https://lat.sputnikportal.rs/20220126/smrznute-ili-osusene-namirnice-sta-je-zdravije-1133673326.html
Smrznute ili osušene namirnice — šta je zdravije
Smrznute ili osušene namirnice — šta je zdravije
Sputnik Srbija
Zamrzavanje ili sušenje (dehidratacija) su neki od načina čuvanja namirnica, ali se postavlja pitanje koja varijanta čuvanja hrane zadržava najviše nutritivnih... 26.01.2022, Sputnik Srbija
2022-01-26T13:26+0100
2022-01-26T13:26+0100
2022-01-26T13:26+0100
društvo
ishrana
zdravlje
stil života
društvo
magazin
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/01/1a/1133673073_0:0:1920:1080_1920x0_80_0_0_ee1a5a081a7142fb015fbb8f868f288d.jpg
Ovi načini čuvanja namirnica su postali još popularniji u poslednje vreme, naročito tokom pandemije virusa korona.Smrznute ili osušene namirniceSušena hrana nije novina. Na taj način ljudi su čuvali namirnice već hiljadama godina unazad. S druge strane, za zamrzavanje se može reći da je noviji trend.Glavna razlika je u tome što zamrznuta hrana ima duži rok trajanja. Ipak i jedna i druga metoda mogu da izmene ukus samih namirnica.Stručnjaci se slažu da zamrznute namirnice čuvaju veću količinu nutrijenata i minerala od sušenih. Uz to, zamrznuti možemo sve (pa čak i mlečne proizvode, jaja, povrće), dok smo po pitanju dehidratacije namirnica malo ograničeni.Sušenjem hrane ona čuva 80 odsto vode, što znači da, iako ovo nije dugotrajan metod kao zamrzavanje, ipak nije toliko loš odabir za čuvanje namirnica. S druge strane, sušeno voće tokom ovog procesa uglavnom sadrži dodati šećer.Zaključak je, kako prenosi portal „Lepota i zdravlje“, da je ipak bolja opcija izabrati zamrznutu hranu, ukoliko smo već u mogućnosti da biramo.
https://lat.sputnikportal.rs/20220111/srpski-naucnici-dokazali-zapadnjacki-nacin-ishrane---obara-imunitet-1133232650.html
https://lat.sputnikportal.rs/20211201/ruski-lekari-objasnjavaju-zasto-je-cink-vazan--1132048582.html
https://lat.sputnikportal.rs/20211129/sta-ce-se-desiti-sa-vasim-organizmom-ako-jedete-cetiri-badema-dnevno-1132007910.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/01/1a/1133673073_240:0:1680:1080_1920x0_80_0_0_abd6b2647a7a81d90797b37de4445053.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
ishrana, zdravlje, stil života, društvo, magazin
ishrana, zdravlje, stil života, društvo, magazin
Smrznute ili osušene namirnice — šta je zdravije
Zamrzavanje ili sušenje (dehidratacija) su neki od načina čuvanja namirnica, ali se postavlja pitanje koja varijanta čuvanja hrane zadržava najviše nutritivnih vrednosti.
Ovi načini čuvanja namirnica su postali još popularniji u poslednje vreme, naročito tokom pandemije virusa korona.
Smrznute ili osušene namirnice
Sušena hrana nije novina. Na taj način ljudi su čuvali namirnice već hiljadama godina unazad. S druge strane, za zamrzavanje se može reći da je noviji trend.
Glavna razlika je u tome što zamrznuta hrana ima duži rok trajanja. Ipak i jedna i druga metoda mogu da izmene ukus samih namirnica.
Stručnjaci se slažu da zamrznute namirnice čuvaju veću količinu nutrijenata i minerala od sušenih. Uz to, zamrznuti možemo sve (pa čak i mlečne proizvode, jaja, povrće), dok smo po pitanju dehidratacije namirnica malo ograničeni.
Sušenjem hrane ona čuva 80 odsto vode, što znači da, iako ovo nije dugotrajan metod kao zamrzavanje, ipak nije toliko loš odabir za čuvanje namirnica. S druge strane, sušeno voće tokom ovog procesa uglavnom sadrži dodati šećer.
Zaključak je, kako
prenosi portal „Lepota i zdravlje“, da je ipak bolja opcija izabrati zamrznutu hranu, ukoliko smo već u mogućnosti da biramo.