Izazivaju upale: Sedam grupa namirnica koje bi trebalo izbegavati
© Depositphotos.com / VadimVaseninGrickalice
© Depositphotos.com / VadimVasenin
Pratite nas
Nema sumnje da ishrana igra centralnu ulogu u regulisanju upala u organizmu. Istraživanje iz 2017. pokazalo je da je skoro jedna četvrtina ljudi sa reumatoidnim artritisom izjavila da je njihova ishrana uticala na ozbiljnost simptoma.
Čak i za one bez autoimunog poremećaja, ograničavanje namirnica koje izazivaju upalu može biti veoma korisno za opšte zdravlje.
Upala se može tumačiti kao odbrambeni mehanizam koji telo koristi za zaštitu od bolesti i infekcija.
Iako je upala normalan deo imunološkog procesa, sve više istraživanja pokazuje da hronična upala može doprineti bolesti, izazvati bol i povećati rizik od ozbiljnih problema, kao što su bolesti srca, rak i dijabetes.
Pokazalo se da neke namirnice mogu da izazivaju upalu i negativno utiču na opšte zdravlje, navodi nutricionista Rejčel Link.
Pržena hrana
Pržena hrana poput krofni, pohovanog sira i čipsa je bogata trans mastima, vrstom nezdrave masne kiseline koja je povezana sa dugom listom neželjenih efekata.
© Sputnik / Uroš BobićPržena hrana poput krofni, pohovanog sira i čipsa je bogata trans mastima, vrstom nezdrave masne kiseline.
Pržena hrana poput krofni, pohovanog sira i čipsa je bogata trans mastima, vrstom nezdrave masne kiseline.
© Sputnik / Uroš Bobić
Osim što povećavaju nivo holesterola i povećavaju rizik od srčanih bolesti, raka i dijabetesa, trans masti takođe mogu izazvati upalu.
Prerađeno meso
Prerađeno meso je svaka vrsta mesa koja je dimljena, sušena, soljena, sušena ili konzervirana kako bi se poboljšao njegov ukus ili produžio rok trajanja. Neki od najčešćih primera uključuju nareske, slaninu, salamu, kobasice.
Ne samo da je prerađeno meso nedavno klasifikovano kao kancerogeno od strane Svetske zdravstvene organizacije, već može doprineti i upali. Studije pokazuju da jedenje više prerađenog mesa može biti povezano sa višim nivoima markera CRP, navela je Link.
Alkoholna pića
Iako određene vrste alkohola (poput crvenog vina) zapravo mogu biti korisne u umerenim količinama, prekomerna konzumacija alkohola je glavni faktor rizika za upalu. Studije pokazuju da pijenje velikih količina alkohola može povećati određene markere koji ukazuju na upale, uključujući CRP.
Unos alkohola takođe može povećati rizik od stanja u kojem toksini i čestice hrane prelaze iz digestivnog trakta u krv, izazivajući široko rasprostranjenu upalu.
Rafinisani ugljeni hidrati
Rafinisani ugljeni hidrati kao što su testenina, beli hleb, biskviti i krekeri su označeni kao namirnice koje izazivaju upalu zglobova. Ova hrana se podvrgava opsežnoj preradi, oduzimajući joj korisne hranljive materije, kao što su vlakna.
CC0 / Pixabay / Rafinisani ugljeni hidrati kao što su testenina, beli hleb, biskviti i krekeri su označeni kao namirnice koje izazivaju upalu zglobova.
Rafinisani ugljeni hidrati kao što su testenina, beli hleb, biskviti i krekeri su označeni kao namirnice koje izazivaju upalu zglobova.
CC0 / Pixabay /
Rafinisani ugljeni hidrati takođe imaju veći glikemijski indeks, koji se koristi za merenje toga koliko brzo hrana povećava nivo šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane sa visokim glikemijskim indeksom može izazvati upalu, čak i kod zdravih odraslih osoba, rekla je Rejčel Link.
S druge strane, studije pokazuju da zamena rafinisanih žitarica hranom koja sadrži cela zrna može smanjiti upalu i zaštititi od hroničnih bolesti.
Veštački zaslađivači
Pojedina istraživanja sugerišu da veštački zaslađivači mogu izazvati upalu. Iako je potrebno više istraživanja na ljudima, studije pokazuju da veštački zaslađivači mogu poremetiti zdravlje crevnog mikrobioma, koji igra ključnu ulogu u regulisanju upale.
Jedan eksperiment na životinjama je otkrio da redovna konzumacija takve vrste zaslađivača, može izazvati upalu jetre kod miševa, ukazala je Rejčel Link.
Biljno ulje
Jako obrađena ili rafinisana biljna ulja su veoma bogata omega-6 masnim kiselinama. Iako su omega-6 masne kiseline važna komponenta zdrave ishrane, konzumiranje visokog odnosa omega-6 i omega-3 masnih kiselina može izazvati upalu.
Dok stručnjaci generalno preporučuju da se teži razmeri omega-6 i omega-3 masnih kiselina od oko 4:1, većina ljudi umesto toga konzumira odnos bliži 15:1. Stoga, ograničavanje potrošnje rafinisanih biljnih ulja uz dodavanje više omega-3 masnih kiselina u vašu ishranu može pomoći u ublažavanju upale, naglašava Link.
Visokofruktozni kukuruzni sirup
Kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze je vrsta zaslađivača koji se često nalazi u prerađenoj hrani, uključujući sokove, bombone i sladoled. Baš kao i običan šećer, kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze nalazi se na vrhu liste namirnica koje pogoduju upalama i koje mogu imati štetne efekte na skoro svaki aspekt zdravlja.
Jedna studija rađena u Bostonu, otkrila je da su žene koje su konzumirale više pića zaslađenih šećerom imale veći rizik od razvoja reumatoidnog artritisa, hroničnog inflamatornog poremećaja koji pogađa zglobove, preneo je RTS.