- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Stazama naših predaka“: Jačanje tradicionalnih rusko-srpskih veza

© Sputnik / Stefan ĐurićIzložba „Stazama naših predaka“ u Ruskom domu
Izložba „Stazama naših predaka“ u Ruskom domu - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Pratite nas
Izložbom fotografija „Stazama naših predaka“ danas su u Ruskom domu u Beogradu predstavljene škole iz unutrašnjosti Srbije u kojima se uči ruski jezik i koje neguju srpsko-ruske kulturološke veze. Uz to, đaci tih škola su igranjem, pevanjem, recitovanjem i glumom na ruskom i srpskom jeziku obeležili ruski praznik Dan majki.
Fotografije prikazuju kako te, mahom seoske škole izgledaju danas u odnosu na nekada i mesta u kojima se nalaze. Ruski je u većini tih škola drugi strani jezik, ali ima i onih u kojima se uči fakultativno. Izložbom je predstavljeno 17 škola, a njihovi učenici izveli su program posvećen temi „majka“. Posle Ruskog doma, izložba će se seliti u mesta iz kojih su škole.
© Sputnik / Stefan ĐurićĐaci su tokom manifestacije izveli kolo
Đaci su igrali tokom manifestacije izveli kolo - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Đaci su tokom manifestacije izveli kolo

Srpske škole uče ruski jezik

Jovana, Elena i Filip iz osnovnih škola „Aca Aleksić“ iz Aleksandrovca i „Takovski ustanak“ iz Takova kazali su da su se za manifestaciju pripremali dve nedelje i da se osećaju predivno zbog učestvovanja u programu:
„Stvarno nam je drago što učestvujemo u ovome. Pripremali smo se dosta. Veoma smo srećni što smo došli ovde da učestvujemo. Imamo malu tremu, ali baš smo uzbuđeni“.
© Sputnik / Stefan ĐurićUčenici su pevali na ruskom i srpskom jeziku
Učenici su pevali na ruskom i srpskom jeziku - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Učenici su pevali na ruskom i srpskom jeziku
Celokupnu manifestaciju, uz podršku Ruskog doma, organizovali su Savez KOS, čiji osnivači su i članovi udruženja „Ksnija-ruski jezik” iz Čačka, srpsko-rusko-belorusko udruženje „Slovo SRB” iz Aleksandrovca i „Svet BB” iz Bajine Bašte.
„Cilj je da se prikažu te škole, da se promovišu deca i njihovo znanje, kako bismo ih na taj način podržali da nastave da uče ruski jezik. Treba da se pokaže koliko je jaka veza između Srbije i Rusije. Danas smo se okupili zbog Dana majki, a Srbi će uskoro da slave Detinjce, Materice i Oce. To je sve predbožićna atmosfera, u kojoj treba da jačamo porodicu, a potom i bratske veze“, rekla je zamenica predsednika Saveza KOS Ksenija Radojičić za „Sputnjik“.
© Sputnik / Stefan ĐurićĐaci su odglumili odlomak iz „Ane Karenjine“
Đaci su odglumili odlomak iz „Ane Karenjine“ - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Đaci su odglumili odlomak iz „Ane Karenjine“
Predsednica Saveza KOS Katarina Petković dodala je da je još jedan cilj projekta „Stazama naših predaka“ promocija kulturne baštine Srbije i Rusije, odnosno srpskog i ruskog naroda:
„Izložba je vezana za Dan majki, s obzirom na to da su majke spona svega toga nekada i sada. One su spona koja je vezivala te staze i koja je davala budućnost koju imamo“.
© Sputnik / Stefan ĐurićKatarina Petković i Ksenija Radojičić iz Saveza KOS
Katarina Petković i Ksenija Radojičić iz Saveza KOS - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Katarina Petković i Ksenija Radojičić iz Saveza KOS

Sertifikat za prvo rođeno dete

Zamenik direktora Ruskog doma Evgenije Djomin istakao je da u Beogradu postoji tradicija da se prvom detetu rođenom na Dan majki pokloni sertifikat koji omogućava vlasniku da besplatno pohađa sve obrazovne programe Ruskog doma i da je tako bilo i ove godine.
© Sputnik / Stefan ĐurićSvojih pet minuta imali su i najmlađi
Svojih pet minuta imali su i najmlađi - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Svojih pet minuta imali su i najmlađi
Koordinator Ruskog balkanskog centra u Beogradu Denis Kruglov kazao je da mu je drago što se na ovaj način promoviše ruski jezik, koji se u poslednje vreme aktivno izučava širom Srbije.
„Ruski balkanski centar se uvek raduje ovakvim događajima i pokušava da pomogne koliko i na koji god način može, jer smatra da je izučavanje ruskog jezika vrlo važno za omladinu, pošto joj daje mogućnost da nastavi obrazovanje u Rusiji“, napomenuo je Kruglov.
Brazilski pijanista Pablo Rosi - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Solistički koncert pijaniste Pabla Rosija u Ruskom domu
Izložba Nomadi ruskog umetnika Aleksandra Dmitrijeva - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Izložba „Nomadi“ umetnika Alekseja Dmitrijeva u Ruskom domu
Povodom 75. godina od početka Nirnberških suđenja u Galeriji Ruskog doma otvorena je istorijsko-dokumentarna izložba „Da se ne zaboravi!“. Postavku su pripremili Rusko istorijsko društvo, Fondacija ,,Istorija otadžbine“ i Federalna arhivska agencija Ruske Federacije. - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
SRBIJA
Ruski dom: U okviru foruma „Sećanje na pobednike“ otvorena izložba „Da se ne zaboravi!“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala