- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kako „srušiti“ Novaka – na Novakov način

© AP Photo / Elise AmendolaNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Novak Đoković od početka sezone osvojio je tri Grend slem titule, ali to nije jedina mere njegovog uspeha. Kada se uzmu u obzir mlađi teniseri koji su u prethodnom periodu napravili velike uspehe, primećuje se da ih sve krasi sličnost sa prvim reketom sveta.
„Jedna od glavnih lekcija svima posle ove dve nedelje na Vimbldonu je da igrači sa dvoručnim bekhendom imaju veće šanse za uspeh od onih sa jednoručnim. Kada imate dvoručni bekhend kao Novak Đoković, to je fantastično oružje“, rekao je čuveni teniski stručnjak Nik Bolitijeri.
Njegovo zapažanje usledilo je nakon maratonskog meča između Novaka Đokovića i Rodžera Federera u finalu Vimbldona 2019. godine. Dve sezone kasnije, te reči imaju težinu.
Pojavila su se neka nova teniska imena, a oni koji su se probili u sam vrh podsećaju na Novaka Đokovića, jedan od glavnih dokaza je upravo dvoručni bekhend.
Mlađi igrač, ali dobro poznato lice na ATP listi, Aleksander Saša Zverev iza sebe ima sezonu iz snova, a njegova igra na izuzetno je visokom nivou. Ono što je krasi je najpre dvoručni bekhend koji poredi sa Novakovim.
„Sigurno imam najjači bekhend na turu, iako je Novakov malo stabilniji“, iskreno je jednom prilikom objasnio Zverev.
Način na koji se Nemac brani sa bekhend strane takođe asocira na defanzivu prvog tenisera sveta.
Ipak, Zverev je već neko vreme na turu i postepeno svoje ime gradi kroz tehnike i taktike kojim bi nadmudrio i Đokovića.
Nova imena koja su dospela na vrh belog sporta dobijaju nadimke po srpskom asu, pa je tako Janik Siner brzo postao „novi Novak“.
Mladi Italijan na Masteru u Majamiju postao je najmlađi finalista tog turnira posle Novaka Đokovića koji je takav podvig napravio 2007. godine.
Siner je u tri meseca osvojio turnire u Sofiji i Melburnu, što je takođe učinio Đoković 2016. godine kada je imao 19 godina.
Do trofeja talentovani Italijan dolazio je maestralnim bekhednom, proklizavanjem i izuzetno spretnim čuvanjem bekhend strane.
Sve ono što je Novaka vodilo do uspeha, vodilo je i mladog Janika, a pored toga krasi ga kako je njegov trener istakao mentalna snaga koja asocira na Đokovića.
„Mentalno je sličan Đokoviću, oni uvek pokušavaju sve da pojednostave, da ne komplikuju. Novak napreduje stalno, na Janiku ostaje da uradi isto“, objasnio je Rikardo Pjati.
Oko Sinerovog talenta složio se i Novak koji ga vidi kao nasledika.
„Janik Siner definitivno poseduje igru koja je snažna i kvalitetna. Može se reći da on ima potencijala da postane najbolji igrač sveta“, otkrio je Đoković.
Novakov uticaj na nove nade video se i ove sezone kada je „eksplodirao“ na terenu 18-godišnji Španac Karlos Alkaras.
S obzirom da dolazi iz Španije, Alkarasa nazivaju „novim Nadalom“, ali njegov stil igre daleko više podseća na tenis kakav igra srpski as.
Mladom španskom čudu sa bekhend strane protivnik gotovo da ne može da uradi ništa!
Namučio je u Indijan Velsu nekadašnjeg broja jedan, Endija Mareja, a iako je Britanac na kraju slavio, 18-godišnjak je odigrao sjajan meč.
Kada protivnik mladom Karlosu uputi lopticu koja je sa njegove drue strane, Španac se pretvara u Novaka Đokovića, savršeno prokliza i pošalje maestralan bekhend.
Neminovno je da su Zverev, Siner i Alkaras gledali poteze teniskih velikana, ali kada izađu na teren ovi momci koje karakteriše bekhend udarac, svesno ili nesvesno igraju Novakovu igru – i dobro im ide!
Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
SPORT
Slom Federera: Nije više na listi najboljih!
Srpski teniser Novak Đoković sa navijačima u Melburnu, na Australijan openu - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
SPORT
Australijski ministar (in)direktno uputio apel Đokoviću
Ruski teniser Aslan Karacev protiv Grigora Dimitrova - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
SPORT
Nekada rusko „tajno oružje“, a sada – mašina koje se svi plaše
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala