- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zabrinjavajući podaci iz Kanade: Kako su se divlje životinje zarazile kovidom 19

CC0 / pixabay / Jelen
Jelen - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Kovid 19 pronađen je kod tri jelena nakon što su uzorci uzeti između 6. i 8. novembra u Kvebeku, navodi se u današnjem saopštenju kanadskog ministarstva zaduženog za životnu sredinu i klimatske promene. Stručnjaci su zabrinuti zbog ovog otkrića.
Životinje izgledaju zdravo i ne pokazuju znake zaraze, dodaje se u saopštenju ministarstva.
Kako prenosi Si-Bi-Si, to su jedini uzorci u kojima je otkriven virus, od 156 do sada analiziranih uzoraka iz Kvebeka.
Dok je Kvebek bila prva provincija koja je prikupila i predala uzorke na analizu, navodi se da se rad nastavlja širom Kanade u nastojanju da se prati širenje korona virusa.
Stručnjak za zdravlje divljih životinja Ketrin Sus rekla je da to ministarstvo očekuje da će primiti do 2.700 uzoraka od drugih jelena u Kanadi.
"Naš cilj pokretanja ovog nadzora nad SARS-KoV-2 širom Kanade bio je da vidimo da li se virus širi sa ljudi na divlje životinje i ako se širi, kakvi su uticaji na populacije divljih životinja", rekla je Sus i izrazila zabrinutost oko toga da li bi divlje životinje mogle da postanu rezervoari za virus.
Ovo je prvi put da je korona virus pronađen kod divljih životinja u Kanadi, iako je globalno već zarazio različite vrste, uključujući mačke, pse, kao i životinje u zoološkim vrtovima, poput tigrova, gorila, puma i vidri, navodi Si-Bi-Si.
Virus je već otkriven kod jelena u Sjedinjenim Američkim Državama, a značaj otkrivanja korona virusa kod jelena jeste da se ukaže na to kako se virus ponaša.
Kako se navodi, više zabrinjava činjenica da bi virus mogao da nastavi da se širi na druge jelene i druge vrste, postajući mogući izvor infekcije za ljude i izvor više sojeva virusa.
Takođe, još uvek nije jasno kako se virus uopšte proširio na jelene u Kanadi, a stručnjaci će to proučavati na dalje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala