- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kon: Apsolutni minimum je kovid propusnica 24 sata dnevno

© Tanjug / ZORAN ZESTICPredrag Kon
Predrag Kon - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Pratite nas
Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon smatra da bi kovid propusnice trebalo da budu na snazi 24 sata dnevno. To je, kako je naveo, apsolutni minimum.
Kon je naglasio da su neophodne ozbiljne sankcije za one koji ne poštuju epidemiološke mere.
„Svi koji su na respiratoru su životno ugroženi. Imamo slučaj dečaka od 16 godina koji je u teškom stanju. Sve to skupa podrazumeva da virus traži osetljivu populaciju, i preko porodica ulazi u škole“, kazao je Kon.
Kon je, gostujući na televiziji „Pink“, ukazao da je proces imunizacije neophodan, kao i poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.
„Moramo biti efikasniji i brži. Ako hoćemo neki rezultat neophodna je vakcinacija. Jasna je preporuka vakcinacije dece od 12 godina, uskoro će biti registrovana i vakcina za decu od pet do 11 godina“, naveo je Kon.
Prema njegovim rečima, oni koji se vakcinišu kao mladi imaju dugotrajniji imunitet.
„Svako ko je primio Sinofarm već posle četiri meseca može da primi buster dozu i to se preporučuje u ovoj situaciji maksimalne cirkulacije virusa“, dodao je Kon.
Kon je dodao da bi ljudi koji imaju neku hroničnu bolest ili imunosupresiju trebalo da se vakcinišu nakon četiri meseca.
„Za sada ne postoji vakcina koja može dugotrajno da zaštiti ljude od korone. Vrlo je važno znati da se imunizacijom dece pravi ozbiljna barijera koja sprečava prenošenje virusa. To je daleko efikasnija zaštita“, rekao je Kon.
Podsetimo, epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je u nedelju da će Krizni štab naredne sedmice verovatno razgovarati o pooštravanju mera i da će predložiti da kovid propusnice važe duže u ugostiteljskim objektima, ali i na nekim drugim mestima.
Antigenski test  - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
SRBIJA
Važno obaveštenje o kovid propusnicama: Koji su testovi vidljivi u digitalnom zelenom serfitifikatu
Kovid propusnice na aplikaciji mobilnog telefona - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
SRBIJA
Kako je protekla prva noć u Srbiji sa – kovid propusnicama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala