- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Orban u Banjaluci u delikatnom trenutku: Priznanje interesa Republike Srpske i Srbije

© AP Photo / Szilard KoszticsakMilorad Dodik sa Viktorom Orbanom
Milorad Dodik sa Viktorom Orbanom - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
Pratite nas
U kontekstu svih događaja u BiH, poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Republici Srpskoj veoma je značajna, jer znači podršku jednog od najglasnijih evropskih političara i predstavnika specifičnog političkog bloka unutar EU. Orbanova poseta može da doprinese priznanju interesa Republike Srpske i Srba u BiH kao legitimnih.
Ovako banjalučki politikolog Vojislav Savić komentariše nastupajuću posetu mađarskog premijera Viktora Orbana Banjaluci. Orban će u Republiku Srpsku doći u subotu, 6. novembra.

Orbanova poseta – Mađarska i Srpska su prepoznale jedna u drugoj partnera

Do sada, naglašava Savić, sve što se tiče Republike Srpske bilo je anatemisano, dok je unitarizam političkog Sarajeva i unitarna BiH bila legitimna. Orbanova poseta svakako doprinosi legitimizaciji ciljeva Republike Srpske, ističe Savić.
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
REGION
Orban u subotu u Banjaluci
To što Orban dolazi u Banjaluku, a ne ide u Sarajevo, poruka je, kako i Sarajevu, i Banjaluci, kaže Savić i povlači paralelu između Republike Srpske i Severne Makedonije. Zarad pristupanja EU, makedonski premijer Zoran Zaev pristao je na sve zahteve i kompromise. Na kraju od toga nije dobio ništa.
„Lideri koji se pouzdaju samo u jednu silu, jedan politički blok ili savez, neće se dobro provesti. Današnji političar koji nema utemeljenje u volji i podršci svog naroda, a sa druge strane, ne diversifikuje svoju političku podršku i savezništvo sa svim zemljama koje hoće sa njim da razgovaraju, sigurno se neće dobro provesti i kad tad će izgubiti podršku i svog naroda. U tom smislu, republika Srpska je u Orbanu, a i on u Republici Srpskoj, prepoznala partnera i naravno da treba sarađivati. Ova poseta je poruka da je Republika Srpska partnerski politički faktor za Mađarsku i to je jako bitno“, naglašava Savić.

Bliskost političkih pogleda Orbana i Dodika

Republika Srpska ima dobre odnose sa nekoliko zemalja EU, na primer sa Austrijom i Poljskom. Ali, najrazvijenije odnose sa nekom članicom EU, Republika Srpska ima sa Mađarskom, čemu doprinosi i lični odnos između Viktora Orbana i Milorada Dodika, ističe profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić.
„Obojica ističu primat nacije i nacionalne države i njene izgradnje u haotičnim međunarodnim odnosima. Njih dvojica su se na toj politici prepoznali i zbližili Banjaluku i Budimpeštu“, kaže on.
Dodik i Orban su se već videli dva puta, podseća naš sagovornik – prvi put u leto 2019, a drugi put nedavno, u Budimpešti na Demografskom samitu. Oba puta bilo je jasno da Dodik na tim susretima ne predstavlja BiH, već republiku Srpsku, što je i sam naglašavao.
SVET
Orban na masovnom skupu u Budimpešti optužio SAD i EU da hoće da ga sruše
Razlog zbog čega Orban dolazi samo u Banjaluku, a ne ide u Sarajevo je stoga što mađarski premijer u političkom Sarajevu prepoznaje upravo ono protiv čega se bori, kako na međunarodnoj sceni, tako i u svojoj zemlji – globalističke strukture.
„Viktor Orban prepoznaje da su ostala dva člana Predsedništva, pogotovo Željko Komšić, ali i celokupno političko Sarajevo, oni koje podržavaju globalističke strukture. To je ono što Viktora Orbana odvaja od političkog Sarajeva“, ističe Perišić.
S druge strane, politika Milorada Dodika je u poslednjih deset godina načinila je otklon od globalističkih struktura i suprotstavlja im se, jer one u okviru BiH ne vide Republiku Srpsku, već isključivo unitarnu BiH, dodaje on.
Spaja ih ideja suverenizma
Uz to, između stranaka koje predvode Dodik i Orban, Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i FIDES-a, iako se, gledano po njihovim nazivima radi o levičarskoj i partiji desnog centra, bliske su po svojim gledištima. Poslednjih petnaestak godina SNSD se profilisala kao patriotska i antiglobalistička stranka, baš kao i Orbanova partija, kaže Perišić.
Da Milorad Dodik i Viktor Orban, kao i njihove stranke, dele slične političke poglede, slaže se i Savić.
„Ako pogledate političke profile Dodika i Orbana, vidite da se radi o veoma bliskoj političkoj ideji. To je ideja suverenizma, koja dobija novi zamah u Evropi; vidimo da i u drugim evropskim zemljama takvi pokreti jačaju“, zaključuje Savić.
Veze između Republike Srpske i Mađarske jačaju od juna 2019, kada su se Dodik i Orban prvi put sreli i dogovorili da intenziviraju svoje odnose. A intenziviranje odnosa na probi je bilo tokom pandemije koronavirusa. Tada je Mađarska poslala pomoć u BiH, ali je posebnu pomoć dobila Republika Srpska.
U Banjaluku je tada, aprila 2020, doputovao i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto. On je još jednom posetio Republiku Srpsku, u julu prošle godine, kada se u Istočnom Sarajevu, osim sa Dodikom, sreo i sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom. Sijarto će biti i u delegaciji koju će subotu predvoditi Viktor Orban.
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
SRBIJA
Orban: Srbija treba da bude u EU, ali pitanje je – da li će imati kome da se pridruži /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala