https://lat.sputnikportal.rs/20211024/kako-je-protekla-prva-noc-u-srbiji-sa--kovid-propusnicama--1130936205.html
Kako je protekla prva noć u Srbiji sa – kovid propusnicama
Kako je protekla prva noć u Srbiji sa – kovid propusnicama
Sputnik Srbija
Prve večeri važenja kovid propusnica za ulazak u zatvorene prostore kafića i restorana u Srbiji, konobari i vlasnici, ali i retki gosti dočekuju sa zbunjenošću i radoznalošću. Jer niko ne zna kako će izgledati kontrola i ko u lokalima kontroliše goste.
2021-10-24T07:31+0200
2021-10-24T07:31+0200
2021-10-24T07:45+0200
srbija
srbija
kovid 19
kovid pasoši
srbija – društvo
društvo
kovid propusnice
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0a/14/1130828459_0:0:1920:1080_1920x0_80_0_0_115a7abc3cdab43ae511f259c1fb57f3.jpg
Ono što bi se moglo izdvojiti kao zajednički imenitelj u svim lokalima koje je reporter Sputnjika obišao prve večeri važenja kovid propusnica je da svi, i konobari, i gosti, ali i vlasnici, ne žele da im se pominju imena kafića i restorana. Zašto? Teško je objasniti. Ni oni nemaju objašnjenje. Kao da provejava atmosfera nervoze i iščekivanja.Kovid propusnice ispraznile lokaleIščekivanje je primetno kod svih – kod konobara, gostiju, vlasnika; svi gledaju društvene mreže i reportaže o tome da su inspektori uz pratnju komunalne policije već počeli sa kontrolom ugostiteljskih objekata. Međutim, u Strahinjića Bana do ponoći kontrola se nije pojavila.U toj ulici poznatoj po bogatom noćnom životu, većina lokala je u subotu uveče bila poluprazna.I zaista, svojim očima smo mogli da se uverimo – u lokal u kojem radi, a koji je poznat po tome što se u njemu služe razne vrste kabinetskog piva, zauzeto je tek dva-tri stola.Slično je i u drugom lokalu, poznatom beogradskom restoranu – zauzeta su tek dva stola u prizemlju, a na galeriji nema nikoga, kao i u kafiću poznatom po nargilama. Međutim, bašte su pune, iako pirka hladan vetrić.Zatvoriti lokal u deset ili nastaviti sa radomMilanu je, kako kaže, čudno da zaposleni u lokalima ne moraju da budu vakcinisani, dok gosti moraju. Uz to, žali se na organizaciju celog poduhvata.Jovana, konobarica, smatra da kovid-sertifikati neće imati svrhe i da ova mera neće potrajati.Zbog novonastale situacije, neki lokali su na društvenim mrežama već objavili da će od subote raditi do 22 sata, jer ne žele da dele građane. Jovana smatra da je to najbolje rešenje.„Mislim da je bolje da se radi do deset, s obzirom da većina ljudi nije vakcinisana. Mislim da je tako pametnije – do tada da se radi najnormalnije, a posle toga da se lokali zatvore“, kaže ona.Slično razmišlja i Ivan, vlasnik jednog od kafića.On je odlučio da sa primenom mera sačeka ponedeljak jer je očekivao da će neko iz komunalne policije ovih dana doći da im objasni kako se novouvedene mere primenjuju.Njegovoj supruzi Jeleni, kao i Milanu, čudno je kako zaposleni ne moraju da budu vakcinisani, dok gosti moraju.„Ne razumem šta se dobija time? Ja, koja nisam vakcinisana, služim tebe koji jesi. Kako to sprečava širenje zaraze“, komentariše ona.Kovid propusnice neophodne su za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru - restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima, od subote svakoga dana od 22 časa do kraja radnog vremena. One će biti potrebne i gostima i organizatorima svadbi, rođendanskih i ostalih proslava koje se održavaju u zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata nakon 22 časa.Organizatori događaja, vlasnici i zaduženo osoblje ugostiteljskih objekata u obavezi su da kontrolišu svoje goste, odnosno da utvrde da li prilikom ulaska i boravka u objektu imaju kod sebe digitalni sertifikat koji ispunjava neophodne kriterijume.Kovid redari u ugostiteljskim objektima, kao i inspektori prilikom nadzora, moći će uz pomoć obične kamere na mobilnom telefonu, bilo kojim čitačem kju-ar koda da utvrde da li je kovid sertifikat validan, odnosno da li je u zelenom ili crvenom statusu.Pošto kovid propusnica odnosno zeleni sertifikat na sebi nema fotografiju vlasnika, građanima na ulasku u ugostiteljski objekat može biti zatraženo da pokažu i lični dokument sa fotografijom.Nosioci nadzora ugostiteljskih objekata i primene kovid propusnica biće sanitarna i komunalna inspekcija, kao i Komunalna milicija, a kako je najavljeno, na terenu će biti 2.400 inspektora svih 46 inspekcija u Srbiji.Kazna za pravno lice je 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000, odgovorno lice u firmi 50.000, kovid redara 30.000 i za gosta objekta 5.000 dinara.
https://lat.sputnikportal.rs/20211021/kovid-propusnice-nece-imati-efekta-dr-jankovic-o-novoj-meri-1130850624.html
https://lat.sputnikportal.rs/20211023/od-veceras-u-22-sata-obavezne-kovid-propusnice-u-zatvorenim-objektima-1130915227.html
srbija
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Nikola Joksimović
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112076/21/1120762172_0:0:2047:2047_100x100_80_0_0_711209fd8a877b4608cd4ef28d014050.jpg
Nikola Joksimović
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112076/21/1120762172_0:0:2047:2047_100x100_80_0_0_711209fd8a877b4608cd4ef28d014050.jpg
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0a/14/1130828459_214:0:1654:1080_1920x0_80_0_0_a0896608749ede41ff1929105b3f8281.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Nikola Joksimović
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112076/21/1120762172_0:0:2047:2047_100x100_80_0_0_711209fd8a877b4608cd4ef28d014050.jpg
kovid propusnice, kovid pasoši, restorani, kafići, kovid19
kovid propusnice, kovid pasoši, restorani, kafići, kovid19
Kako je protekla prva noć u Srbiji sa – kovid propusnicama
07:31 24.10.2021 (Osveženo: 07:45 24.10.2021) Prve večeri važenja kovid propusnica za ulazak u zatvorene prostore kafića i restorana u Srbiji, konobari i vlasnici, ali i retki gosti dočekuju sa zbunjenošću i radoznalošću. Jer, niko ne zna kako će izgledati kontrola i ko u lokalima kontroliše goste.
Ono što bi se moglo izdvojiti kao zajednički imenitelj u svim lokalima koje je reporter Sputnjika obišao prve večeri važenja kovid propusnica je da svi, i konobari, i gosti, ali i vlasnici, ne žele da im se pominju imena kafića i restorana. Zašto? Teško je objasniti. Ni oni nemaju objašnjenje. Kao da provejava atmosfera nervoze i iščekivanja.
Kovid propusnice ispraznile lokale
Iščekivanje je primetno kod svih – kod konobara, gostiju, vlasnika; svi gledaju društvene mreže i reportaže o tome da su inspektori uz pratnju komunalne policije već počeli sa kontrolom ugostiteljskih objekata. Međutim, u Strahinjića Bana do ponoći kontrola se nije pojavila.
U toj ulici poznatoj po bogatom noćnom životu, većina lokala je u subotu uveče bila poluprazna.
„Bilo je loših subota, ali ova je baš, baš loša“, kaže nam Milan, konobar u jednom baru u poznatoj „Silikonskoj dolini“.
I zaista, svojim očima smo mogli da se uverimo – u lokal u kojem radi, a koji je poznat po tome što se u njemu služe razne vrste kabinetskog piva, zauzeto je tek dva-tri stola.
„U ovo vreme (između deset i jedanaest časova) obično je puno“, objašnjava on.
Slično je i u drugom lokalu, poznatom beogradskom restoranu – zauzeta su tek dva stola u prizemlju, a na galeriji nema nikoga, kao i u kafiću poznatom po nargilama. Međutim, bašte su pune, iako pirka hladan vetrić.
„Ne znamo kako će sve da izgleda. Ko će da kontroliše goste? Ja neću sigurno. Kako da ih kontrolišem? Ko sam ja da im tražim lična dokumenta i da im proveravam kovid-propusnice“, kaže nam Miloš, konobar.
Zatvoriti lokal u deset ili nastaviti sa radom
Milanu je, kako kaže, čudno da zaposleni u lokalima ne moraju da budu vakcinisani, dok gosti moraju. Uz to, žali se na organizaciju celog poduhvata.
„Mislili smo da će komunalci danas doći da nam objasne kako će sve to da izgleda, jer od toga nam zavisi radno vreme – da li ćemo raditi do deset, dvanaest ili do jedan. Očekujem da će komunalna policija da nam pomogne da malo više saznamo o svemu. Koliko sam razumeo, kovid-redari će morati da traži propusnice od gostiju. Koliko sam čuo imaće pravo da traži čak i ličnu kartu. Iskreno, ne znam kako će to da izgleda. Ja ne mogu da im tražim lična dokumenta. Mogu samo da ih opomenem ako nemaju sertifikate. Ako neće da izađu, to valjda treba da rešava komunalna policija“, kaže on.
Jovana, konobarica, smatra da kovid-sertifikati neće imati svrhe i da ova mera neće potrajati.
„Ali ako to potraje, promeniće situaciju jer će ljudi izgubiti posao jer niko više neće izlaziti. Mislim na one koji ne žele da se vakcinišu“, kaže ona.
Zbog novonastale situacije, neki lokali su na društvenim mrežama već objavili da će od subote raditi do 22 sata, jer ne žele da dele građane. Jovana smatra da je to najbolje rešenje.
„Mislim da je bolje da se radi do deset, s obzirom da većina ljudi nije vakcinisana. Mislim da je tako pametnije – do tada da se radi najnormalnije, a posle toga da se lokali zatvore“, kaže ona.
Slično razmišlja i Ivan, vlasnik jednog od kafića.
„Bolje mi je da zatvorim lokal u deset. Tako ću da izbegnem probleme. U redu je ako su ljudi trezni, ali šta da radim ako za stolom sedi njih nekoliko koji su popili dvadeset rakija? Kako ću njih da izbacim“, pita se on.
On je odlučio da sa primenom mera sačeka ponedeljak jer je očekivao da će neko iz komunalne policije ovih dana doći da im objasni kako se novouvedene mere primenjuju.
Njegovoj supruzi Jeleni, kao i Milanu, čudno je kako zaposleni ne moraju da budu vakcinisani, dok gosti moraju.
„Ne razumem šta se dobija time? Ja, koja nisam vakcinisana, služim tebe koji jesi. Kako to sprečava širenje zaraze“, komentariše ona.
„Bolje je da su nas zatvorili na petnaest dana. Bilo bi nam teško, ali snašli bismo se. I znali bismo na čemu smo. Ovako, niti znamo na čemu smo, niti su nam bliže objasnili kako da sprovodimo mere“, dodaje Ivan.
Kovid propusnice neophodne su za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru - restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima, od subote svakoga dana od 22 časa do kraja radnog vremena. One će biti potrebne i gostima i organizatorima svadbi, rođendanskih i ostalih proslava koje se održavaju u zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata nakon 22 časa.
Organizatori događaja, vlasnici i zaduženo osoblje ugostiteljskih objekata u obavezi su da kontrolišu svoje goste, odnosno da utvrde da li prilikom ulaska i boravka u objektu imaju kod sebe digitalni sertifikat koji ispunjava neophodne kriterijume.
Kovid redari u ugostiteljskim objektima, kao i inspektori prilikom nadzora, moći će uz pomoć obične kamere na mobilnom telefonu, bilo kojim čitačem kju-ar koda da utvrde da li je kovid sertifikat validan, odnosno da li je u zelenom ili crvenom statusu.
Pošto kovid propusnica odnosno zeleni sertifikat na sebi nema fotografiju vlasnika, građanima na ulasku u ugostiteljski objekat može biti zatraženo da pokažu i lični dokument sa fotografijom.
Nosioci nadzora ugostiteljskih objekata i primene kovid propusnica biće sanitarna i komunalna inspekcija, kao i Komunalna milicija, a kako je najavljeno, na terenu će biti 2.400 inspektora svih 46 inspekcija u Srbiji.
Kazna za pravno lice je 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000, odgovorno lice u firmi 50.000, kovid redara 30.000 i za gosta objekta 5.000 dinara.