- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Siroti mali hrčki“: Vlasti Hongkonga naredile predaju glodara zbog opasnosti od kovida

© AP Photo / Kin CheungProdavnica kućnih ljubimaca u Hongkongu u kojoj je utvrđen virus korona kod hrčaka
Prodavnica kućnih ljubimaca u Hongkongu u kojoj je utvrđen virus korona kod hrčaka - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Vlasti Hongkonga naredile su da vlasnici predaju na hiljade hrčaka pošto je kovid-19 nađen kod 11 životinja iz jednog pet šopa.
Naredbom je predviđeno da životinje kupljene posle božićnih i novogodišnjih praznika budu „predate za odlaganje“, uz upozorenje da vlasnici „ne treba da ih ljube ili ostavljaju na ulici“, prenosi Gardijan.
Vlasti su saopštile da su tragovi virusa otkriveni kod 11 od 178 hrčaka, zečeva i činčila testiranih u pet šopu „Litl bos“ i njegovom skladištu, budući da se prvi slučaj delta varijante virusa korona pojavio posle tri meseca, i to kod jednog od radnika iz skladišta.
Virus je potvrđen kod još dva zaposlena, uključujući i jednog koji čisti životinjske kaveze i vodi računa o hrčcima.
Suspendovana je dalja prodaja hrčaka, kao i uvoz glodara. Prema procenama hongkonških vlasti, vlasnici treba da predaju oko 2.000 hrčaka, dok njihovi vlasnici moraju da budu testirani na koronu.
Sekretar za zdravstvo Hongkonga Sofija Čan rekla je da nema dokaza kako se bolest može preneti sa domaćih životinja na ljude, ali da su odluku doneli iz opreza.

„Procenili smo da su rizici u vezi sa ovim životinjama veliki i doneli smo odluku na osnovu zahteva javnog zdravlja. Upozoravamo sve vlasnike životinja da održavaju striktnu higijenu posle dodira sa životinjama i kavezima, kao i da ne ljube ili ne ostavljaju životinje na ulici“, rekao je dr Leung Siu-fai, direktor odseka za poljoprivredu, ribarstvo i konzervaciju.

Vlasti Hongkonga navode da će sa glodarima koji budu predati biti „postupano humano“.
Leung je rekao da je iznenađen činjenicom da hrčci mogu da budu inficirani i zabrinut je zbog izveštaja o prenosu virusa preko pakovanja hrane.
„Nisam siguran šta bi trebalo da radimo, ne znamo da li ljudi mogu da dobiju virus od hrčka, ili hrčci dobijaju virus od ljudi“, kazao je on.
Kineske vlasti upozorile su da bi omikron varijanta virusa mogla da se širi i preko paketa koji stižu iz inostranstva i navele da je jedan takav slučaj zabeležen posle kontakta sa paketima poslatim iz Kanade, preko SAD i Hongkonga u Peking.
Slučajevi zaražavanja životinja virusom korona registrovani su i ranije, pa je tako Danska sprovela ubijanje cele populacije veće od 15 miliona kuna zbog opasnosti od mutiranja virusa korona.
Naučnici su u maju 2020. dokazali i da hrčci mogu da se zaraze virusom korona, kada su sprovodili istraživanje u Hongkongu o efikasnosti maski, u kom su koristili i te glodare.
Mete Frederiksen  - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
SVET
Skandal drma dansku vladu: Premijerka pod istragom zbog pokolja 17 miliona životinja
Jelen - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
DRUŠTVO
Zabrinjavajući podaci iz Kanade: Kako su se divlje životinje zarazile kovidom 19
Lavovi u zoološkom vrtu u San Salvadoru - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Počinje masovna vakcinacija: Životinje u američkom zoo vrtu imunizuju protiv korone
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala