animaciji /video/
Šema nastanka geomagnetne oluje na Zemlji - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Geomagnetna oluja pogodiće Zemlju u narednih nekoliko sati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala