- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Očekujte neočekivano: Zašto je solarna oluja od pre 9.200 godina zabrinula naučnike

CC0 / Pixabay / Sunce
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Izuzetno snažna solarna oluja pogodila je Zemlju pre 9.200 godina, ostavljajući ožiljke na ledu duboko zakopanom ispod Grenlanda i Antarktika, koji je ispitivao tim istraživača iz Nemačke i Švajcarske.
Prema studiji, objavljenoj u žurnalu „Nature Communications“, ova do sada nepoznata sunčeva oluja jedna je od najjačih koju su naučnici otkrili.
Oni ukazuju da se kojim slučajem desi da solarna oluja takve jačine sada udari u Zemlju svi komunikacioni sistemi bi bili onesposobljeni.
Međutim, najviše je iznenadio podatak da se oluja dogodila tokom solarnog minimuma kada se takva jačina ne očekuje, jer bi tada magnetna aktivnost trebalo da bude slaba.
Zbog tog neočekivanog otkrića, istraživači studije su zabrinuti da bi razorna solarna oluja mogla da se dogodi kada je najmanje očekujemo, preneo je portal „Live Science
Inače, solarne oluje događaju se tokom ciklusa koji traju 11 godina i tada se menja polaritet magnetnog polja Sunca. Sa površine Sunca odvaja se sunčeva plazma koja nastavlja kretanje ka unutrašnjem svemiru i potencijalno šalje sunčevu oluju koja putuje ka Zemlji.
„Ovakve ogromne oluje trenutno nisu dovoljno uključene u procene rizika“, izjavio je koautor studije Rajmund Muskeler sa švedskog univerziteta.
On je naglasio da je od velike važnosti da se analizira kako takvi događaji mogu da utiču na današnju tehnologiju i na koji način možemo da se zaštitimo.
Postojanje ove solarne oluje otkriveno je dok su naučnici tragali za izotopima berilijuma-10 i hlora-36 u ledenim jezgrima. Njih „proizvode“ kosmičke čestice visoke energije koje dospevaju do Zemlje tokom solarnih oluja i mogu da opstanu u ledu hiljadama godina.
Autori studije smatraju da je od suštinskog značaja da se radi na otkrivanju drevnijih i ekstremnijih oluja kako bi se ispitalo da li postoji neka vrsta obrasca van 11-godišnjeg ciklusa koji određuje kada će se dogoditi najekstremnija oluja.
Mars - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kada je nestala tekuća voda na Marsu: Novo otkriće iznenadilo naučnike
A massive solar flare erupts on May 15, 2013 as the Sun ramps up to peak solar activity. - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Rešena misterija prstolikih pojava u solarnim bakljama /video, foto/
Suša - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Preti nam „internet apokalipsa“ zbog Sunčevih oluja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala