- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Dramatična eksplozija najzagonetnije zvezde u 3D animaciji /video/

Pratite nas
NASA je podelila trodimenzionalnu animaciju u kojoj se do detalja može videti eksplozija nebule Eta Pramca, jedne od najzagonetnijih i najeruptivnijih zvezda u našoj galaksiji.
U „astronomskoj vizuelizaciji“, kako ju je nazvala Američka svemirska agencija, možete videti emisije više talasnih dužina – od infracrvene svetlosti do rendgenskih zraka – i trodimenzionalne strukture koje se nalaze oko Eta Pramca, jedne od najmasovnijih i eruptivnih zvezde na Mlečnom putu.

„Nekada je bila jedna od najsjajnijih zvezda na nebu, lako vidljiva pomorcima koji su plovili južnim nebom sredinom 1840-ih. Ali zvezda je brzo izbledela nakon kratkog bleska. Sada, više od vek i po kasnije, omogućeno ja astronomima i zvezdoljupcima da sastave trodimenzionalni model magline Homunkulus (koja se vidi kao dve lopte na čijem spoju se nalazi eta Pramca) i pratećih oblaka prašine i gasa koji obavijaju mršavu zvezdu“, piše na sajtu NASA.

Animacija je više od samo privlačne vizuelizacije, priče o Velikoj erupciji 1843. i istoriji izbačene magline. Prvenstveno je osmišljena da obogati astronomsko učenje.
Da bi napravili animaciju, astronomi su koristili podatke sa svemirskog teleskopa „Habl“, rendgenske opservatorije „Čandra“ i svemirskog teleskopa „Špicer“. Pomoću slika koje su snimila prva dva, naučnici su uspeli su da prikažu detalje u vidljivom, ultraljubičastom i rendgenskom svetlu.
„Špicerova“ infracrvena slika nam omogućava da provirimo kroz prašinu koja nam zaklanja pogled u vidljivoj svetlosti da bismo otkrili složene detalje i obim magline oko ove sjajne zvezde.
Trenutno je zvezda jedna od najmasovnijih poznatih. Prema NASA-i, sklona je eksplozijama tokom svog života i na kraju će se urušiti u crnu rupu, a taj trenutak će verovatno biti praćen eksplozijom supernove.
Eta Pramca je, prema tvrdnjama NASA, „jedan od najbližih i najbolje proučavanih primera za učenje o energetskom životu i smrti veoma masivnih zvezda", prenosi Sputnjik mundo.
Mlečni put - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
SVET
Uočen čudan rotirajući objekat u našoj galaksiji, emituje ogromnu količinu energije
Crna rupa - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Veliko iznenađenje u svemiru: Otkrivena „mama“ — crna rupa koje ne uništava, već rađa zvezde
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala