- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Veliko otkriće u Egiptu: Pronađene tri mumije sa zlatnim jezicima, grobnica bila zapečaćena /foto/

CC0 / Unsplash/Narciso Arellano / Egipatska mumija
Egipatska mumija - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Tri mumije sa zlatnim jezicima, muškarac, žena i dete, otkrivene su u Egiptu. Stručnjaci pretpostavljaju da su im jezici bili obloženi zlatom kako bi mogli da razgovaraju sa bogovima u zagrobnom životu.
Mumije su nađene u dve susedne grobnice, saopštilo je egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta. U jednoj, koju su poharali pljačkaši grobnica, nađene su mumije žene i trogodišnjeg deteta, čiji su jezici obloženi zlatnim listićima. U njoj je nađen i sarkofag od krečnjaka, koji je imao poklopac u obliku žene.
Druga grobnica bila je zapečaćena i pljačkaši je nisu posećivali, što je retkost kada su u pitanju staroegipatske grobnice. U njoj je nađena mumija muškarca koji je živeo u periodu 26. egipatske dinastije, odnosno između 664. i 525. godine pre nove ere, prenose egipatski mediji.
„Ovo je veoma važno otkriće, jer je veoma retko naći potpuno zapečaćenu grobnicu“, rekla je Ester Pons Melado za „Nacional“.
U grobnici gde je bila mumija muškarca, nađene su i urne sa njegovim organima, amajlije, među kojima i one u obliku skarabeja i zelenih perli, kao i 400 šabti figurina od glazirane keramike.
Mumije su nađene na lokaciji Oksirinhus, nekadašnjem trećem po veličini gradu Starog Egipta, gde arheološko istraživanje zajedno sprovode egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta i Univerzitet u Barseloni.
Taj grad nekada je bio i prestonica 19. egipatske provincije i poznat je po nalazima ne samo iz staroegipatske istorije, već i po brojnim papirusima iz Ptolomejskog kraljevstva, odnosno helenističkog doba Egipta, kao i vremena Rimskog carstva. Tako su na ovoj lokaciji nađeni fragmenti Jevanđelja po Tomi, fragmenti Euklidovih „Elemenata“, Menandrove komedije...
Identitet muškarca, žene i deteta sa zlatnim jezicima nađenih u Oksirinhusu nije poznat, a naučnici nastavljaju istraživanja.
Ovo je drugi put ove godine da su nađene takve mumije u Egiptu, pošto je početkom 2021. jedna mumija sa zlatnim jezikom nađena na arheološkom nalazištu na egipatskoj mediteranskoj obali.
Drevni kovčezi u boji sa natpisima i crtežima u egipatskom gradu Luksoru - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Mumija sa zlatnim jezikom iz doba Kleopatre nađena u Egiptu /foto, video/
Mumije u grobnici u Egiptu - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
SVET
Veliko otkriće o egipatskim mumijama koje bi moglo da izmeni istoriju
Faraonska grobnica sa 50 mumija u gradu Minja - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Rekonstrukcija lica na osnovu DNK: Kako su izgledale egipatske mumije /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala