https://lat.sputnikportal.rs/20220130/egzoticno-voce-koje-stiti-od-virusa-i-cini-kozu-sjajnijom-1133791514.html
Egzotično voće koje štiti od virusa i čini kožu sjajnijom
Egzotično voće koje štiti od virusa i čini kožu sjajnijom
Sputnik Srbija
Ananas je bogat izvor vitamina C koji stimuliše proizvodnju imunoglobulina u telu, poboljšavajući njegovu prirodnu odbranu od virusa i bakterija koje izazivaju... 30.01.2022, Sputnik Srbija
2022-01-30T21:48+0100
2022-01-30T21:48+0100
2022-01-30T21:48+0100
društvo
stil života
društvo
magazin
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110546/61/1105466181_0:254:4928:3026_1920x0_80_0_0_f23c59abfafa4de2880f9dd0f869fd80.jpg
Ovaj vitamin je izuzetno koristan za kožu: stimuliše proizvodnju prirodnog kolagena, smanjuje vidljive znake starenja i daje koži sjaj. Pored toga, vitamin C je snažan prirodni antioksidans. Zajedno sa flavonoidima (kojih takođe ima u izobilju u ananasu), štiti ćelije tela od oštećenja slobodnih radikala, smanjuje upale i sprečava različite hronične bolesti poput koronarne bolesti srca i Alchajmerove bolesti.Tropsko voće je takođe neobično bogato manganom. Mangan je neophodan za održavanje zdravih i jakih kostiju. Adekvatna količina mangana u telu povezana je sa manjim rizikom od osteoporoze, prema studiji Univerziteta Oregon. Ako redovno jedete ananas, ne morate da brinete o nedostatku ovog minerala — jedna šoljica svežeg voća sadrži oko 78 odsto dnevne vrednosti.Verovatno ste čuli da ananas podstiče sagorevanje masti. Ovo svojstvo voća nije u potpunosti proučavano, pa naučnici još nisu mogli nedvosmisleno da potvrde ili opovrgnu ove informacije. Eksperimenti na životinjama su pokazali da enzim bromelain, kojim je bogat ananas, ubrzava razgradnju masti u telu, ali istraživanja su još uvek nedovoljna.Međutim, nema sumnje o još jednoj korisnoj osobini bromelaina — on efikasno stimuliše procese varenja, doprinoseći aktivnijoj razgradnji proteina. Zbog toga se jela od mesa često poslužuju sa sosom od ananasa — uz njih će teška hrana biti mnogo lakša za varenje.Iako ananas nema dokazani efekat sagorevanja masti, trebalo bi ga dodati u ishranu svi koji vode računa o svojoj figuri. Niskokaloričan je i bogat vlaknima, vitaminima i mineralima.Ananas se može dodati u salate, sosove od mesa, deserte ili jesti samostalno. Pored toga, pripada onim plodovima koji gotovo ne gube korisna svojstva kada se konzerviraju. Glavna stvar je da izaberete proizvod u sopstvenom soku, a ne u šećernom sirupu, kako biste izbegli unos dodatnih ugljenih hidrata, preneo je „Magazin novosti“.
https://lat.sputnikportal.rs/20220130/da-li-kafa-zaista-poboljsava-koncentraciju-studije-dosle-do-novih-otkrica-1133776752.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220128/1133746860.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220126/smrznute-ili-osusene-namirnice-sta-je-zdravije-1133673326.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110546/61/1105466181_278:0:4651:3280_1920x0_80_0_0_d1a429c8775e1449571e9bebae0fafbe.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
stil života, društvo, magazin
stil života, društvo, magazin
Egzotično voće koje štiti od virusa i čini kožu sjajnijom
Ananas je bogat izvor vitamina C koji stimuliše proizvodnju imunoglobulina u telu, poboljšavajući njegovu prirodnu odbranu od virusa i bakterija koje izazivaju bolesti.
Ovaj vitamin je izuzetno koristan za kožu: stimuliše proizvodnju prirodnog kolagena, smanjuje vidljive znake starenja i daje koži sjaj. Pored toga, vitamin C je snažan prirodni antioksidans. Zajedno sa flavonoidima (kojih takođe ima u izobilju u ananasu), štiti ćelije tela od oštećenja slobodnih radikala, smanjuje upale i sprečava različite hronične bolesti poput koronarne bolesti srca i Alchajmerove bolesti.
Tropsko voće je takođe neobično bogato manganom. Mangan je neophodan za održavanje zdravih i jakih kostiju. Adekvatna količina mangana u telu povezana je sa manjim rizikom od osteoporoze, prema studiji Univerziteta Oregon.
Ako redovno jedete ananas, ne morate da brinete o nedostatku ovog minerala — jedna šoljica svežeg voća sadrži oko 78 odsto dnevne vrednosti.
Verovatno ste čuli da ananas podstiče sagorevanje masti. Ovo svojstvo voća nije u potpunosti proučavano, pa naučnici još nisu mogli nedvosmisleno da potvrde ili opovrgnu ove informacije. Eksperimenti na životinjama su pokazali da enzim bromelain, kojim je bogat ananas, ubrzava razgradnju masti u telu, ali istraživanja su još uvek nedovoljna.
Međutim, nema sumnje o još jednoj korisnoj osobini bromelaina — on efikasno stimuliše procese varenja, doprinoseći aktivnijoj razgradnji proteina. Zbog toga se jela od mesa često poslužuju sa sosom od ananasa — uz njih će teška hrana biti mnogo lakša za varenje.
Iako ananas nema dokazani efekat sagorevanja masti, trebalo bi ga dodati u ishranu svi koji vode računa o svojoj figuri. Niskokaloričan je i bogat vlaknima, vitaminima i mineralima.
Ananas se može dodati u salate, sosove od mesa, deserte ili jesti samostalno. Pored toga, pripada onim plodovima koji gotovo ne gube korisna svojstva kada se konzerviraju. Glavna stvar je da izaberete proizvod u sopstvenom soku, a ne u šećernom sirupu, kako biste izbegli unos dodatnih ugljenih hidrata,
preneo je „Magazin novosti“.