- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Nastaje društvo sa dve kaste, nevakcinisani su potlačeni“: Britanski medij o kovid propusnicama

© AP Photo / John LocherVakcinacija
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Pratite nas
Novi Zeland ponovo se našao u središtu pažnje zbog odluka u vezi sa pandemijom virusa korona. Premijerka te zemlje Džasinda Ardern prošle nedelje priznala je kako novi planovi o popuštanju kovid mera rizikuju da pretvore tu ostrvsku zemlju u „društvo sa dve klase“, piše britanski „Telegraf“ i dodaje da se ograničenja uz pomoć kovid propusnica šire svetom.
U slučaju Novog Zelanda, planovi predviđaju da će oni koji su vakcinisani moći da se relativno slobodno kreću i koriste različite usluge, dok za nevakcinisane neće vredeti isti uslovi i mogućnosti, navodi „Telegraf“.

Stvaranje nevakcinisane kaste

Jedan od najuglednijih britanskih listova objašnjava da se ovo ne odnosi samo na tu pacifičku ostrvsku državu.

„Uvođenje kovid propusnica sve je zastupljenije širom sveta, a sve više zemalja takođe omogućavaju veće slobode za vakcinisano stanovništvo, rizikujući stvaranje ‚nevakcinisane kaste’“, piše „Telegraf“.

Kao jedan od najistaknutijih primera navode Austriju.
„Broj zaraženih virusom korona ponovo raste u toj zemlji i oni koji se nisu do sada vakcinisali rizikuju ponovno zatvaranje u svoje domove. Novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg upozorio je da će, ako broj pacijenata koji su oboleli od virusa korona u Austriji premaši 600 osoba, ili trećinu ukupnih kapaciteta intenzivne nege u toj zemlji, austrijska vlada biti prisiljena da uvede najstroži režim za nevakcinisane, odnosno lokdaun i oni će moći da napuste svoje kuće samo u posebnim slučajevima, kao što su odlazak na posao, kupovina osnovnih namirnica i slično“, piše En Guland, zamenica urednika odseka za zdravstvo u „Telegrafu“.
Kako dodaje, Austrija ima jednu od ekstremnijih opcija koje se razmatraju, međutim, kako piše britanski list, „i druge zemlje takođe se sve manje suzdržavaju od uplitanja u živote svojih građana, a sve s ciljem da se vakciniše što više njihovih građana“.
© AP Photo / Lisa LeutnerAustrijski kancelar Aleksander Šalenberg
Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg
„Telegraf“ podseća da je američki predsednik Džo Bajden u julu najavio politiku pod nazivom „vakcinacija za posao“ (engleski: „jab for jobs“), što se odnosi na sve koji rade za federalnu vladu, a radi se o milionima ljudi. Takođe je pozvao poslodavce u privatnom sektoru da ulože veće napore u podsticanju svojih zaposlenih na vakcinisanje.

Otkazi zbog vakcinalnog statusa

Britanski list navodi i slučajeve američkih kompanija koje su uvele obaveznu vakcinaciju za svoje zaposlene, a u kojima su nevakcinisani dobili otkaz zbog toga.
Takođe, prema saopštenju Bele kuće, u državi Vašington stopa vakcinacije skočila je za 34 odsto pošto su uvedene mere za zaposlene u državnoj službi, ali je oko 1.900 državnih službenika napustilo svoje poslove ili su bili „zamoljeni“ da to urade otkako je uveden zahtev za vakcinacijom, piše „Telegraf“ i dodaje da to nisu usamljeni slučajevi, već da su na hiljade ljudi u SAD napustile radna mesta ili su otpušteni zbog vakcinalnog statusa.

„I u mnogim evropskim zemljama uvedene su kovid propusnice koje su postale obavezne za sve one koji žele da imaju društveni život“, piše urednica britanskog lista.

Ona podseća da je francuski predsednik Emanuel Makron najavio da će svi koji žele da idu u bioskope, muzeje, restoran i kafiće morati da pokažu dokaz da su vakcinisani ili da su negativni na testu.
© AP Photo / Michel EulerProtest protiv vakcinacije i novih ograničenja u Parizu
Protest protiv vakcinacije i novih ograničenja u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Protest protiv vakcinacije i novih ograničenja u Parizu
„Telegraf“ navodi kako su Francuzi među većim skepticima kada je u pitanju prihvatanje vakcina protiv virusa korona, ali uvođenje kovid propusnica, odnosno „sanitarnih propusnica“, kako se nazivaju u toj zemlji, povećalo je do tada sporu stopu vakcinacije, pa je sada oko 67 odsto stanovništva primilo dve doze cepiva, u poređenju sa oko 66 odsto u Velikoj Britaniji.
„Ipak, ta politika je takođe izazvala i novi talas protesta, a brojni demonstranti bili su ljuti zbog uvođenja takvih ograničenja u zemlji u kojoj je „liberte“, odnosno sloboda, univerzalno pravo“, ukazuje autorka britanskog medija.
Dodaje da i Nemačka ima slično pravilo, pod nazivom 3G (geimpft, genesen, getestet - vakcinisan, oporavljen, testiran). To pravilo, koje važi od avgusta, predviđa da svako ko želi da uđe u kafiće, bioskope ili domove za stare, mora da ispunjava jedan od ta tri uslova.

Da li je moguće ukidanje ograničenja

„Sve one koji su zabrinuti da se jednom doneta ograničenja teško mogu povući, ohrabriće primer Portugalije. Tokom leta, za ulazak u portugalske kafiće i restorane bila je potrebna potvrda o vakcinaciji. Ali, zbog druge najveće stope vakcinisanih u svetu, gotovo 87 odsto stanovništva, i niske stope novih slučajeva zaraze, te su mere ukinute prošlog meseca“, piše „Telegraf“.
U Velikoj Britaniji samo je Škotska uvela nešto slično, pošto je od 1. oktobra doneto pravilo da svako ko posećuje noćne klubove ili velike događaje, mora da pokaže kovid propusnicu da je primio dve doze vakcine ili negativan rezultat na testu.
Hoće li takva politika stupiti na snagu u Engleskoj, još uvek je predmet rasprave, navodi „Telegraf“ i podseća da je ministar zdravstva Sadžid Džavid u septembru odbacio mogućnost uvođenja kovid pasoša, barem za sada, nakon reakcije konzervativnih poslanika u parlamentu.

„Nikada mi se nije sviđala ideja kako moramo da naređujemo ljudima da pokažu svoje dokumente tek da bi mogli da rade nešto što je svakodnevna aktivnost. Dobro smo proučili situaciju i sa zadovoljstvom mogu reći da nećemo ići dalje s takvim planom“, izjavio je britanski ministar zdravstva.

List podseća da je u Britaniji, iako to nije službena vladina odluka, poželjno vakcinisanje za sve zaposlene u domovima za stare. Od 11. novembra svi koji rade ili volontiraju u tim domovima, moraće da budu vakcinisani sa dve doze, osim u izuzetnim slučajevima.
Prema procenama britanskog Ministarstva zdravstva, oko 40.000 negovatelja, odnosno sedam odsto radne snage, odbiće da se vakciniše, što znači da će poslodavci morati da ih otpuste, a već sada u tom sektoru nedostaje oko 120.000 radnika, zaključuje britanski „Telegraf“.
Kovid propusnice na aplikaciji mobilnog telefona - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
SRBIJA
Kako je protekla prva noć u Srbiji sa – kovid propusnicama
Britanski parlament - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
SVET
Britanski ministar odbija da nosi masku u parlamentu
Predrag Kon - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
DRUŠTVO
Kon: Apsolutni minimum je kovid propusnica 24 sata dnevno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala