Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priča iz Nepričave: Rimska boginja na trasi buduće brze saobraćajnice

CC0 / / Kip rimske boginje Dijane
Kip rimske boginje Dijane - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Tokom zaštitnih arheoloških istraživanja lokaliteta u Nepričavi na trasi buduće brze saobraćajnice koja će Valjevo spojiti sa auto-putem, došlo je do otkrića bronzane figure rimske boginje Dijane. Istraživanja su vršili arheolozi iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo.
U Nepričavi su arheolozi otkrili objekte iz rimskog perioda, tj. iz trećeg i četvrtog veka nove ere i zanimljivu bronzanu figuru veličine šake koja verovatno predstavlja rimsku boginju lova Dijanu. Na to su ukazale ogoljene grudi i frizura, kao i remen za tobolac.
Građevina je predstavljala seosku kuću porodice verovatno nižeg staleža.
Objekat je dimenzija 12x16 metara, sa apsidom koja se, po pravilu, nalazi na severoistočnoj, odnosno severnoj strani građevine podeljene na nekoliko prostorija koje još nisu definisane. Temelj građevine je od kamena, dok su zidne konstrukcije bile od drveta i blata, a krov, kao i na drugim rimskim građevinama, od opeke tegule. Upravo je ta opeka je arheolozima ukazala da se ovde nalazi neka građevina, jer je urušavanjem kompletnog krova „obeležila” granice objekta, prenosi portal „Sve o arheologiji“.
Posebnu vrednost među pronađenim ostacima građevine ima bronzana skulptura boginje Dijane, koja je bila deo neke drvene konstrukcije, moguće nameštaja.
U ovom kraju ima veoma malo predmeta iz perioda Rimskog carstva, tako da je ovo redak i zanimljiv pronalazak. On pokazuje i da je pokućstvo u ovom objektu bilo uređeno i ne toliko siromašno. Pretpostavka je da je predmet rađen za lokalno stanovništvo koje je u četvrtom veku i posle toga verovatno gajilo sklonosti ka paganskim božanstvima.
U Nepričavi to možda pokazuje da u vreme Konstantinove vladavine hrišćanstvo prvo dolazi do velikih vila, poput one u Aninama u Lajkovcu, pa se tek krajem četvrtog veka širi na siromašnije slojeve.
Arheološki lokalitet Viminacijum - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kako su izgledali ljudi koji su živeli u Viminacijumu /foto/
Hunski ratnici - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Verovanje koje se prenosi sa kolena na koleno: Grob najvećeg osvajača u istoriji je u Srbiji /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala