- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Egzotično voće koje štiti od virusa i čini kožu sjajnijom

© AFP 2023 / GEORGES GOBETMandarine , ananas i pomorandže
Mandarine , ananas i pomorandže - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Ananas je bogat izvor vitamina C koji stimuliše proizvodnju imunoglobulina u telu, poboljšavajući njegovu prirodnu odbranu od virusa i bakterija koje izazivaju bolesti.
Ovaj vitamin je izuzetno koristan za kožu: stimuliše proizvodnju prirodnog kolagena, smanjuje vidljive znake starenja i daje koži sjaj. Pored toga, vitamin C je snažan prirodni antioksidans. Zajedno sa flavonoidima (kojih takođe ima u izobilju u ananasu), štiti ćelije tela od oštećenja slobodnih radikala, smanjuje upale i sprečava različite hronične bolesti poput koronarne bolesti srca i Alchajmerove bolesti.
Tropsko voće je takođe neobično bogato manganom. Mangan je neophodan za održavanje zdravih i jakih kostiju. Adekvatna količina mangana u telu povezana je sa manjim rizikom od osteoporoze, prema studiji Univerziteta Oregon.
Ako redovno jedete ananas, ne morate da brinete o nedostatku ovog minerala — jedna šoljica svežeg voća sadrži oko 78 odsto dnevne vrednosti.
Verovatno ste čuli da ananas podstiče sagorevanje masti. Ovo svojstvo voća nije u potpunosti proučavano, pa naučnici još nisu mogli nedvosmisleno da potvrde ili opovrgnu ove informacije. Eksperimenti na životinjama su pokazali da enzim bromelain, kojim je bogat ananas, ubrzava razgradnju masti u telu, ali istraživanja su još uvek nedovoljna.
Međutim, nema sumnje o još jednoj korisnoj osobini bromelaina — on efikasno stimuliše procese varenja, doprinoseći aktivnijoj razgradnji proteina. Zbog toga se jela od mesa često poslužuju sa sosom od ananasa — uz njih će teška hrana biti mnogo lakša za varenje.
Iako ananas nema dokazani efekat sagorevanja masti, trebalo bi ga dodati u ishranu svi koji vode računa o svojoj figuri. Niskokaloričan je i bogat vlaknima, vitaminima i mineralima.
Ananas se može dodati u salate, sosove od mesa, deserte ili jesti samostalno. Pored toga, pripada onim plodovima koji gotovo ne gube korisna svojstva kada se konzerviraju. Glavna stvar je da izaberete proizvod u sopstvenom soku, a ne u šećernom sirupu, kako biste izbegli unos dodatnih ugljenih hidrata, preneo je „Magazin novosti“.
Priprema kafe - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
DRUŠTVO
Da li kafa zaista poboljšava koncentraciju: Studije došle do novih otkrića
Cvekla i sok od cvekle - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
DRUŠTVO
Pet namirnica sa efektom hitne detoksikacije
Suvo voće - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
DRUŠTVO
Smrznute ili osušene namirnice — šta je zdravije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala