- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Geomagnetna oluja pogodiće Zemlju u narednih nekoliko sati

© Foto : NASAŠema nastanka geomagnetne oluje na Zemlji
Šema nastanka geomagnetne oluje na Zemlji - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Talas plazme koji je izbacilo Sunce stići će do Zemlje uskoro i prouzrokovaće magnetne oluje srednje jačine, što može uticati na telekomunikacionu tehnologiju, a meteoropatama se preporučuje da se spreme na promene pritiska i raspoloženja.
Precizira se da je Sunce izbacilo oblak plazme 30. januara. Solarna baklja je aktivna više od četiri sata i bila je usmerena ka Zemlji, pa se 2. do 3. februara očekuju magnetne oluje srednjeg nivoa, objavljeno je na sajtu Američkog centra za svemirsku prognozu vremena.
Geomagnetna oluja – izazvana izbacivanjem koronalne mase iz naše zvezde – ide ka Zemlji, a dobila ocenu intenziteta G2 ili umerena.

Geomagnetne oluje su rangirane od pet – od G1 do najintenzivnije G5 – ali čak i relativno nisko ocenjeno svemirsko vreme može dovesti do određenih opasnosti. Na dnu skale, takve oluje mogu izazvati fluktuacije u električnoj mreži i uticati na rad svemirskih letelica.

Na samom vrhu, oluja G2 može da izazove kolaps električne mreže, kao i da uništi radio-sisteme, satelite i da izazove auroru borealis širom većeg dela Zemlje.
Malo je verovatno da će nadolazeća oluja G2 imati bilo kakve strašne posledice: iako bi mogla dovesti do nekih značajnih fluktuacija u elektroenergetskim sistemima i probleme sa svemirskim letelicama, opasnost će verovatno biti mala, piše Indipendent.
Verovatnije je da će najočiglednija posledica oluje biti aurora borealis, koja se dešava kada se svemirsko vreme sudara sa Zemljinom atmosferom.
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Očekujte neočekivano: Zašto je solarna oluja od pre 9.200 godina zabrinula naučnike
A massive solar flare erupts on May 15, 2013 as the Sun ramps up to peak solar activity. - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Rešena misterija prstolikih pojava u solarnim bakljama /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala