- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić i Brnabićeva o slučaju vijetnamskih radnika u Zrenjaninu

© Tanjug / RADE PRELICPredsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić
Predsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, komentarišući slučaj vijetnamiskih radnika koji rade na izgradnji kineske fabrike „Linglong“ u Zrenjaninu, da se protiv svake kineske kompanije u Srbiji vodila kampanja, što je i sada slučaj, kao i da ne razume takvu vrstu hajke, upitavši da li je smisao da se oteraju investitori iz zemlje.
Dodao je da je inspekcija izašla na teren, odnosno otišla u Zrenjanin, i ako je utvrdila da su uslovi loši, oni će uslove popraviti i dodao da će država nastojati da pomogne svima, ali da investitore neće terati.
Na pitanje zna li se istina o tome šta se dešava sa vijetnamskim radnicima na izgradnji „Linglonga“ u Zrenjaninu, Vučić je rekao da se protiv svake kineske kompanije vodila hajka, podsećajući na smederevsku Železaru i borski Ziđin.
"Svakog dana vidite patološku potrebu da progonimo one koji su nas spasavili i koji nas danas spasavaju", rekao je Vučić i dodao da su Železara i Ziđin dve od tri najveće izvozne kompanije iz Srbije.
Zato je upitao šta je cilj sa „Linglongom“.
"Nema problema, poslali smo inspekciju. Nisam sasvim razumeo ni potrebu slanja inspekcije, ali ministri Kisić Tepavčević i Momirović nisu mogli da izdrže taj pritisak... Šta hoćete, da uništimo investiciju od 900 miliona dolara, da Zrenjanin ne napreduje, da ceo srednji Banat zatvorimo", upitao je Vučić.
Ponovio je da ne razume smisao kampanje, dodajući da će, ukoliko inspekcija ustanovila da su uslovi loši, oni koji su radnike angažovali morati da ih poprave.
"I, kraj priče. Ne razumem čemu ta vrsta hajke. Da me ubedite da ste zabrinuti za vijetnamske radnike? Znamo se dobro, niste brinuli o srpskim radnicima.. Sprskoj deci ste govorili da za njih pravite nešto, pa ste pravili studio Velikog brata i otimali pare od toga... Niste zabrinuti za srpsku decu, ali jeste za Vijetnamce... Pa, nemojte mene da lažete i folirate, možda nekog drugog...", rekao je Vučić.
Dodao je da će država nastojati da pomogne svima, ali da neće da rasteruje investitore, jer je njihovo dovođenje izuzetno, "krvavo" težak posao, a u tome smo najuspešniji.

Brnabićeva: Radnici će biti zaštićeni po zakonima Srbije

Vijetnamski radnici fabrike za preradu guma u Zrenjaninu „Linglong“ biće zaštićeni po zakonima Republike Srbije, istakla je danas premijerka Ana Brnabić dodajući da ne bi direktno i bez dodatnih informacija prebacivala odgovornost na tu komapniju.
Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara šta će država uraditi u vezi tog slučaja i da li će biti kazne za odgovorne, kazala da to pitanje koje je jako važno za nju jer je i pitanje radničkih, ali i ljudskih prava, ne treba politizovati.
Prema njenim rečima, inspekcije rade svoj posao, kao i Inspekcija rada, a tamo su bili i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova.
Kaže i da će na lice mesta otići ili su već bili ljudi koji predstavljaju nezavisne institucije zaštitnika građana, a da je ona zatražila da se organizuje i sastanak na kojem bi bili i predstavnici „Linglonga“ i predstavnici inspekcija kako bi se razumelo tačno šta se dešava, šta su problemi, kako mogu da se reše efikasno, bez pompe, na način na koji zaslužuje jedna država kao što je Srbija.
"Samo ne treba da politizujemo i da ne širimo ni polu informacije, ni lažne informacije i da pokažemo i stranim i domaćim investitorima i svim radnicima da u Srbiji mora da se poštuje zakon, ali isto tako da ćemo gledati kako da zaštitimo investicioni privredni ambijent u našoj zemlji zato što svi zajedno moramo da nastavimo da rastemo, da jačamo, da se borimo oko investicija kako bi plate nastavile da rastu na održivi način i da ne padamo na te provokacije", navela je.
Premijerka naglašava da će radnici biti zaštićeni odakle god da dolaze i ističe da to moraju da budu i to po zakonima Srbije.
"Ali, ne bih direktno i odmah i bez dodatnih informacija prebacivala odgovornost na „Linglong“. Ne bežim od toga da je bilo grešaka, samo treba da raščistimo ovo i da ne politizujemo", poručila je Brnabić.
Zaštitnik građana Zoran Pašalić obišao je danas sve lokacije na koje su preseljeni vijetnamski radnici iz neuslovnih baraka u zoni gradilišta nove fabrike guma „Linglong“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala