- Sputnik Srbija, 1920
DRUŠTVO
Zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, Rusije i ostatka sveta

Izbacuju li profesora Miloša Kovića sa Filozofskog fakulteta

© Sputnik / Lola ĐorđevićFilozofski fakultet
Filozofski fakultet - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Vanredni profesor na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta dr Miloš Ković, kaže za Sputnjik da mu je kršenjem osnovnih akademskih i pravnih procedura onemogućeno da bude proizveden u zvanje redovnog profesora, a to direktno vodi njegovom izbacivanju sa posla. Ceo slučaj, kako smatra, ima i političku dimenziju.
Koviću u junu ističe zvanje vanrednog profesora, koji se na Univerzitetu bira na pet godina, pa je procedura o njegovom statusu pokrenuta, kako to pravila nalažu, šest meseci pre isteka zvanja.

Umesto redovnog profesora izbacivanje sa Fakulteta

Uprkos tome što je, kako ističe, stekao sve naučne, stručne i pedagoške uslove za izbor u zvanje redovnog profesora, komisija kojom vedri i oblači redovni profesor sa iste katedre Nikola Samardžić, nameće njegov ponovni izbor za vanrednog profesora, koji vodi ka izbacivanju sa Fakulteta.
Naš sagovornik objašnjava u čemu su prekršeni i etički kodeks i pravne norme:

Nikola Samardžić, redovni profesor na katedri na kojoj sam i ja, čovek koji je u sukobu interesa jer je protiv mene podneo dve tužbe, krivičnu i prekršajnu, nema uopšte nameru da se povuče iz procedure mog izbora u zvanje, uprkos kodeksu profesionalne etike na Univerzitetu u Beogradu i uprkos Zakonu o opštem upravnom pravu.“

Po rečima Kovića, oduzeto mu je pravo na pravedan izbor u naredno nastavno zvanje, jer je Samardžić nametnuo komisiju u koju je postavio sebi bliske ljude, koje za članstvo u toj komisiji nije preporučila ni objektivnost, ni kompetentnost, pošto o tome čime se on bavi i o čemu piše gotovo da nemaju objavljene radove.

Kršenje procedure i sukob interesa

„Osim toga, još jedno kršenje procedure je što nisu dali bilo kakvo obrazloženje takve svoje odluke da budem reizabran u vanrednog profesora i na taj način sam izložen progonu. Što je još gore, sledeća instanca je Odeljenje za istoriju, koje je tobože izglasalo tobožnji predlog katedre Nikole Samardžića, koji pravno nije validan. Do toga je došlo na nečuven način, tako što je sednica Odeljenja za istoriju održana imejlom i to tako što se podrazumevalo da su oni koji se nisu oglasili, glasali za predlog“, precizira Ković.
© Sputnik / Aleksandar MilačićUmesto da bude izabran u zvanje redovnog profesora, vanredni profesor dr Miloš Ković smatra da bi mogao da bude izbačen sa Filozofskog fakulteta
Miloš Ković - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Umesto da bude izabran u zvanje redovnog profesora, vanredni profesor dr Miloš Ković smatra da bi mogao da bude izbačen sa Filozofskog fakulteta
U okviru te, kako kaže, ćuteće većine našli su se još i Dubravka Stojanović, Vlada Stanković, koji su protiv njega podneli svako po jednu krivičnu i jednu parničnu tužbu, pa se i oni, takođe, nalaze u direktnom sukobu interesa.

Politički progon

Ta komisija koja je, ističe Ković, pravno nelegalna, treba da utvrdi konačan predlog koji ide na Kadrovsku komisiju, a posle nje treba da se izjasni i Izborno veće Filozofskog fakulteta.

„Ja se nadam da će kolege koje su članovi Kadrovske komisije i Izbornog veća Filozofskog fakulteta prozreti nečasne namere ovih ljudi. Ono što je važno da se naglasi je da taj problem ima jasnu pravnu stranu, jer je to pitanje poštovanja procedura i diskriminacije, ali ima i političku stranu. Svako ko prati moje nastupe, ali i nastupe Nikole Samardžića i Dubravke Stojanović, kao i svi koji znaju istoriju sukoba na Odeljenju za istoriju, znaju da je ovde reč o političkom progonu“, kategoričan je Ković.

On kaže da dešavanja na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta prevazilaze priču o tome hoće li neko biti proizveden u više zvanje.

Koju istoriju će nam deca učiti

„Ovde je reč o tome kakva će se istorija predavati našoj deci. Da li će u školama i na univerzitetima slušati NATO istoriju srpskog naroda, ili hašku interpretaciju srpske istorije, kako ja to ponavljam već godinama, ili ono što je prava istorija koja je nauka, koja je stvar struke. Ovde se o tome radi i ja uopšte nemam nameru da se povučem“, izričit je Ković, iako su, kako kaže, sve karte u rukama druge strane.
Njegovo izbacivanje sa Fakulteta moguće je, dodaje on, na dva načina. Ili će mu naći protivkandidata za ponovni izbor u zvanje vanrednog profesora koji će i biti izabran, ili će se postupak opstruirati do juna, kada mu ističe zvanje vanrednog profesora. U oba slučaja je isti epilog.
Ković podseća da je tako već bilo kada je sa Odeljenja za istoriju izbačeno troje profesora.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSlučaj izbacivanja sa Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta su pre nekoliko godina već doživela tri profesora
Filozofski fakultet - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Slučaj izbacivanja sa Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta su pre nekoliko godina već doživela tri profesora
„Komisija je ta koja piše referat. U poslednjih nekoliko godina kada su sa posla izbacivane moje kolege Aleksandar Fotić, Nebojša Šuletić, Maja Nikolić, pisani su najneverovatniji referati o njihovim radovima i o njihovom pedagoškom učinku, koji su bili puni ličnih uvreda. Te referate je Veće fakulteta odbijalo, ali na taj način komisija koja je pisala referate je samo dobijala na vremenu, jer kada istekne tih šest meseci do isticanja zvanja, vi prosto otpadate kao uveli list.“
Naš sagovornik ipak podseća da je Senat Univerziteta taj koji donosi konačnu odluku.
„Postoje instance za koje se nadam da će prepoznati da je ovde reč o diskriminaciji i kršenju akademskih procedura“, zaključio je poznati profesor na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala