Izložba „Nomadi“ umetnika Alekseja Dmitrijeva u Ruskom domu

© Ustupio Ruski dom u BeograduIzložba "Nomadi" ruskog umetnika Aleksandra Dmitrijeva
Izložba Nomadi ruskog umetnika Aleksandra Dmitrijeva - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
Izložba slika „Nomadi“ umetnika Alekseja Dmitrijeva biće otvorena večeras u Galeriji Ruskog doma u Beogradu. Izložba je deo međunarodnog projekta koji ujedinjuje umetnike iz raznih zemalja, bliskih duhom i bliskih po shvatanju uloge slikarstva i kulture kao sredstava spoznaje svoje suštine i veze sa spoljnim svetom.

Svetske seobe kao lično iskustvo

Životni put Alekseja Dmitrijeva je svojevrsna ilustracija teme svetskih seoba, gledana kroz prizmu ličnog iskustva. Prožimanje sa svetom arhetipova drevnog Altaja, zabeleženo je u radovima umetnika, saopšteno je iz Ruskog doma.
U traganju za prirodom, koja bi odgovarala njegovom unutrašnjem svetu, prošavši kroz iskušenja prestoničkog života u Moskvi, izabrao je mesto za svoj boravak planine Altaja, prapostojbinu nomadske kulture Skifa i Turkijaca, čije tragove čuvaju stene i stepe ovog kraja, na granici Kine, Mongolije, Kazahstana i Rusije.

Filozofsko razmišljanje o životu i čoveku

Aleksej Dmitrijev, slikar izuzetnog talenta, poznat je ne samo u Republici Altaj, gde živi i radi više decenija, već i van njenih granica.
Diplomirao je na pozorišno-umetničkom fakultetu Univerziteta u Taškentu i po profesiji je pozorišni scenograf. Bavi se i pozorišnom scenografijom, kostimografijom i ilustracijama.
© Ustupio Ruski dom u BeograduIzložba "Nomadi" ruskog umetnika Aleksandra Dmitrijeva
Izložba Nomadi ruskog umetnika Aleksandra Dmitrijeva - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Izložba "Nomadi" ruskog umetnika Aleksandra Dmitrijeva
Prema rečima njegovih kolega slikara, radovi Dmitrijeva su drugačiji od onih, koje smo navikli da vidimo, razlikuju se od radova umetnika realista. Njegove slike su filozofsko razmišljanje o životu i čoveku.
Njegovo stvaralaštvo je odgovor na savremene tendencije u slikarstvu, koje se udaljava od sižea, postaje uslovno, obraćajući nam se znacima i simbolima.

Živopisni kraj sa sedam hiljada jezera

Čini se da nije slučajno što je slikar našao nadahnuće za svoj rad upravo u Gornom Altaju. Prirodu ovog Sibirskog kraja „opevao“ je poznati ruski slikar Nikolaj Rerih. To je živopisni kraj sa sedam hiljada jezera, kraj brzih reka i nemih pejzaža, u kojem su se u davna vremena presecali putevi nomadskih plemena.
Međunarodni umetnički projekat „Nomadi“ je organizovan uz podršku Komiteta za nacionalnu politiku i medije Republike Altaj i Doma Prijateljstva naroda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala