- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U rangu istorijske: Sve oči uprte u posebnu sednicu Parlamenta Srpske o vraćanju nadležnosti

© Sputnik / Radoje PantovićZgrada Vlade RS u Banjaluci
Zgrada Vlade RS u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
Pratite nas
U Banjaluci će danas biti održana posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo BiH, za koju je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio da je u rangu istorijske.
Na posebnoj sednici trebalo bi da budu razmatrane Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, Informacija o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, Informacija o pravosudnim institucijama BiH, Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbednosti i Deklaracija o ustavnim principima.
O svim tačkama dnevnog reda predložena je objedinjena rasprava, a početak posebne sednice zakazan je za 12 časova.

„Posebna sednica o vraćanju nadležnosti u rangu istorijske“

Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti Srpske je u rangu istorijske sednice i predstavlja suštinske stvari za našu budućnost, jačinu, snagu, za naša prava dobijena Ustavom, ocenio je sinoć Milorad Dodik.
„Bilo je mnogo otpora i oni su dolazili spolja, gde su pokušali da spreče njeno održavanje, što samo govori koliko je važna. S druge strane, tu je i opozicija, koja je na različite načine u službi stranaca pokušala da obesnaži snagu održavanja ove posebne sednice. Ali ljudi koji odlučuju u Republici Srpskoj su odlučni da ovo sprovedu i povući ćemo saglasnost koja je ranije data pod velikim pritiscima“, naglasio je Dodik.
On je objasnio da je reč o povlačenju saglasnost na formiranje Oružanih snaga, a da će se nakon toga videti na koji način će se to pitanje rešavati, prenela je RTRS.
„Isto tako je i za indirektno oporezivanje, jer Dejtonski sporazum kaže da je Srpska faktor fiskalnog sistema, a ne BiH. Tu su i sve druge odluke koje je doneo visoki predstavnik, a nisu bile u skladu sa Ustavom BiH i njihovo važenje na prostoru Republike Srpske biće ukinuto dok se ne donese novo zakonodavstvo“, poručio je Dodik.
Tribina Republika Srpska - vraćanje otetih ustavnih nadležnosti - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
REGION
Srpska pred važnom odlukom: Hoće li uspeti da vrati oteto
Sednica parlamenta Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
REGION
Rampa za OHR iz Srpske: „Zapovedni način je neprihvatljiv“ /video/
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
REGION
Šmit nudi da povuče „Inckov zakon“, ali uz uslov neprihvatljiv za Srpsku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala