- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik sa Orbanom u Banjaluci: Srpska predana primeni Dejtonskog sporazuma /video, foto/

© AP Photo / Szilard KoszticsakMilorad Dodik sa Viktorom Orbanom
Milorad Dodik sa Viktorom Orbanom - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ukazao je, na sastanku sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Banjaluci, na predanost Republike Srpske primeni Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, uz poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, pri čemu Srpska zadržava pravo na vraćanje nadležnosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.
Na sastanku Dodika i Orbana bilo je reči o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu i mogućnostima unapređenja privredne saradnje Republike Srpske i Mađarske, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.
Orban je rekao da je za Mađarsku važna stabilnost i mir u regionu zapadnog Balkana, navodeći da bi akcenat trebalo staviti na unapređenje odnosa na svim nivoima i na privrednu saradnju.
Sastanak srpskog člana Predsedništva BiH i premijera Mađarske, kojem su prisustvovali predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, protekao je u prijateljskoj atmosferi, preneo je RTRS.
Uoči sastanka i radnog ručka delegacija, Dodik je istakao da Srpska i Mađarska nastavljaju odličnu saradnju.
„Zahvalni smo za razumevanje koje Mađarska ima za Republiku Srpsku i uvek smo tu da ugostimo naše dobre prijatelje“, rekao je Dodik.
Reč je o uzvratnoj poseti, s obzirom na to da su nedavno Dodik i predsednica Srpske Željka Cvijanović, bili u poseti Budimpešti.

„Poseta Orbana velika čast za Republiku Srpsku“

Poseta Viktora Orbana predstavlja veliku čast za Republiku Srpsku, naglasio je Dodik, navodeći da je na sastanku upoznao mađarskog premijera sa aktuelnom situacijom.
„Rekao sam mu veoma jasno kako se radi o spinovima, koji govore kako rušimo teritorijalni integritet BiH, što nije tačno. Važno je da imamo nekoga ko hoće to da čuje. Mi ne činimo ništa što nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Odlučni smo da Republika Srpska vrati svoja ovlašćenja koja joj je oduzeo Ustavni sud BiH“, rekao je Dodik za RTRS.
Dodao je da je na sastanku razgovarano i o bilateralnoj saradnji, potencijalnim zajedničkim projektima, pre svega infrastrukturnim i projektima u oblasti energetike.
Milorad Dodik sa Viktorom Orbanom - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
REGION
Orban u Banjaluci u delikatnom trenutku: Priznanje interesa Republike Srpske i Srbije
Policija u RS - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
REGION
Policija Srpske izdala naredbu povodom Orbanove posete
Milorad Dodik i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
REGION
Dodik: Orban veliki državnik, spreman da pomogne Republici Srpskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala