Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Počelo premeštanje vijetnamskih radnika u Zrenjaninu: Boravili u prostorijama sa plinskim bocama

© Sputnik / Lola ĐorđevićGrađevinski šlem
Građevinski šlem - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
U kasnim popodnevnim satima počelo je premeštanje vijetnamskih radnika angažovanih na gradilištu „Linglongove“ fabrike guma u Zrenjaninu.
Deo radnika, njih 86 biće smešten u Kaštelu Ečka, a veći deo na drugom kraju industrijske zone gde su smešteni i kineski radnici.
RTS je izvestio da je njihova ekipa, iako je Ministarstvo za rad sinoć saopštilo da su radnici iz Vijetnama preseljeni u druge objekte, radnike jutros zatekla na istom mestu.
Kako se dodaje, jedan deo radnika je nastavio da radi, a većina je i dalje u štrajku započetom u znak podrške kolegi koji je dobio otkaz, jer je medijima govorio o izrabljivanju i nehumanim uslovima smeštaja.
Smeštaj i uslove u kojima žive 402 radnika iz Vijetnama, nakon vanrednog nadzora Inspekcije rada i Sektora za vanredne situacije, obišao je i tim zaštitnika građana.
Ombudsman Zoran Pašalić kaže da se u konkretnom slučaju jedino može potkrepiti dokazima to da je deo radnika bio smešten u neadekvatnim uslovima, pa je Sektor za vanredne situacije MUP-a i naložio da se ti radnici izmeste u druge objekte.
„Kao razlozi da se radnici izmeste su ti što su se pored tih objekata su se nalazile boce sa tečnim naftnim gasom kao i burad sa naftom, što je po nalazu Sektora za vanredne situacije moglo da izazove požar sa velikim posledica“, dodaje Pašalić.
Dve nevladine organizacije u izveštaju od pre nekoliko dana navele su da radnici borave u dugačkim barakama, da u sobama spava po petnaestoro, kupatila nemaju grejanje, da radnici sa kojima su razgovarali nisu posedovali pasoše, kao i da se od njih, prema ugovoru, očekuje da rade 26 dana u mesecu po devet sati. Zbog svega navedenog podnele su prijavu zbog potencijalne trgovine ljudima.
Pašalić, međutim, navodi da tim ombudsmana nije stekao takav utisak.
Prema rečima ombudsmana, radnicima iz Vijetnama pasoši nisu oduzeti, već svako ima putnu ispravu koju može uzeti na revers koji se nalazi u objektu blizu njihovog smeštaja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala