- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Skandal drma dansku vladu: Premijerka pod istragom zbog pokolja 17 miliona životinja

© AP Photo / Markus SchreiberMete Frederiksen
Mete Frederiksen  - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Danska premijerka Mete Frederiksen suočava se sa istragom zbog ubijanja cele populacije vizona (krznašica iz porodice kuna) u zemlji prošle godine, a negirala je da je tada znala da vlada nema zakonska ovlašćenja da naredi taj potez.
Nakon što je na farmama otkrivena mutirana verzija korona virusa koja se može proširiti na ljude, njena vlada je u novembru 2020. naredila da se ubije svih 17 miliona vizona u zemlji.
Vlada je kasnije priznala da nije imala zakonska ovlašćenja da ubija zdrave životinje, već samo one zaražene korona virusom, a Morgens Jensen, danski ministar poljoprivrede, podneo je zbog toga ostavku.
"Koji je motiv trebalo da vlada ima da prikrije nedostatak pravne osnove? Dozvolite mi da budem vrlo jasna: nisam znala", rekla je Frederiksen u sredu na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.
Parlament je u decembru pokrenuo istragu o tome da li su i drugi članovi vlade, uključujući i premijerku Frederiksen, znali da ne postoji pravna osnova za odluku, a da su je ignorisali.
Opozicioni poslanici optužili su premijerku da namerno opstruiše istragu koja bi svoje zaključke trebalo da iznese u aprilu.
Istražitelji su hteli da pregledaju tekstualne poruke koje su poslali Frederiksen i zvaničnici iz njenog kabineta, ali su rekli da su one izbrisane, jer su zvaničnici podesili svoje telefone da brišu poruke nakon 30 dana, a ministarstvo pravde sada radi sa policijom na njihovoj rekonstrukciji.
"Da li će te SMS poruke pokazati nešto novo o mom saznanju o nedostatku pravne osnove? Ne, neće", poručila je Frederiksen.
Zbog odluke vlade premijerke Mete Frederiksen da ubije 17 miliona vizona sa 1.100 farmi izbila je najveća kriza danske vlade od početka pandemije korona virusa.
Vizon - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2020
Horde mrtvih korona životinja „izronile“ iz zemlje: Na televiziji objavljen zastrašujući snimak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala