- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Veliko iznenađenje u svemiru: Otkrivena „mama“ — crna rupa koje ne uništava, već rađa zvezde

CC0 / piksabej / Crna rupa
Crna rupa - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
Pratite nas
Svemirski teleskop „Habl“ došao je do neverovatnog otkrića — uočio je crnu rupu koja stvara nove zvezde, umesto da ih „proguta“.
„Habl“ je o tome prikupio podatke u galaksiji poznatoj pod nazivom Henize 2-10, udaljenoj na oko 300 miliona svetlosnih godina od Zemlje. Fizičari Zakarije Šute i Ejmi Rajns sa državnog Univerziteta Montana analizirali su te informacije i utvrdili da crna rupa „rađa“ nove zvezde u toj maloj galaksiji.
Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su u januarskom izdanju časopisa „Nature“.
„Pre deset godina, kao student završne godine razmišljala sam da ću karijeru da posvetim pitanju formiranja zvezda, pogledala sam podatke Henize i sve se promenilo. Od početka sam znala da se nešto neobično i posebno dešava u Henize 2-10, a sada je Habl pružio vrlo jasnu sliku veze između crne rupe i susednog regiona formiranja zvezda koji se nalazi 230 svetlosnih godina od crne rupe“, navela je Ejmi Rajns.
Ona se nada da će nova otkrića pomoći da se detaljnije istraže druge kombinacije patuljastih galaksija i crnih rupa i da se razjasni kako su nastale supermasivne crne rupe.
„Majčinska“ uloga crne rupe u galaksiji Henize u suprotnosti je sa onom koja se pripisuje crnim rupama u većim galaksijama, gde sve što se kreće prema crnoj rupi nestaje zbog uticaja magnetnih polja koja stvaraju eksplozije plazme.
Kosmos - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Objavljena najdetaljnija trodimenzionalna mapa svemira koja bi mogla da otkrije tajne kosmosa
Eksplozija zvezde – neutronska zvezda u centru, koja je ostala iza eksplozije usled smrti prvobitne zvezde u sazvežđu Bika - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Kosmički „monstrum“ u deliću sekunde oslobodio toliko energije koliko Sunce emituje za 1.000 vekova
Pomračenje Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
SVET
Kineski rover otkrio šta se nalazi na tamnoj strani Meseca /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala