Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Profesor Ković dobio prvu bitku – stopirana procedura na Katedri za istoriju

© Sputnik / Lola ĐorđevićProfesor Miloš Ković
Profesor Miloš Ković - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Kadrovska komisija Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu nije usvojila predlog Katedre za istoriju o pokretanju procedure za izbor jednog vanrednog profesora Odeljenja za istoriju. Time je bar usporena procedura kojom, kako tvrdi profesor ovog fakulteta Miloš Ković, nameraju da ga izbace sa posla.
Ković objašnjava da je sa katedre potekao predlog o raspisivanju konkursa za mesto vanrednog profesora, bez pominjanja njegovog imena i čak bez dostavljanja njegove dokumentacije Kadrovskoj komisiji.
"Sve ostale katedre i odeljenja poslale su za svoje kandidate predloge za izbor određene osobe u određeno zvanje. Samo za mene važe druga pravila. Posebno je sporno što, umesto da bude pokrenuta procedura za moj izbor u više zvanje, redovnog profesora, oni pokreću konkurs za vanrednog, pa bih ja onda, i ako prođem, bio reizabran u zvanje koje već imam ikao ispunjavam uslove za redovnog profesora. Formirali su neprijateljsku komisiju koja treba negativno da se izjasni o meni u referatu, a dekan neće da iskoristi svoje pravo i predloži nezavisnu komisiju", kaže Ković, a prenose Novosti.
On dodaje da je cela suština u tome da će kolege, predvođene Nikolom Samardžićem, odugovlačiti procedure, a kada istekne šest meseci, a on ne bude izabran, automatski će ostati bez posla. Kako kaže, taj scenario je već primenjivan na neistomišljenike.
Protiv progona Kovića oglasili su se i brojni intelektualci. Protestno pismo koje je predato rektoru UB prof. dr Vladanu Đokiću potpisali su profesori univerziteta, naučni radnici, umetnici...
U pismu se navodi da jedan broj Kovićevih kolega koji su protiv njega podneli parnične prijave i koji su u sukobu interesa, pokušava da ga protera sa Odeljenja za istoriju ovog fakulteta, tako što neće biti izabran za redovnog profesora.
Potpisnici upozoravaju na diskriminaciju prof. Kovića i traže od dekana Danijela Sinanija da zaštiti Kovićeva prava i da obrazuje nezavisnu komisiju koja bi nepristrasno odlučivala o njegovom izboru u više zvanje. Među potpisnicima su reditelj Emir Kusturica, akademici Matija Bećković, Časlav Ocić, Danilo Basta, profesori Slobodan Antonić, Slobodan Reljić, Branislav Ristivojević, Časlav Koprivica... Podršku Koviću, na onlajn peticiji, potpisalo je više od 6.500 građana.
Više stotina studenata, profesora i građana okupilo se u ponedeljak ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu u znak podrške srpskom istoričaru na protestu „Stop progonu profesora Miloša Kovića“.
Miloš Ković - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
DRUŠTVO
„Hoćemo li učiti srpsku ili NATO istoriju“: Poruka studenata povodom progona Miloša Kovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala