Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Poruka Mađarske Evropskoj uniji: Razgovarajte sa Dodikom

© Ustupljeno SputnjikuMilorad Dodik i Viktor Orban danas u Budimpešti
Milorad Dodik i Viktor Orban danas u Budimpešti - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
Evropski političari koji kritikuju člana Predsedništva BiH Milorada Dodika nikada do sada se nisu sreli s njim, niti sa njim razgovarali da bi mogli da razumeju njegove stavove, poručio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem u Budimpešti.
Sagovornici su, takođe, ocenili da je Zapadni Balkan važan za mir i stabilnost u Evropi.
„Svi koji interpretiraju Dodikove reči treba da razgovaraju s njim da bi nakon toga formirali svoja mišljenja. Posebno bi bilo dobro kada evropska spoljna politika ne bi bila svedena na tri reči - sankcije, sankcije, sankcije, što se u proteklom periodu pokazalo neefikasnim“, poručio je Sijarto.
Na pitanje o uticaju krize u BiH na situaciju u celom regionu, te u vezi sa pojedinim izjavama Milorada Dodika, Selaković je rekao da je Dodik u svojim izjavama rekao da se ne zalaže za secesiju, već da se bori za očuvanje nadležnosti RS, kao jednog od dva ravnopravna entiteta u BiH.
Sijarto je napomenuo da Mađarska živi u susedstvu Zapadnog Balkana i nažalost, ima loša iskustva, pa joj je tačno poznata razlika između stanja kada je mir i spokojstvo u regionu i kada nije.
„Možda oni koji su geografski daleko od ovih prostora, u manjoj meri osećaju značaj toga i možda zato sprečavaju integraciju Srbije u EU, ali i oni moraju da shvate da je iz ugla bezbednosti cele Evrope, mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu od odlučujućeg značaja“, rekao je Sijarto.
Zbog toga smatra da bi njegove kolege sa Zapada trebalo više da razgovaraju „sa rukovodiocima Zapadnog Balkana“.
Podsetivši da je premijer Orban otišao u Banjaluku, kaže da bi to trebalo da učine i evropski lideri pre nego što prete sankcijama.
„Da odu i razgovaraju i da razumeju kakvu poziciju zauzima Dodik i da na osnovu toga stvore svoje stavove“, dodao je Sijarto.
On je istakao da Dejtonski sporazum svakako treba poštovati, što je i stav Mađarske, navodeći da prilikom posete Banjaluci, među Dodikovim stavovima nije bilo ničega što bi imao efekat destabilizacije, već su oni bili u skladu sa poštovanjem međunarodnih obaveza.
Ministar Selaković je rekao da, imajući u vidu da između Srbije i RS postoji Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, a s obzirom da u RS, jednom od entiteta BiH, ubedljivom većinom žive Srbi, svakako da je Srbiji izuzetno važno da se očuvanju mir i stabilnost u BiH, RS i celom regionu.
On je zahvalio mađarskom premijeru Orbanu, ministru Sijartu, ali i komesaru za proširenje EU Oliveru Varheiju, koji je ovih dana u BiH, na, razumevanju za problem u BiH i stalnu spremnost da se u ovakvim situacijama saslušaju sve strane.
To je ono što je od suštinske važnosti za sticanje prave i realne slike o stanju stvari na terenu, naglasio je Selaković.
On je istakao da je pozicija Srbije jasna i nedvosmislena, jer Srbija na prvom mestu kao glavni cilj delovanja u regionu vidi očuvanje mira i stabilnosti.
„Bez mira i stabilnosti u ovom delu Evrope, nema mira i stabilnosti u čitavoj Evropi, niti ekonomskog razvoja. I jedan od razloga zašto se toliko zalažemo i reformišemo naše društvo na putu evropskih integracija je u tome što su evropske integracije postale provereni istorijski recept za očuvanje mira i stabilnosti“, rekao je Selaković.
Dodao je da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum i dejtonsku BiH, što je, kaže, recept koji je uspeo.
„Mi 26 godina posle potpisivanja nismo imali nijednu bezbednosnu krizu, sporazum je sačuvao mir, zato što je postavio recept koji počiva na tri konstitutivna naroda, dva entiteta i jednoj državi“, konstatovao je Selaković.
On je poručio da, ako je nekome želja da se Dejtonski sporazum menja, to je moguće ali uz konsenzus tri naroda i oba entiteta.
„Zato je stepen razumevanja koji pokazuje zvanična Budimpešta za svoje južno susedstvo važno i pokazuje primer drugima kako da pristupe tome“, rekao je Selaković i poručio da odluke nametnute sa strane nisu dobre u 21. veku.
Selaković je naveo i da je nesumnjivo moguće da dođe do eventualnog uticaja krize u BiH na čitav region, zbog čega je još važnije da se samo kroz dijalog svih strana, Bošnjaka, Hrvata i Srba, dođe do rešenja.
„Srbija dobro zna koliko je secesionizam opasna pojava i nastavićemo da ozbiljno vodimo računa o svim potezima, da ni u kom slučaju na provokacije ne odgovaramo neozbiljno, već konstruktivno“, rekao je Selaković, dodajući da je to upravo i učinio predsednik Srbije Aleksandra Vučić inicijativom „Otvoreni Balkan“, jer je relaksacija odnosa u ekonomiji, put ka relaksaciji političkih odnosa i snižavanju tenzija, preneo je Tanjug.
foto - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
REGION
Orban u Banjaluci u delikatnom trenutku: Priznanje interesa Republike Srpske i Srbije
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
REGION
Orban: Podržaćemo privredni razvoj Republike Srpske
Milorad Dodik sa Viktorom Orbanom - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
REGION
Dodik sa Orbanom u Banjaluci: Srpska predana primeni Dejtonskog sporazuma /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala