- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kalinić objasnio spornu izjavu o Kosmetu

© Foto : KK Crvena zvezdaNikola Kalinić
Nikola Kalinić - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
Pratite nas
Nikola Kalinić, srpski košarkaš i as Crvene zvezde, prokomentarisao je spornu izjavu koju je dao o Kosovu pre nekoliko godina i otkrio da će jednu mesečnu platu donirati srpskom narodu na Kosmetu.
Kalinić se ove godine vratio u Crvenu zvezdu posle nekoliko godina u inostranstvu.
To se nije svidelo jednom delu navijača crveno-belih zbog jednog spornog intervjua o Kosovu, nakon kojeg je nedguo zatim dočekan ružnim skandiranjima u Beogradskoj areni dok je bio gost u dresu Fenerbahčea.
„Žao mi je što je moja izjava oko Kosova i Metohije pogrešno preneta, shvaćena i protumačena. Zbog svega toga se loše osećam i to me kao mladog čoveka boli. Nisam imao nameru da bilo koga povredim, bilo kojom svojom izjavom i potezom, i ako se to dogodilo, izvinjavam se. Moram da naglasim da je za mene Kosovo i Metohija neizostavni deo Srbije i da tako treba da ostane zauvek“, rekao je Kalinić za „Sport Klub“.
Uz pojašnjenje stava o Kosovu i Metohiji, bivši igrač Fenera i Valensije je otkrio da je jednu mesečnu platu donirati srpskom narodu na Kosmetu.
„Mislim da je važno da podsetim javnost da sam sa reprezentacijom svoje države Srbije osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Madridu 2014. godine, kao i na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine. Osvajač sam Evrolige 2017. godine u Istanbulu, gde sam po završetku finalne utakmice stavio na sebe zastavu svoje države Srbije. U prilog svemu ovome, odlučio sam da doniram jednu svoju mesečnu platu crkvi namenski za pomoć srpskom narodu na Kosmetu“.

Šta je Kalinić rekao o Kosovu?

„Otkad znam za sebe, a rođen sam 1991. godine, postoje problemi i razmirice oko Kosova. Svestan sam da će me mnogi zamrzeti sada, ali vreme je da neko to kaže javno: 'Hajde da rešimo više taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje'. Kosovski boj je bio pre 600 i više godina, a već dosta decenija to nije 'naša' teritorija, neka me isprave stariji i pametniji ako grešim. Niko ne živi od prošlosti i što se pre pomirimo sa sadašnjošću i nastavimo dalje, bolje će nam biti. Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili, imali smo svetlih momenata u prošlosti, ali moramo da se pomirimo s tim da smo sada mala i nebitna tačka na ogromnoj mapi sveta. Ko mi ne veruje neka proputuje malo svetom i neka kaže strancima odakle je i ko je – doživeće šok, siguran sam. Ja sam ga doživeo. Nedavno je i potpisan novi ugovor o saradnji između Nemačke i Francuske, prvi je bio 1963, dakle 16 godina posle svega što se dešavalo u Drugom svetskom ratu. Ej, 16 godina od svih zločina, zlodela i žrtava su shvatili da moraju zajedno da rade i pogledajte gde su sada? A mi i dalje pričamo o Kosovskom boju i ko zna čemu...“, izjavio je srpski košarkaš u januaru 2019. za „Blic“.
O Kosovu i Metohiji je nedavno govorio i Marko Kešelj, koji je u „Miljanovom korneru“ otkrio da je najponosniji na svoj humanitarni rad u organizaciji „Srbi za Srbe“.
Nikola Kalinić, srpski košarkaš (desno), tokom utakmice protiv Asvela  - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Kakve veze domaći paradajz ima sa Nikolom Kalinićem? /video/
Španski trener poludeo zbog odluke arbitra na utakmici Fuenlabrade i San Pablo Burgosa - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
SPORT
Trener napravio haos, Srbi gledali u čudu /video/
Zoran Moka Slavnić - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
SPORT
„Amerika je na sve načine pokušavala da spreči Jokića... Srbija? To ili imaš, ili nemaš“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala