Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Evroposlanici optužili Srbiju za „moderno ropstvo“

© AP Photo / Visar KryeziuViola fon Kramon-Taubadel
Viola fon Kramon-Taubadel  - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
Pratite nas
Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon, sa još šest evroposlanika, objavila je pismo u kome se navodi da su „zgroženi izveštajima o trgovini ljudima u svrhu radne eksploatacije u Srbiji“. Ona je optužila Vladu Srbije za „saučesništvo u modernom ropstvu“.
U pismu objavljenom na sajtu Viole fon Kramon navodi se da prizori 500 vijetnamskih radnika sa gradilišta kompanije „Linglong“ u Zrenjaninu odaju sliku „modernog ropstva na granici EU“.
„Potpuno je neprihvatljivo da država koja želi da postane članica EU toleriše izgradnju i održavanje fabrike koja je zaposlila radnike koristeći trgovinu ljudima i eksploataciju. Ćutanje srpske vlade o ovom prinudnom radu znači da su oni saučesnici u modernom ropstvu“, navodi se u pismu.
Vlasti u Srbiji se pozivaju da odmah reaguju na „kršenje radničkih prava i ljudskog dostojanstva“, a Srbija da pokaže da „pripada evropskoj porodici nacija“ kroz promociju visokih standarda ljudskih i radničkih prava, ali i kroz „analizu kineskih investicija“, uključujući standarde rada i zaštite životne sredine.
Iako nije među potpisnicima ovog pisma, izvestilac za Srbiju u EP Vladimir Bilčik ocenjuje da u 21. veku u Evropi „nema mesta za slike koje dolaze iz zrenjaninske fabrike Linglong“.
„Svi radnici u zemljama kandidatima za članstvo u EU zaslužuju bezbedne radne uslove i zaštitu. Pozivam nadležne vlasti u Srbiji da temeljno istraže ovaj slučaj“, napisao je Bilčik na svom Tviter nalogu, prenosi Tanjug.
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
SRBIJA
„Viola fon Kramon se meša u unutrašnje stvari Srbije“: Ana Brnabić uzvratila evroposlanici
Predsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
EKONOMIJA
Vučić i Brnabićeva o slučaju vijetnamskih radnika u Zrenjaninu
Građevinski šlem - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
SRBIJA
Počelo premeštanje vijetnamskih radnika u Zrenjaninu: Boravili u prostorijama sa plinskim bocama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala