- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kalinić dočekan ovacijama, navijači poručili: „Kosovo je srce Srbije“ /video/

© Foto : ABA liga / Dragana StjepanovićNikola Kalinić
Nikola Kalinić - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
Pratite nas
Nikola Kalinić, reprezentativac Srbije, dočekan je ovacijama od strane navijača Crvene zvezde u Beogradu uoči meča sa Žalgirisom u Evroligi, nakon što se prethodno oglasio i dao pojašnjenje svojih ranijih izjava o Kosovu i Metohiji.
Kalinić je bez sumnje jedan od najboljih igrača Evrope i pravo je iznenađenje bilo što je letos odlučio da se vrati u Crvenu zvezdu, ali navijači nisu bili oduševljeni time zbog Kalinićevih ranijih izjava.
Ipak, sjajni krilni igrač se na dan prve utakmice nove takmičarske godine u Evroligi oglasio putem Sport kluba i objasnio šta je ranije govorio.
„Žao mi je što je moja izjava oko Kosova i Metohije pogrešno preneta, shvaćena i protumačena. Zbog svega toga se loše osećam i to me kao mladog čoveka boli. Nisam imao nameru da bilo koga povredim, bilo kojom svojom izjavom i potezom, i ako se to dogodilo, izvinjavam se. Moram da naglasim da je za mene Kosovo i Metohija neizostavni deo Srbije i da tako treba da ostane zauvek“, rekao je Kalinić za „Sport Klub“.
A pre dve godine...
„Otkad znam za sebe, a rođen sam 1991. godine, postoje problemi i razmirice oko Kosova. Svestan sam da će me mnogi zamrzeti sada, ali vreme je da neko to kaže javno: 'Hajde da rešimo više taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje'. Kosovski boj je bio pre 600 i više godina, a već dosta decenija to nije 'naša' teritorija, neka me isprave stariji i pametniji ako grešim. Niko ne živi od prošlosti i što se pre pomirimo sa sadašnjošću i nastavimo dalje, bolje će nam biti. Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili, imali smo svetlih momenata u prošlosti, ali moramo da se pomirimo s tim da smo sada mala i nebitna tačka na ogromnoj mapi sveta. Ko mi ne veruje neka proputuje malo svetom i neka kaže strancima odakle je i ko je – doživeće šok, siguran sam. Ja sam ga doživeo. Nedavno je i potpisan novi ugovor o saradnji između Nemačke i Francuske, prvi je bio 1963, dakle 16 godina posle svega što se dešavalo u Drugom svetskom ratu. Ej, 16 godina od svih zločina, zlodela i žrtava su shvatili da moraju zajedno da rade i pogledajte gde su sada? A mi i dalje pričamo o Kosovskom boju i ko zna čemu...“, izjavio je srpski košarkaš u januaru 2019. za „Blic“.
U javnosti su se pojavila govorkanja da su navijači Crvene zvezde spremni da negativnim reakcijama dočekaju Kalinića, ali su posle pojašnjenja izjave odgovorili saopštenjem.
„Delije su prepoznale dobru volju današnjim gestom koji je izrečen i nadamo se iskrenim pokajanjem. Shodno tome, pozivamo sve Delije da dođu u Arenu i podrže naše igrače u evroligaškoj utakmici. Sada i zauvek, skrećemo pažnju da niko nikada neće biti dobrodošao u Zvezdu ako priča loše o Srbiji, Crkvi, Zvezdi, Delijama! Crvena zvezda je ideologija! Poslednje upozorenje upravi da sledeći igrač koji dođe, a ideološki je nepodoban, biće znak da budemo protiv iste. Bez mogućnosti za kompromisom“, saopštila je glavna navijačka grupa šampiona Srbije.
Dobra volja je vraćena istom merom – Kalinić je dočekan ovacijama na predstavljanju.
Navijači su potom uputili poruku da je Kosovo srce Srbije, uz pevanje patriotskih pesama.
Nikola Kalinić - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
SPORT
Kalinić objasnio spornu izjavu o Kosmetu
Navijači na utakmici Lige šampiona između Crvene zvezde i Napolija - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
SPORT
Posle Kalinićeve izjave o Kosmetu oglasile se Delije: „Ovo je poslednje upozorenje“
Srpski košarkaš Nikola Kalinić - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Oglasio se Kalinić: Nisam mogao da ostavim svoje drugare na cedilu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala