Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Orban: Srbija treba da bude u EU, ali pitanje je – da li će imati kome da se pridruži /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićMađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Pratite nas
Premijer Mađarske Viktor Orban istakao je da je Srbija ključna zemlja i kapija Evrope i da treba da postane članica Evropske unije, ali je dodao i da se otvaraju pitanja da li Srbija to želi i da li će imati kome i čemu da se pridruži u skorije vreme.
"Istina je da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU, ali se postavlja pitanje da li želi da pristupi EU, i da li će u skorije vreme imati kome i čemu da se pridruži. Želim da potvrdim jasno i glasno da je Mađarska za članstvo Srbije u EU", naveo je Orban na ceremoniji obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica-Horgoš-državna granica sa Mađarskom-Segedin.
"Želimo da obnovimo železničku liniju staru 150 godina, ali u stvari postavljamo jedan kamen temeljac jer je ovo simbol - simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, koje grade zaedničku budućnost", naveo je mađarski premijer.
Istakao je da smo zajedno jači i da moramo još više da učvrstimo naše odnose.
"Istorijske oluje su preseklu ovu železničku liniju i time su građani oba grada mnogo izgubili jer je postalo nemoguće saobraćanje ovom železničkom linijom. Dragi građani Horgoša, ja se sećam, pre 6 godina, više hiljada migranata je hodalo baš tim železničkim šinama prema Mađarskoj i Evropi, tako da je morala ta linija da bude zatvorena. To je jedna priča svojstvena centralnoj Evropi jer u jednoj sili negde daleko od nas smisle nešto i onda to pokušavaju da nam nametnu i onda mi plaćamo cenu za sve to", kazao je Orban i dodao:
"Mogu da vam kažem da su strane sile ovde donosile samo nemir i rat".
Premijer Mađarske je naglasio da je došlo vreme da sopstvenu sudbinu uzmu u sopstvene ruke.
Rekao je da bi granice EU trebalo da budu dole niže na jugu, a građani Srbije bi trebalo bez pasoša da prolaze u Mađarsku i Evropu.
"Svi dobro znamo da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope", naglasio je Orban.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala