- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sfinga kralja i boginja-lavica: Novo otkriće u Egiptu /foto/

CC0 / Pixabay / Sfinga u Egiptu
Sfinga u Egiptu - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Pratite nas
Tim egipatskih i nemačkih arheologa, predvođen profesorom Kurigom Suruzianom, koji je iskopao spomen-hram kralja Amenhotepa III u drevnom gradu Luksoru, otkrio je veliku kolekciju ogromnih komada krečnjaka, za koje se ispostavilo da su ostaci drevnih statua.
Prema rečima Mustafe Vazirija, generalnog sekretara Visokog saveta za antikvitete, otkrivene su krhotine na zidovima i stubovima ukrašenim ceremonijalnim i ritualnim scenama. Među pronađenim fragmentima bili su i delovi dve kolosalne krečnjačke statue kralja Amenhotepa III u obliku sfinge dugačke oko osam metara.
Na faraonovoj glavi se nalazi nemes — kraljevski pokrivač za glavu, koji je služio kao jedan od simbola moći egipatskih faraona. Takođe, faraona odlikuje kraljevska brada i široka kragna oko vrata. Prema Vazirijevim rečima, statue su pronađene na zadnjem delu kapije treće zgrade, nakon čega su one temeljno očišćene, ojačane i restaurirane.
Istraživači su uspeli da identifikuju u predelu grudnog koša jedne od statua natpis sa završetkom Amenhotepovog imena, što znači „obožavan od strane boga Amona Ra“.
Tim je pronašao i tri biste i tri donja dela statua — boginju-lavicu Sekmet ispred otvorenog dvorišta i u velikoj sali hrama sa stubovima. Ovi fragmenti će biti upareni sa drugim artefaktima pronađenim ranije na lokalitetu, a onda i izloženi u hramu na njihovim originalnim mestima.
Pronađeni su i fragmenti zidne dekoracije od peščara u reljefu koji prikazuje scene Heb-seda, jubilarnog praznika Amenhotepa III i scene prinosa žrtvi raznim bogovima.
Projekat konzervacije lokaliteta izvodi se od 1998. pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i antikviteta i Nemačkog arheološkog instituta u Kairu.
Vladavina faraona Amenhotepa III (1388-1351 p.n.e.) predstavljala je vrhunac građevinske aktivnosti u Luksoru. Njegov hramski kompleks, nazvan „Hram miliona godina“, sagrađen je od nubijskog peščara. Nažalost, veličanstveni kompleks je, kako podseća „Nacionalna geografija“, porušen kao rezultat snažnog zemljotresa koji je zahvatio zemlju u vreme starog Egipta.
Egipatska mumija - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Prvi put posle 3.000 godina: Otkriveno šta se krije u mumiji velikog faraona
Bronzani rimski dodekaedar iz 1. veka - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
SRBIJA
Misteriozni rimski predmet pronađen i u Srbiji /foto/
Egipatska mumija - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
SVET
Veliko otkriće u Egiptu: Pronađene tri mumije sa zlatnim jezicima, grobnica bila zapečaćena /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala