- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kada je nestala tekuća voda na Marsu: Novo otkriće iznenadilo naučnike

CC0 / Pixabay/Aynur_zakirov / Mars
Mars - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
Pratite nas
Posmatranja koja je načinila dugogodišnja marsovska misija NASA pokazala su da je tekuća voda na Marsu postojala pre dve milijarde godina, što je veliko iznenađenje za naučnike, jer se do sada smatralo da je ona nestala mnogo ranije.
Naučnici su mapirali prisustvo naslaga hloridne soli, koje je nanela tekuća voda, koristeći podatke NASA orbitera koji kruži oko Crvene planete duže od 15 godina.
Proučavajući na desetina fotografija naslaga soli, naučnici su došli do saznanja o njihovoj starosti metodom „prebrojavanja kratera“ - što je mlađi neki region, to u njemu ima manje kratera, uz druge činioce koji se uzimaju u obzir.
Tako su izračunali da je tekuća voda na Marsu postojala pre dve milijarde godina, iako se do sada verovalo da je nestala pre tri milijarde. Novo otkriće, objavljeno u časopisu Američkog udruženja geofizičara, moglo bi da ima veliki uticaj na proučavanje geološke istorije susedne planete, ali i na potragu za mogućim ostacima života.
„Vrednost Marsovog orbitera je u tome što dobijamo sve detaljniju sliku o toj planeti. Što veći deo planete mapiramo našim instrumentima, bolje razumemo njenu istoriju“, rekla je Lesli Tampari iz NASA.
Zahvaljujući podacima orbitera i njegove širokougaone kamere, napravljene su i visinske mape Marsa, kao i detaljne mape na osnovu snimaka visoke rezolucije, na kojima mogu da se uoče krateri veličine NASA marsovskog rovera.
Naslage slanih minerala prva je uočila letelica „Mars Odisej“ pre 14 godina, ali su zahvaljujući orbiterovim instrumentima visoke rezolucije one bolje proučene, navodi Lajvsajens.
Mars, površina - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Značajno otkriće na Crvenoj planeti: Locirane oaze pune vode /video/
NASA rover na Marsu - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta je blokiralo rover na Marsu: Senzori zabeležili neuobičajena merenja
Nasin rover - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Crvena planeta iz potpuno nove perspektive: Objavljeni detaljni snimci sa Marsa /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala