Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ako Ković bude izbačen, to će biti raspad Filozofskog fakulteta: Profesori pružili podršku kolegi

© Sputnik / Lola ĐorđevićFilozofski fakultet
Filozofski fakultet - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
Pratite nas
Ako profesor Miloš Ković bude izbačen sa Filozofskog fakulteta, umesto da bude izabran za redovnog profesora, biće to problem ne samo za ovaj fakultet, već i za ceo Univerzitet u Beogradu (UB). Ne smemo dozvoliti da ideološki i politički stavovi budu prepreka za nečije napredovanje, niti se sme dopustiti da nečija samovolja bude važnija od procedura.
Ovo je poruka grupe profesora Filozofskog fakulteta koji su u utorak govorili na tribini "Slučaj profesora Kovića: ima li diskriminacije i progona na Filozofskom fakultetu" u organizaciji studenata UB.
Profesori Slobodan Antonić, Vladimir Vuletić i Smilja Marjanović Dušanić podržali su Kovića i istakli da bi dekan Filozofskog fakulteta Danijel Sinani i rektor UB Vladan Đokić trebalo da nađu rešenje koje će podrazumevati zaštitu profesora Kovića, a da se pojedinim profesorima na odeljenju za istoriju poruči da ne mogu da rade šta hoće.
„Da li UB može sebi da dozvoli da mu odlaze profesori takvog ranga kao što je Ković“, zapitao je Vuletić. „Posledica ovog slučaja je urušavanje slobode izražavanja i javnog nastupanja profesora. Na univerzitetu se stvaraju klike, a kod mladih ljudi se razvija strah i oni se plaše da iznesu svoje mišljenje i javno govore kako se ne bi zamerili nekoj od klika“.
Profesor Antonić je izrazio nadu da će problem biti rešen u skladu sa dobrom praksom i dobrim običajima na Filozofskom fakultetu i Univerzitetu koji podrazumevaju poštovanje uhodane procedure.
„U suprotnom, to bi bila velika bruka za sve nas, i predstavljalo bi raspad Filozofskog fakulteta, na kome bi počeo rat svih protiv svih“, rekao je on.
Jedan od učesnika tribine bio je i dr Nebojša Šuletić sa Balkanološkog instituta SANU koji je pre nekoliko godina izbačen sa Filozofskog fakulteta, a u utorak je poručio da su pojedini profesori na odeljenju za istoriju izloženi poniženjima.
On je naveo da je slučaj Ković završetak jedne faze koja je počela izgonom prof. Aleksandra Fotića. Ocenio je da su najveće žrtve studenti jer niko ne priča o nastavi i programima što govori o patologiji naših institucija.

Zahtevi studenata nisu usvojeni

Student Đorđe Nikolić rekao je da zahtevi koje su studenti izneli prošlog meseca u vezi s profesorom Kovićem nisu ispunjeni. Oni, između ostalog, traže da dekan Sinani iskoristi svoja ovlašćenja i predloži Kovića u zvanje redovnog profesora, prenele su Novosti.
Profesor Miloš Ković - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
SRBIJA
Protiv progona: Spisak intelektualaca i javnih ličnosti koji su podržali Miloša Kovića
Profesor Miloš Ković - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
SRBIJA
Profesor Ković dobio prvu bitku – stopirana procedura na Katedri za istoriju
Protest podrške Koviću - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
SRBIJA
„Nije filozofski ćutati“! Protest protiv progona profesora Miloša Kovića /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala