- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Jovana je „srpska hobotnica“: Znala sam da je to ono pravo, nema potrebe da nam bude žao

© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRANDSrpska rukometašica Jovana Risović
Srpska rukometašica Jovana Risović - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
Pratite nas
Rukometašice Srbije nisu uspele da se plasiraju u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Španiji, ali je podmlađeni tim predvođen poznatim imenima napravio rezultat za ponos. Jedna od glavnih junakinja bila je Jovana Risović, golmanka reprezentacije koja za Sputnjik otkrila da ona i saigračice ne žale već smatraju da su napravile veliki uspeh.
Umorne i iscrpljene, ali sa širokim osmesima rukometašice Srbije čekale su avion za Beograd posle završenog učešća na Svetskom prvenstvu, a prve utiske i atmosferu u timu sa Sputnjikom je podelila Jovana Risović, golman srpskog tima, koja se javila sa španskog aerodroma.
Rukometašice Srbije posle dve pobede nad Poljskom i Kamerunom i poraza od Rusije plasirale su se u drugu fazu šampionata gde su slavile protiv Crne Gore i Slovenije, ali su poražene od selekcije Francuske koja je olimpijski šampion.
Iako se nisu plasirale u nokaut fazu Srpkinje su napravile odličan rezultat kada se uzme u obzir da je tim podmlađen i da je bilo potrebno uklopiti mlade devojke u ekipu koja je standardna.
„Meni je bilo čudno jer sam navikla na neke devojke ranije i onda se odjednom veliki deo tima promenio. Nije dolazilo postepeno nego odjednom. Trebalo nam je da se naviknemo da smo mi koje smo tu duže vreme sada u ulozi da prenesemo iskustvo i polako smo počele sa bazičnim stvarima što se terena tiče“, objasnila je Risović.
© Foto : Rukometni savez SrbijeRukometašice Srbije
Rukometašice Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
Rukometašice Srbije
Reprezentaciju Srbije od aprila predvodi Uroš Bregar koji je sa novom energijom doneo i novu taktiku koju nije bilo lako usvojiti tako brzo.
Po završetku šampionata novi selektor istakao je da je ponosan na tim.
Vrlo sam ponosan na to kako smo odigrali celo prvenstvo. Osim utakmice sa Rusijom, sve smo odigrali na zaista dobrom nivou. Imali smo želju da idemo u drugi krug i da odigramo šest utakmica. Mnogo smo podmladili tim tako da je to bio veliki test za sve nas. Dobro smo odigrali utakmicu sa Poljskom i dobro započeli prvenstvo. Zatim smo dobro odigrali sve utakmice u grupnoj fazi osim utakmice sa Rusijom“, istakao je Bregar.
Risovićeva je za Sputnjik prokomentarisala kako je izgledalo uklapanje ekipe u novu ideologiju.
„Pošto je Uroš Bregar postavio novi sistem bilo je teško, meni ne, bio mi je trener u klubu, ali ostalim devojkama znam da jeste. Kad je Uroš došao osetila se nova energija. Promena se odrazila na dobar način.Ovo Svetsko prvenstvo je kruna, a sa druge strane tek početak svega što sledi“, istakla je Risović.
Da ekipa ima karakter bilo je evidentno u utakmici protiv Crne Gore, gde je Risovićeva briljirala i oduševila svet bravuroznim odbranama koje su se nizale kao na traci, čime je stekla nadimak – srpska hobotnica.
Srpska rukometašica Jovana Risović - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
SPORT
Srpska hobotnica – junakinja istorijske pobede protiv Crne Gore /video/
Jovana je član reprezentacije bila i kao juniorka, a 2014. proglašena je za najboljeg mladog golmana na svetu. Sedam godina kasnije, ona i dalje čuva srpsku mrežu, a njene odbrane na prvenstvu bile su ne samo važne za rezultat već i motivaciju cele ekipe.
Na Svetsko prvenstvo kako je Risović rekla devojke su krenule sa dovoljno samopouzdanja, ali je postojala bojazan od prvog meča koji je bio ključ za nastavak takmičenja.
„Mi smo se najviše plašile utakmice sa Poljskom. Bila nam je neophodna pobeda, imale smo opterećenje , ali smo odigrale odlično. Videlo se da je početak, bilo je grešaka, ali smo se izdigle u pravom trenutku i pokazale koliko možemo. Posle toga je bilo lakše“, istakla je Risović.
Tada je i ona uvidela da su iskustvo i mladi talenat u srpskom timu odličan spoj koji je svaku narednu utakmicu igrao kao finalnu.
„Već sam tu videla da ekipa ima veliki karakter, bez obzira što su mlade devojke videla sam želju i veliku borbenost, znala sam da je to ono pravo“, objasnila je Risović.
Kada je na red došla utakmica sa Francuskom očekivanja nisu bila velika. Protivnice su nekoliko meseci ranije postale olimpijske šampionke, a u timu Srbije bile su devojke koje prvi put igraju ovako veliko takmičenje.
Ipak, još jednom se pokazalo da kada se obuče nacionalni dres želja je ta koja može da odvede do čuda.
To čudo promaklo je Srbiji u poslednjih pet minuta utakmice sa Francuskom. Srpkinje su diktirale tempo, Jovana je bila tu da podigne samopouzdanje i odbrani neodbranjivo najboljim rukometašicama u protivničkom timu.
Iako su na kraju poražene, ta utakmica može da posluži kao dokaz da Srbija ima tim koji će tek praviti podvige.
„Pred utakmicu sa Francuskom rekle smo, hajde da idemo da uživamo, one su aktuelne olimpijske šampionke, hajde da igramo za nas i da ispoštujemo šta je trener tražio, što se ispostavilo kao dobra taktika jer smo im parirali 55 minuta i u odbrani i u napadu. Mislim da je to bila najbolja odbrana na prvenstvu“, sa puno ponosa na ekipu govori Risovićeva.
Nakon meča sa Francuskinjama šansa za četvrtfinale je izgubljena, ali su naše devojke umesto pognutih glava u svlačionicu ušle sa osmehom.

„Stale smo i rekle: Čoveče, pa mi smo imale šansu da pobedimo olimpijske šampionke. Igrale smo 55 minuta sjajnu utakmicu, ginule smo jedna za drugu, kad smo grešile pomagale smo jedna drugoj da se ispravimo, nema potrebe da nam bude žao“, opisala je atmosferu posle poraza Jovana Risović.

Nakon te utakmice usledio je meč sa Slovenijom, bez rezultatskog značaja, ali su hrabre srpske rukometašice igrale kao da se bore za zlatnu medalju.
„Znala sam da narednu utakmicu nećemo pasti psihički, bile smo moćne protiv jedne takve Francuske“, dodala je Risović.
Žala nema, Srbija nije prošla dalje, ali je na prvenstvu ostvarila četiri pobede., rukometašice su poražene samo od dva izuzetna tima, a toga je svesna i iskusna Jovana.
„Ovo je neki novi, drugačiji sistem takmičenja. U fudbalu da pobedite četiri utakmice od šest verovatno biste bili selekcija koja igra polufinale, ali mi smo izgubile samo od olimpijskog šampiona i viceprvaka što mislim da je sjajan rezultat“, rekla je Risović.
Tamara Kocić, najmlađa rukometašica u srpskom timu istakla se svojim raskošnim talentom, a pored nje i Jovana Risović je dobila odličnu zamenu na golu, Kristinu Graovac koja je u punom sjaju pokazala na prvoj utakmici protiv Poljske kada je protivnicama odbranila dva sedmerca.
„Ova reprezentacija ima budućnost, ja to kao neko ko je dugo tu to vidim. Ove devojke ostavljaju srce na terenu. Kristina je bila sjajna, iskoristile smo maksimalno obe priliku uz pomoć igračica. Bile smo prava ekipa i to nas je krasilo od prve do poslednje utakmice. Atmosfera je bila fenomenalna“, zaključila je Jovana Risović.
Risović trenutno brani za Krim iz Ljubljane, a sa reprezentacijom je osvojila tri medalje.
U timu je bila kada je Srbija došla do zlata na Mediteranskim igrama 2012. godine, zatim je sa saigračicama osvojila srebro na Svetskom prvenstvu iste godine. Jovana ima i bronzano odličje sa Univerzijade koja se održala 2015. godine.
Rukometašice Srbije i selektor Uroš Bregar - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
SPORT
Briljantne Srpkinje – pobeda za častan oproštaj!
Rukometašice Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
SPORT
„Sve bih dala u zamenu za dva boda“ – Srpkinje su poklekle, ali su pokazale veliko srce
Rukometašice Srbije i selektor Uroš Bregar - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2021
SPORT
Srpkinje bile na pragu čuda, pa poklekle protiv olimpijskog šampiona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala