- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Žrtveni GOAT

© REUTERS / ASANKA BRENDON RATNAYAKENavijač u Sidneju pruža podršku Novaku Đokoviću
Navijač u Sidneju pruža podršku Novaku Đokoviću - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
Pratite nas
Pakao koji je Novak Đoković preživeo po dolasku u Australiju, a koji i dalje traje, ostaje neobjašnjen. Verovatno će tako i ostati dok srpski teniser ne izađe iz karantina i objasni šta se tačno desilo, pa do tada ima prostora samo za analizu zasnovanu na činjenicama. Kako je Novak Đoković, najbolji teniser sveta, postao žrtva australijskih političara?
Tokom Đokovićevog boravka u Australiji jedino što je bilo konstantno je bilo to da ništa nije bilo konstantno, uz to da je tretman koji je dobio srpski teniser bio ispod nivoa koji bi trebalo da ima bilo koja osoba na planeti.
Stavovi australijskih političara menjali su se češće nego Novakove čarape, s obzirom na to da su mu stvari ostale na aerodromu i nakon što je on prebačen u migrantski hotel „Park" u Melburnu – poznat po neslavnoj istoriji.
Sva dešavanja, međutim, padaju u vodu kada se uzme u obzir to na koji način je Novak dobio uputstvo da se brže bolje vrati odakle je došao, odnosno nakon što mu je rečeno da ulazi u proces za deportaciju.
Novak Đoković, Australijan open 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
SPORT
Državni neprijatelj broj 1 – šta Australija sada hoće od Đokovića
Srpski teniser se izborio da do ponedeljka ostane u Australiji, izbili su protesti ispred hotela, uz okupljanja i u Srbiji, ali i pored mnogo objašnjenja političara i saopštenja organizacija – i dalje, praktično, nikome ništa nije jasno.
List „Ejdž“ pisao je da je Vlada države Viktorija odbila kasni zahtev da potvrdi vizu Đokoviću, nekoliko sati pre nego što je on sleteo u Melburn, a izvor iz Tenis Australije tvrdi da je taj potez „predstava za javnost“ koja je za cilj imala targetiranje Đokovića, a ne drugih igrača koji su već ušli u Australiju sa medicinskim izuzećem.
Ovaj, prema rečima porodice Đoković, diplomatsko-politički incident se desio neposredno pred Australijan open, turnir na kojem je Đoković bio prvi favorit i na kojem se očekivalo da podigne 21. Grend slem trofej u karijeri.
Time bi prestigao Rodžera Federera i Rafaela Nadala i u ovom istorijskom parametru i prema mnogima zvanično postao najveći svih vremena u svom sportu, takozvani GOAT, prema engleskoj skraćenici za takav naslov, a koji, bez tačaka, u normalnom govoru znači jarac.
U slučaju Đokovića, taj jarac je žrtveni.

Šta se desilo po Đokovićevom dolasku u Australiju

Novakovo zadržavanje na graničnom prelazu je u prvi mah objašnjeno tvrdnjom da je problem bila viza. Navodno.
Đoković je, kako su preneli mediji, nije imao zahtev za pravu verziju vize, odnosno onu na kojoj je naznačeno da je predviđena za osobe sa medicinskim izuzećem od obavezne vakcinacije protiv virusa korona.
To se ispostavilo kao prva velika laž, prema informacijama Novakovog brata Đorđa, bivšeg direktora turnira Pola Meknamija i izvora australijskih medija.
„Novak i Novakov tim nije mogao u bilo kom slučaju da direktno kontaktira federalne vlasti u Australiji. Jedini način je preko Teniskog saveza Australije. Oni imaju partnerski dogovor o izuzećima. Postoje tri razloga. Nije Novak aplicirao, aplicirao je TS Australije, baš kao i drugi teniseri koji nisu zadržani“, rekao je Đorđe Đoković, inače i direktor Srbija opena, turnira iz serije 250 u Beogradu.
Situacija se dodatno pogoršala kada je objavljeno da su trojica tenisera već ušla u Australiju (Zverev je kasnije potvrdio da je broj tenisera pet) sa istim medicinskim izuzećem koje je tražio, odnosno imao Novak, što je potvrdilo nekoliko izvora iz australijskih medija.

Skot Morison – populista kome je Novak slamka spasa

Na kraju se, posle dosta buke oko navodno pogrešne vize, potpuno zaboravilo da se viza uopšte i pominjala, pa je priča prešla na medicinsko izuzeće.
Medicinsko izuzeće se dobija iz nekoliko razloga za ulazak u Australiju i tako je praktično od početka pandemije, to je prva činjenica. Ono postoji kao opcija i za obične ljude, nije česta, ali se koristi, kako je za Sputnjik potvrdila Jelena Kiš, imigracioni agent iz Sidneja.
Druga činjenica je da je Novak Đoković dobio medicinsko izuzeće od strane dva nezavisna panela, jednog postavljenog od strane države Viktorije u kojoj se nalazi Melburn, a drugog postavljenog od strane Australijan opena.
„Tako funkcionišu stvari. Države ljudima daju izuzeća za ulazak i tako funkcionišemo već dve godine. Nema promene kod toga. Vlada Viktorije je donela svoju odluku. Njih pitajte zašto su doneli tu odluku. Hvala“, odgovorio je premijer Australije Skot Morison na pitanje zašto je Novak dobio medicinsko izuzeće.
Nekoliko sati nakon što je to rekao, gospodin Morison, kojem se politička stolica ljulja već neko vreme zbog lošeg vođenja u pandemijskim okolnostima, pogazio je svoju reč i potpuno promenio stav.
Odjednom krenule su da kruže informacije da će Novak proći rigoroznu proveru od strane Granične policije koja će ga pustiti da uđe u zemlju samo ako njima predstavi dovoljno jake dokaze o razlozima iz kojih je dobio medicinsko izuzeće.
Dakle, Novak je morao da dokaže Graničnoj policiji da je opravdano dobio medicinsko izuzeće, koje su mu prethodno dali lekari države iz koje je ta Granična policija.
„Ako njegovi dokazi ne budu dovoljni, onda ga nećemo tretirati drugačije i prvim narednim avionom ćemo ga poslati kući“, predomislio se Skot Morison, koji je nakon što je Novaku odbijena viza – likovao.

Đokovića je odbio navijač Nadala

Da cela situacija bude još nadrealnija, izvesna Džala Palford, vršilac dužnosti ministra sporta Viktorije pojavila se na toj poziciji kao grom iz vedra neba, pošto je ministar sporta Viktorije Martin Pakula.
Ministar Pakula je bio jedan od dva čoveka koji su se najčešće obraćali javnosti pred Australijan open, govoreći o tome kakva će pravila biti u Australiji tokom turnira što se tiče putovanja, vakcinacije i sličnog.
Umesto Pakule pojavila se ministarka Palford, dok je pomenuti drugi čovek, premijer Viktorije Danijel Endrjuz, takođe nestao iz javnog oka.
Endrjuz i Pakula, istini za volju, nisu bili naklonjeni nevakcinisanom Đokoviću, ali su se umesto njih pojavili Džala Pakula, na čijem sajtu piše da je ministarka inovacije, medicinskog istraživanja i digitalne ekonomije, a koja je odjednom postala vršilac dužnosti ministra sporta, i premijer Skot Morison – jer su pomenuti ministri otišli na odmor neposredno pred najveći sportski događaj u svojoj zemlji, odnosno državi.
Zanimljivo je i što je pomenuta gospođa Palford u jednom intervjuu izjavila, pred kamerama (na samom kraju priloženog videa), „da se nada da će Nadal pobediti“.
Ista ta osoba je odbila da podrži vizu Novaka Đokovića na aerodromu. Da, osoba koja je bila glavna za pitanje Đokovićeve vize što se države Viktorije tiče – države čiji su lekari srpskom teniseru dali medicinsko izuzeće – je odbila da mu na osnovu toga izda vizu, odnosno podrži izdavanje vize, nakon čega je krenuo haos.
Iz javnosti je nestao i Kreg Tajli, direktor Australijan opena, ali sasvim je jasno da je loptica iz njegovog polja prebačena u delovanje političara, što bi svako njegovo pojavljivanje u medijima povodom Đokovićevog slučaja bilo besmisleno.
Još besmislenije posle objave privremene predsednice Vlade Viktorije Džasinte Alan, koja ga je optužila da je direktan krivac za probleme u komunikaciji jer tom telu nije preneo informacije od federalnih vlasti o korigovanju pravila za dobijanje medicinskog izuzeća, koja su isključila preležan virus kao razlog za to.
Daljim istraživanjem se pokazalo da na zvaničnom sajtu Viktorije i dalje stoji da je preležana korona u šest meseci validan razlog za medicinsko izuzeće.

Sadistička igra

Kompletno zamešateljstvo je dovelo do toga da je Novak Đoković dobio medicinsko izuzeće za učešće na Australijan openu, ali ne i za ulazak u državu, što je saznao tek nakon što je prevalio put iz Marbelje do Melburna, odlučio da žrtvuje provođenje praznika sa porodicom i nakon što je bez ikakve sumnje (s razlogom) mislio da će igrati Australijan open.
Novak je u sobi na aerodromu proveo osam sati, a tokom tog perioda su australijske vlasti verovatno većale o tome šta uraditi.
Na kraju je zaključak bio taj da Novak nije imao dovoljno dobre dokaze koji bi potvrdili da je zaslužio medicinsko izuzeće. Medicinsko izuzeće koje mu je država Viktorija odobrila, ali je ga oborila federalna vlast i to dok je Đoković bio u avionu za Australiju.
Čitajući između redova, Granična policija je zajedno sa premijerom Skotom Morisonom i ostalima, jednim delom svoje odluke indirektno optužila Novaka Đokovića da je lažirao dokaze.
Sagledanje onog što je već viđeno kaže da je u Australiju ušlo nekoliko tenisera sa medicinskim izuzećem, koji su ostali anonimni, a ubrzo se pokazalo da su među njima češka teniserka Renata Voračova, koja je praktično uhapšena i privedena u isti hotel kao i Novak – uprkos tome što je u Australiji provela nedelju dana i igrala jedan turnir.
Druga osoba je neimenovani zvaničnik koji je, kada je video šta se dešava sa Novakom i Renatom, brže-bolje rešio da napusti zemlju.
To ne menja činjenicu da su te dve osobe, uz potencijalno još neku, ušle sa identičnim papirima o medicinskom izuzeću kao Novak – bez ikakvih problema.
Niko od njih nije setio gnev Komonvelta, sve dok najbolji teniser planete nije jedini javno objavio da je dobio takvu potvrdu, pošto je prethodno dokumentaciju, pod anonimnim potpisima, pregledala i odobrila ne jedna, već dve lekarske komisije.

Da li je Đoković pogrešio?

S obzirom na to da su medicinsko izuzeće svi dobili od istih komisija i da su svi imali iste vize jer su za njih aplicirali isti ljudi – šta je to trebalo Novak da uradi da on jedini ne dobije dozvolu da uđe u Australiju?
Šta je to uradio Novak – čovek kojem su dostupni praktično svi resursi na svetu koje poželi – da bi se desilo ono što tvrde Skot Morison i njemu slični?
Zašto je Novak dobio vizu i medicinsko izuzeće i zašto mu je rečeno od strane ljudi koji donose odluke da može da dođe u Australiju, a tek onda, kada je stigao, da nema potrebna dokumenta?
Da li neko misli da je Novak Đoković poneo dokumenta koja on misli da će biti dovoljna, a ne ona koja mu je rečeno da ponese kako bi ušao u Australiju?
Zašto je premijer Skot Morison rekao da je odluka Viktorije validna u davanju medicinskog izuzeća, a onda sproveo raciju na aerodromu samo u jednom primeru od nekoliko identičnih?

Podilaženje izmučenom narodu

Jedini koji su sem Đokovića u celoj ovoj situaciji izigrani su Australijanci – ne političari, već oni koji predstavljaju običan narod. Oni koji, kako je rekao poznati košarkaš Endrju Bogut, zavise od „nesposobnih političara“.
Skoro dve godine Australija i Viktorija imaju na snazi neke od najrigoroznijih mera i brojnim Australijancima je zabranjeno da se vrate kućama u nekim periodima uprkos tome što su bili vakcinisani.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
SPORT
„Fali ti još jedan papir“: Kako je birokrata pokušao da zgazi Novaka i poklonio mu – pobedu života
Australijski narod se tokom pandemije propatio i donekle je jasno zašto je kivan na to da neko može tek-tako da dobije medicinsko izuzeće za ulazak u zemlju, dok mnogi od njih dobrim delom prethodne dve godine nisu mogli da pređu preko kućnog praga.
Ali, kako je Novak Đoković za to kriv? Kriv je jer je pravio pravila, nakon čega je izigran od strane australijskih vlasti radi dobijanja jeftinih političkih poena.
I zašto? Pa, zato što je Novak Đoković, zato što je najbolji teniser sveta, sasvim izvesno i svih vremena i njegovo ime daleko dalje ozvanja u grupi od 26 igrača koji su zatražili i dobili šansu da bez vakcinacije uđu na teritoriju Australije.

Dva poteza koja Novak nije morao da povuče

Novak je sve ovo mogao da izbegne da se vakcinisao, što je bila poenta pomalo bezdušnog komentara njegovog velikog rivala Rafaela Nadala.
Govoreći o svemu što se desilo bilo bi nesavesno ne pomenuti Novakov vakcinalni status, odnosno to da, kako stvari stoje, on nije vakcinisan.
Zaključak priče o nevakcinisanju je taj da je ovo samo početak velikih problema sa kojima će se srpski teniser suočiti tokom 2022. godine, pošto je evidentno da će na većini turnira širom sveta, ako ne i svim turnirima, biti obavezna vakcinacija, uz male šanse da igde drugde, pogotovo posle ovog skandala, bude dozvoljeno medicinsko izuzeće.
Novak, dakle, rizikuje da propusti sve Grend slem turnire u sezoni i mnoga druga velika takmičenja, ali će morati i da pazi kojim vakcinama se imunizuje, ako odluči da to uradi, jer, na primer, „Sputnjik Ve“ ne važi u Australiji. Toj istoj Australiji koja tvrdi da je sve ovo što je uradila Đokoviću uradila iz zdravstveno-bezbednosnih razloga.
© Sputnik / Lola ĐorđevićOkupljanje ispred Skupštine Srbije u podršci Novaku Đokoviću u Australiji
Okupljanje ispred Skupštine Srbije u podršci Novaku Đokoviću u Australiji - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
Okupljanje ispred Skupštine Srbije u podršci Novaku Đokoviću u Australiji
Drugi potez je vezan za to da kada je objavljeno da će učestvovati na Australijan openu, objavljeno je i da će prvi teniser planete to uraditi jer je dobio medicinsko izuzeće.
Ta informacija mogla je da ostane potpuno u tajnosti, što potvrđuje činjenica da niko od ostalih igrača koji su dobili izuzeće to nije javno objavio, a verovatno ni ne planira.
Novak je u objavi na Instagramu rekao da je krenuo put Australije jer je dobio medicinsko izuzeće, nakon čega je nastao talas neverovatnog pritiska javnosti na australijske državnike.
Da se Novak samo pojavio u Australiji – problema ne bi bilo. Ušao bi u zemlju najnormalnije i dok vi čitate ovaj tekst, pripremao se za pohod na Australijan open.
Zašto? Zato što je, sada je već očigledno, ceo problem nastao zbog toga što se javnost pobunila protiv Novakovog medicinskog izuzeća, a političari, na čelu sa premijerom, su tu videli priliku koju nisu želeli da propuste.
„Moguće objašnjenje je političko: Federalna vlada je bila spremna da pusti Đokovića, sve dok se javnost nije pobunila. Tada su videli priliku da pobede na polju morala i time skrenu pažnju sa problema koji predstavlja manjak brzih antigenskih testova“, zaključuje se u tekstu portala „Ejdž“.
I dok Novak čeka ponedeljak i procenu suda šta će se i kako dešavati, stižu glasovi pravnika da će on, ukoliko je pravosuđe u državi kakva je Australija nezavisno od političkih uticaja, dobiti slučaj, ministri se utrkuju u izjavama u kojima veličaju svoju posvećenost očuvanju javnog zdravlja, a istovremeno brojevi zaraženih skaču iz dana u dan.
Novakov slučaj je zbog velike pažnje zainteresovane javnosti iskorišćen kao dobar mamac za lakoverne pripadnike biračkog tela da poveruju u sposobnost svog političkog vrha, ali to može ne samo da bude priča kratkog daha, već da se vrati kao bumerang i do kraja ogoli licemerje i nesposobnost nosilaca izvršne vlasti, čim narod bude shvatio da Đoković nije njegov najveći neprijatelj i da nije uradio ništa što već nije propisano zakonima.
Ali, ostaće upamćeno u istoriji sveta i sporta, diplomatije, politike, da je jedan vrhunski sportista, najbolji u svom poslu, postao žrtva namere jedne vlasti da zamaže oči javnosti i prikaže sebe u drugačijem svetlu.
Takav posao, po pravilu, ne izlazi na dobro, ali to je već stvar kojom će morati da se bave Morison i njegova družina, Novak je na ovaj ili onaj način iz svega izaći kao apsolutni pobednik, kao što je to gotovo uvek bio slučaj kada se nađe na najmanjem kontinentu.
Sada svima ostaje da sačekaju ponedeljak, kada je zakazano suđenje između Novaka Đokovića i Ministra unutrašnjih poslova Australije (u ponoć po srpskom vremenu).
„Bog vidi sve“: Novak se javio iz „zatočeništva“
Sveštenik kojem je zabranjeno da vidi Đokovića: „Za 46 godina nikome nije odbijena pastirska poseta“
„Đoković nije kriminalac ili terorista“: Srbija uputila protest ambasadoru Australije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala