Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Misteriozni rimski predmet pronađen i u Srbiji /foto/

CC0 / / Bronzani rimski dodekaedar iz 1. veka
Bronzani rimski dodekaedar iz 1. veka - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
U najnovijem Zborniku radova Narodnog muzeja u Beogradu (XXV) objavljen je rad posvećen retkom i misterioznom, ali i fragmentovanom, predmetu od bakarne legure iz rimskog perioda. Radi se o dodekaedru, pravilnom dvanaestostraničnom poliedru, čija namena još uvek nije razjašnjena.
Ovaj jedini predmet sa teritorije Srbije danas čuva u Zavičajnom muzeju u Jagodini.
Fragmentovani dodekaedar je dospeo u Zavičajni muzej u Jagodini tokom 2006. godine. Nažalost, reč je o slučajno otkrivenom, ali i o delimično očuvanom predmetu. Prema rečima pronalazača, predmet je pronađen u blizini starog groblja u selu Deonici, kod Jagodine.
Ovaj pravilni dvanaestostranični poliedar (Platonovo telo) imao je kružne otvore na petougaonim stranama i ukrase u vidu koncentričnih krugova .
Interesovanje za dodekaedrima postoji nešto manje od 300 godina kada je članovima 1739. godine učenog Antikvarnog društva u Londonu prikazan prvi poznati primerak. Među istraživačima različitih oblasti (arheologija, matematika, astronomija) postoji naučna rasprava koja je njihova namena mogla biti.

Namena dodekaedra

Do sada je poznato oko 116 misterioznih dodekaedara, od kojih ima nekoliko celih i bolje očuvanih. Uglavnom su nalaženim u rimskim provincijama u Galiji, Britaniji, Nemačkoj, a samo jedan potiče iz Mađarske. Međutim, u oblasti Mediterana, iz nepoznatih razloga, oni izostaju, piše portal „Sve o arheologiji“.
Budući da je najveća koncentracija dodekaedara u zapadnim provincijama Rimskog carstva, to je neke autore navelo da preispitaju njihovo poreklo i da ih dovedu u vezu sa Keltima.
Njihova težina se kreće od 35 do 580 g, a samo je jedan primerak težak čak 1 kg.
CC BY 4.0 / cropped photo/Kleon3 / Dva dodekaedra i ikosaedar izloženi u muzeju u Nemačkoj
Dva dodekaedra i ikosaedar izloženi u muzeju u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Dva dodekaedra i ikosaedar izloženi u muzeju u Nemačkoj
Dodekaedri su datovani u period 2. i 3. veka, ali i u 4. vek. Pronalaženi su u različitim kontekstima-u vilama, na nekropolama, u okviru vojnih logora, u svetilištima i slično.
Dodekaedri su vekovima interpretirani različito, da predstavljaju svećnjake, merne instrumente (npr. merenje prečnika kovanog novca) ili čak astronomske ili geodetske instrumente, ali i da su služili kao delovi kompleta za igru, ukrasni ili kultni objekti sa simboličnim prikazom univerzuma.
Što se tiče rimskog dodekaedra iz Zavičajnog muzeja u Jagodini to je izuzetno zanimljiv i jedinstven primerak sa teritorije Srbije. Autor je u svom radu istakao koliko je značajan jer “predstavlja najistočniji nalaz tih predmeta s prostorom Rimskog carstva. Njemu je, po tipu, najsličniji primerak iz Bone, kao i onaj koji se još od 1862. godine čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu”.
Iako taj u Zagrebu nije pronađen u Hrvatskoj, već negde u Austriji.
Kip rimske boginje Dijane - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
SRBIJA
Priča iz Nepričave: Rimska boginja na trasi buduće brze saobraćajnice
Prikaz praistorijske zajednice - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta su pokazale analize zuba drevnih stanovnika centralnog Balkana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala