Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Profesori traže nezavisnu komisiju o „slučaju Ković“

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiloš Ković
Miloš Ković - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
Pratite nas
Filozofski fakultet je mesto gde mora biti rešen problem sa izborom prof. dr Miloša Kovića u zvanje redovnog profesora. Na Odeljenju za istoriju mora se raspisati konkurs za redovnog i mora se formirati nepristrasna komisija koja bi realno ocenila da li je prof. Ković ispunio uslove da bude biran u ovo zvanje. Sve drugo bila bi zloupotreba.
Ovo je rekao profesor istorije na Filozofskom fakultetu i akademik Ljubodrag Dimić na tribini pod nazivom „Slučaj profesora Kovića: Zašto se na Filozofskom fakultetu prave komisije za odstrel“, koju su organizovali studenti beogradskog univerzitet.
Akademik Dimić podsetio je da je u vreme kada je njegova generacija upisivala studije, Filozofski fakultet posmatran kao sveto mesto u kome hodaju mudraci čija je misija bila da znanje prenesu na mlađe generacije.
„Danas se to promenilo, još samo ne zaključavamo vrata iznutra“, rekao je Dimić. On je upozorio da ovaj fakultet ima posebnu težinu jer se na njemu između ostalog predaje i etika.
I profesor Leon Kojen smatra da je ovo što se događa Milošu Koviću jedan od najgorih slučajeva kome je svedočio tokom svoje profesorske karijere na beogradskom univerzitetu.
„Ovde je pitanje da li neko ko govori o Kosovskom zavetu, kao što govori Ković, može biti biran za redovnog profesora“, rekao je Kojen, prenose Novosti.
„Ković ispunjava sve uslove da bude biran u ovo zvanje, nema dostojnijeg kandidata, a neprihvatljiv je predlog da bude biran u niže zvanje, što se preko dekana Danijela Sinanija predlaže kao rešenje. On je ocenio da je progon Miloša Kovića rezultat lične netrpeljivosti grupe profesora prema Koviću, ali time se ne može opravdati kukavičluk koji vlada na fakultetu i celom beogradskom univerzitetu.“
Ovaj slučaj Kojen je uporedio sa slučajem sarajevskog profesora Esada Ćimića koji pre nekoliko decenija, kada je stvarana muslimanska nacija, nije hteo da se izjasni kao musliman, pa ga je tadašnji komunistički režim proterao iz Sarajeva. A na jednom sastanku, kada je odbio da se izjasni kako se od njega tražilo, komunistički rukovodioci su mu rekli: „pustićemo ti malo krvi, sokole“ i proterali ga.
„Na ovaj slučaj liči i ono što se događa Koviću na Filozofskom fakultetu, istom onom fakultetu na kome je posao našao profesor Esad Ćimić kada su ga proterali iz Sarajeva“, rekao je Kojen.
Na tribini je govorio i Nenad Anžel koji je istakao da je sa odelenja za istoriju proteran samo zato što je za mentora na doktorskim studijama izabrao Miloša Kovića.
„Iako sam ispunjavao sve obaveze uključujući i finansijske jer su me studije do tada koštale oko 600.000 dinara, doživeo sam progon i diskriminaciju“, rekao je Anžel.
Studenti beogradskog univerziteta upozorili su da rukovodstvo Filozofskog fakulteta i odeljenja za istoriju čeka da Koviću istekle ugovor o radu, nakon čega će on izgubiti posao. Oni ističu da je neophodno hitno formirati nepristrasnu komisiju koja će odlučivati da li je Ković ispunio uslove da bude biran za redovnog profesora, što je bio i jedna o njihovih zahteva.
Prof. dr Miloš Ković nedavno je u emisiji "Od četvrtka do četvrtka" govorio i o tome kome je i zašto cilj da on bude oteran sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.
Filozofski fakultet - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
SRBIJA
Ako Ković bude izbačen, to će biti raspad Filozofskog fakulteta: Profesori pružili podršku kolegi
Ković: NATO opkolio Srbiju, čuva nas pravoslavna Rusija | Od četvrtka do četvrtka - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Podkast
Ković: NATO opkolio Srbiju, čuva nas pravoslavna Rusija | Od četvrtka do četvrtka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala