- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šmit nudi da povuče „Inckov zakon“, ali uz uslov neprihvatljiv za Srpsku

Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Takozvani visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit poručio je da je spreman da povuče nametnutu odluku Valentina Incka, ukoliko Parlamentarna skupština BiH donese sličan zakon kojim bi se, kako je rekao, „zabranili određeni oblici govora mržnje, uključujući i negiranje svakog genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca".
Šmit, koji se predstavlja kao visoki predstavnik za BiH, iako njegov izbor nije potvrđen u Savetu bezbednosti UN, niti ga priznaju Republika Srpska i velike sile, poput Rusije i Kine, to je predložio u otvorenom pismu Parlamentarnoj skupštini BiH.
„Svi znamo da nepriznavanje masovnih zločina i kršenja ljudskih prava može imati pogubne posledice po društvo. Tokom poslednjih 150 godina, međunarodna zajednica se obavezala da će uspostaviti pravila za izbegavanje sukoba i utvrditi humanitarne standarde koji se primenjuju tokom rata i sukoba obeleženih nasiljem, da bi se obezbedilo poštovanje potreba za humanim postupanjem i vodila briga o osobama koje su se našle u ratnim okolnostima“, navodi Šmit, prenosi Tanjug.

Poziv za usvajanje zakona sličnog Inckovoj odluci

Dodaje da „negiranje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući i genocide, sprečava društva da se nose s kolektivnom prošlošću, te da predstavlja nastavak zlostavljanja žrtava“.
„Izmene Krivičnog zakona BiH donete u julu 2021. godine zasnivaju se na principu očuvanja temeljnih vrednosti. Zakonodavni akti mogu ostvariti svoj potencijal u smislu promovisanja mira i pomirenja jedino ukoliko, paralelno s njima, u društvu postoji osnovni konsenzus, kao i zajednička spremnost da se pokaže razumevanje i saosećanje, posebno među mladim ljudima koji su sledeća generacija“, piše Šmit.
Nemački političar dodaje kako smatra da je „uloga Parlamenta kao političkog predstavničkog tela da pokuša da donese svoj zakon o ovom pitanju“.
Šmit je izrazio spremnost da ukine nametnuti zakon kada na snagu stupi novi usklađen s evropskim i međunarodnim standardima koji bude usvojila Parlamentarna skupština BiH.
Naglasio je da se zakon odnosi na pojedince koji su počinili ratne zločine, a ne na narode ili etničke grupe u celini.

Dodik odbacio rešenje koje sada nudi i Šmit

Podsetimo, o ovom predlogu juče je govorio i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, Dodik je ponovio da predstavnici Republike Srpske neće učestvovati u odlučivanju na nivou BiH sve dok se ne povuče sporni zakon koji je nametnuo Valentin Incko.
Rekao je da svi iz Republike Srpske i dalje stoje na poziciji da je nemoguće da bilo ko kaže za srpski narod i Republiku Srpsku da su „genocidni” i da to ne može da opstane u pravnom prostoru.
Ističući da treba tragati za rešenjima, Dodik je odbacio rešenje o kom se govori u javnosti, a prema kojem bi istovremeno u parlamentu bila povučena Inckova odluka i usvojeno neko novo rešenje.
On je ponovio da je „Inckov zakon“ neprihvatljiv i da ne može biti deo pravnog kontinuiteta, ma kako da se to reši.
Sednica parlamenta Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
REGION
Rampa za OHR iz Srpske: „Zapovedni način je neprihvatljiv“ /video/
Milan Blagojević, profesor ustavnog prava i autor knjige Kriminal ohaerizma - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
REGION
Potezi OHR nezabeleženi u istoriji: Srpska pred žestokim opstrukcijama – želi li neko oružani sukob
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
REGION
Dodik: Veliki eliminisali OHR, tužićemo Šmita /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala