- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Skandalozni „dokazi“ protiv Novaka: Nije dovoljno biti zaražen, mora se imati – teška akutna bolest

© AP Photo / Luca BrunoNovak Đoković posle poraza u polufinalu Završnog turnira u Torinu
Novak Đoković posle poraza u polufinalu Završnog turnira u Torinu - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
Pratite nas
Ministarstvo unutrašnjih poslova Australije podnelo je dokaze protiv Novaka Đokovića za suđenje koje je zakazano za ponedeljak. Australija je u navodima predatim sudu objasnila zašto srpski teniser nije imao pravo na medicinsko izuzeće, koje je prethodno, uprkos tome, dobio od nadležnih organa.
Oko medicinskog izuzeća koje je Đoković zatražio i dobio napravio se skandal koji traje skoro nedelju dana, a tokom kojeg srpski teniser vreme provodio u imigracionom pritvoru u Melburnu.
Stvari će biti razrešene – a potencijalno i neće – u ponedeljak na sudu (uživo prenos na Sputnjiku), a Australijanci su, baš kao i Đokovićevi advokati, dokaze predali sudu.
Oni su naveli da Novak nije imao pravo da traži medicinsko izuzeće (iako ga je dobio posle rigorozne provere) jer nije ispunio propisane uslove, iako su mu nadležni medicinski organi ATAGI (Australijska tehnička grupa za imunizaciju) iz države Viktorije izuzeće dali nakon, kako je navedeno, „rigorozne provere“.
U dokumentima predatim sudu navodi se da „vakcinacija protiv korone kod ljudi koji su imali kovid infekciju potvrđenu PCR testom može da se odloži maksimalno šest meseci nakon akutne bolesti“ i da se time dobije medicinsko izuzeće, zbog određene akutne bolesti.
„Takvo izuzeće nije postojalo“, navode Federalne vlasti, ali ne objašnjavaju kako je srpski teniser dobio izuzeće od organa zaduženih za izdavanje istog.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
SPORT
Australija preti Đokoviću: Ukoliko pobediš, ponovo ćemo da te privedemo!
Dakle, Australijanci tvrde da je u njihovom pravilniku medicinsko izuzeće dostupno samo ljudima koji nisu mogli da se vakcinišu u prethodnih šest meseci zbog akutne bolesti koju je izazvala korona, ili na koju vakcina može da utiče negativno.
Oni su demantovali navode Đokovićevih advokata koji su u svojoj dokumentaciji naveli da u izuzeće spada „kontraindikacija na vakcinu“.
„Piše samo da je moguće odložiti vakcinu. Te stvari se razlikuju i zbog toga taj dokument koristi različite izraze za različite koncepte", dodaju Australijanci.
Telo koje vodi ministarka Keren Endrjuz je dodalo da nije bilo dokaza da je Đoković imao „tešku akutnu bolest“ u decembru 2021. godine, odnosno oko 16. decembra kada je srpski teniser naveo da je dobio pozitivan PCR test na kovid-19.
„Sve što je on rekao je da je bio pozitivan na kovid-19. To nije isto. Zbog toga ATAGI koristi različite termine, kao što su samo 'prethodna infekcija' i 'simptomatska infekcija'“, objašnjeno je u dokumentima.
Trenutno i dalje nije jasno zašto mu je odgovorno telo (ATAGI) dalo medicinsko izuzeće, ako u njihovim dokumentima stoje pravila koja Đoković nije mogao da ispoštuje, a to bi moglo da bude otkriveno tokom suđenja.
Navijač u Sidneju pruža podršku Novaku Đokoviću - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
SPORT
Žrtveni GOAT
Kreg Tajli i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
SPORT
„Da li si ti žrtveno jagnje?“ – prvi čovek prekinuo ćutanje u slučaju „Đoković“
Novak Đoković posle poraza u polufinalu Završnog turnira u Torinu - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
SPORT
Iz prve ruke za Sputnjik – iz Melburna: „To gde se Novak nalazi nije hotel, suđenje može da potraje“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala