- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Advokati Australije: „Odluka o deportaciji Đokovića debakl vlade“

© REUTERS / LOREN ELLIOTTNovak Đoković na putu ka prostorijama svojih advokata u Melburnu pred suđenje na Federalnom sudu 15. januara
Novak Đoković na putu ka prostorijama svojih advokata u Melburnu pred suđenje na Federalnom sudu 15. januara - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
Pratite nas
Savez advokata Australije oglasio se nakon što je Federalni sud te zemlje potvrdio ukidanje vize Novaku Đokoviću koji je u međuvremenu deportovan. Prema njihovim rečima, takva odluka mogla bi da bude presedan, a predstavlja i debakl Vlade Australije.
Savez advokata Australije (Australian Lawyers Alliance - ALA) zatečen je razvojem situacije i epilogom suđenja najboljem svetskom teniseru Novaku Đokoviću.
„Glavna naša briga nije da li je gospodinu Novaku Đokoviću bilo omogućeno da igra tenis ove nedelje. Već je naša briga stav savezne vlade da nije u obavezi da dokaže da bi gospodin Đoković podsticao stavove o vakcinaciji koji su u suprotnosti sa stavovima vlade, već samo da postoji mogućnost da bi ih podsticao“, izjavio je portparol ALA Greg Barns.
On smatra da su to jako niski kriterijumi za deportaciju lica iz Australije, posebno u okolnostima kada je sposobnost ulaganja žalbe ograničena.
„Korišćenje mogućeg rizika za javni red i mir kao razlog da se nekom odbije pravo ulaska u zemlju je zabrivajući za društvo koje je navodno posvećeno slobodi govora i razmišljanja“, rekao je Barns.
Podsetimo, Novaku Đokoviću odbijena je žalba pred Federalnim sudom u Kanberi nakon što mu je imigracioni ministar Aleks Hok ukinuo vizu iskoristivši diskreciono pravo.
Zbog svega toga Savez advokata Australije upozorava da bi stav vlade mogao da znači da će ubuduće i drugim licima koji žele da posete njihovu zemlju biti onemogućen ulaz.
„Opsesija vlade sa oštrim politikama čuvanja granice, u kombinaciji sa proizvoljnim pristupom otkazivanja viza i pritvaranjem, ove nedelje je kreirala debakl, ali rizikuje se i da postavi opasan presedan“, navedeno je u saopštenju Saveza advokata Australije.
Novak Đoković na treningu pred početak Australijan opena 2022. - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
SPORT
Novak Đoković deportovan iz Australije /foto/
Danil Medvedev tokom meča protiv Filipa Krajinovića u Indijan Velsu - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
SPORT
Rus i Nemac mogu da profitiraju zbog nepravde koju je doživeo Đoković
Novak Đoković na treningu pred početak Australijan opena 2022. - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
SPORT
Novak i Australija – „pukla“ ljubav koja skupo košta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala