- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Hoćemo li učiti srpsku ili NATO istoriju“: Poruka studenata povodom progona Miloša Kovića

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiloš Ković
Miloš Ković - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
Pratite nas
Protest „Stop progonu profesora Miloša Kovića“ održan je danas u 11 sati ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Više stotina studenata, profesora i građana okupilo se u znak podrške srpskom istoričaru, jer veruju da mu, umesto akademskog napredovanja u zvanje redovnog profesora, preti izbacivanje s Fakulteta zbog, kako kažu, višegodišnjeg progona.
Studenti su poručili da stručnu komisiju Fakulteta čine profesori koji su u sukobu interesa, jer su protiv Kovića podneli krivične i prekršajne tužbe i zatražili da oni budu izuzeti kako bi Ković ostvario prava na nepristrasnu komisiju koja će objektivno proceniti njegova naučna i pedagoška dostignuća.
Ako zahtev ne bude ispunjen, studenti-organizatori skupa su najavili da će nastaviti da protestuju. Koviću, inače, u junu ističe zvanje vanrednog profesora, a on ispunjava sve uslove za izbor u zvanje redovnog profesora na Filozofskom fakultetu.

Protest u znak podrške Milošu Koviću

Student master studija istorije Filozofskog fakulteta Đorđe Nikolić rekao je da su se okupili da izraze solidarnost i podignu glas protiv nepravednog progona Miloša Kovića i dodao da to nije prvi put da se profesori proteruju s Filozofskog fakulteta.
„U roku od tri godine iz nastave na Filozofskom fakultetu su udaljeni profesori Aleksandar Fotić, Maja Nikolić i Nebojša Šuletić. I tada smo apelovali na javnost, ali sada smo odlučili da podignemo sve na viši nivo i ne dopustimo da se kvalitetan naučni kadar izbaci s Filozofskog fakulteta. Tražimo od dekana da reaguje shodno Zakonu i propisima Statuta Fakulteta i da, s obzirom na mutnu situaciju na Odeljenju za istoriju, uzme stvar u svoje ruke i imenuje nezavisnu komisiju“, kazao je Nikolić.
© Sputnik / Lola Đorđević„Tražimo od dekana da reaguje shodno Zakonu i propisima Statuta Fakulteta“.
Protest protiv progona profesora Miloša Kovića - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
„Tražimo od dekana da reaguje shodno Zakonu i propisima Statuta Fakulteta“.
Marija Mijović, diplomirani politikolog Fakulteta političkih nauka, smatra da je Ković nečasno i nezakonito diskriminisan i da je meta progona, kao i da je dužnost studenata da budu na protestu da bi odbranili istinu, domovinu i Univerzitet.
„Neko od nas bi to mogao da bude sutra. Danas je sramota biti Srbin i patriota. Ne bih volela da naša deca uče istoriju koju im propagiraju pristalice NATO-a, već pravu srpsku istoriju koju svi treba da znamo“, istakla je Marija Mijović.
© Sputnik / Lola Đorđević„Ne bih volela da naša deca uče istoriju koju im propagiraju pristalice NATO-a“.
Protest protiv progona profesora Miloša Kovića,  - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
„Ne bih volela da naša deca uče istoriju koju im propagiraju pristalice NATO-a“.
Zoran Jovanović, koji je diplomirao na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta, a koji je, kako je rekao, zbog progona profesora koji su se tamo događali prešao na Odeljenje za klasične nauke, naglasio je da su se okupili da, osim Kovića, podrže i njegove studente, koji takođe, kako je napomenuo, trpe torturu.
„Do sada smo imali nekoliko slučajeva u kojima su njegovi doktorandi, s napisanom doktorskom disertacijom, zbog toga što je Nikola Samardžić nametao svoju komisiju, morali da napuste Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu i da se prebace na neki drugi univerzitet u Srbiji“, rekao je Jovanović.
© Sputnik / Lola Đorđević„Imali smo slučajeve u kojima su Kovićevi doktorandi morali da napuste Filozofski fakultet u Beogradu“.
Protest protiv progona profesora Miloša Kovića - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
„Imali smo slučajeve u kojima su Kovićevi doktorandi morali da napuste Filozofski fakultet u Beogradu“.
Student Filološkog fakulteta Miloš Milićević došao je da iskaže podršku u ime svih studenata koji nisu s Filozofskog fakulteta:
„Došao sam da podržim da se takve stvari ne dopuste, da jedan kvalitetan profesor, koji je oksfordski đak, s autentičnom srpskom idejom, koji na pedagoški i svaki drugi način predstavlja primer intelektualca, bude zlostavljan od strane jedne određene grupe.“
© Sputnik / Lola Đorđević„Nedopustvo da jedan kvalitetan profesor bude zlostavljan od strane jedne određene grupe“.
Protest protiv progona profesora Miloša Kovića - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
„Nedopustvo da jedan kvalitetan profesor bude zlostavljan od strane jedne određene grupe“.

Fakultet na potezu

Ković je na skupu za „Sputnjik“ rekao da se docenti i vanredni profesori poslednjih godina sistematski odstranjuju s Filozofskog fakulteta i da je sada došao red na njega.
„Ovde je reč o sukobu interesa koji u potpunosti odgovara onome u Kodeksu profesionalne etike Beogradskog univerziteta ili Zakonu o opštem upravnom postupku. Ovde je možda osnovni problem što imate jedne kriterijume za profesore Filozofskog fakulteta, a potpuno druge za Miloša Kovića. Ovo je školski primer diskriminacije. Lopta je sad u dvorištu uprave Fakulteta i dekana Danijela Sinanija“, istakao je Ković.
© Sputnik / Lola Đorđević„Ovde je reč o sukobu interesa i školskom primeru diskriminacije“.
Profesor Miloš Ković - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
„Ovde je reč o sukobu interesa i školskom primeru diskriminacije“.
Sednica kadrovske komisije Filozofskog fakulteta biće održana u utorak. Na internetu je pokrenuta i „Peticija podrške Milošu Koviću“, koju je do sada potpisalo više od 2.000 ljudi.
Podsetimo, Ković tvrdi da grupa profesora, predvođena Nikolom Samardžićem, pokušava da osujeti njegov izbor u redovnog profesora, iako za to ispunjava sve uslove i naglašava da je reč o političkom progonu.
© Sputnik / Lola ĐorđevićProtest protiv progona profesora Miloša Kovića
Protest protiv progona profesora Miloša Kovića - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
Protest protiv progona profesora Miloša Kovića
„Ovde je reč o tome kakva će se istorija predavati našoj deci. Da li će u školama i na univerzitetima slušati NATO istoriju srpskog naroda, ili hašku interpretaciju srpske istorije, kako ja to ponavljam već godinama, ili ono što je prava istorija koja je nauka, koja je stvar struke“, rekao je Ković ranije za „Sputnjik“.
Protest podrške Koviću - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
SRBIJA
„Nije filozofski ćutati“! Protest protiv progona profesora Miloša Kovića /video, foto/
Filozofski fakultet - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
DRUŠTVO
Izbacuju li profesora Miloša Kovića sa Filozofskog fakulteta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala