Kakve veze domaći paradajz ima sa Nikolom Kalinićem? /video/

© AFP 2023 / OLIVIER CHASSIGNOLENikola Kalinić, srpski košarkaš (desno), tokom utakmice protiv Asvela
Nikola Kalinić, srpski košarkaš (desno), tokom utakmice protiv Asvela  - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Srpski košarkaš Nikola Kalinić ima jako dobru sezonu u Evroligi iza sebe, a u pauzi između napetih mečeva svoje Valensije uspeo je da pronađe i novi hobi.

Kalinić je evroligašku karijeru počeo u Crvenoj zvezdi, odakle se 2015. godine zaputio u Fenerbahče i tamo proveo punih pet sezona.

Usledila je selidba u Španiju, gde je pred početak tekuće sezone pojačao Valensiju.

Kaliniću se sviđa život u Španiji, a posebno ističe lepotu plaža, parkova i muzeja, kao i visok nivo umetnosti i arhitekture.

U slobodno vreme, ističe u intervjuu za elitno takmičenje, voli da vozi bicikl, a promena sredine ga je naterala da pronađe novi hobi – gajenje paradajza.

„Ne mogu da pronađem dobar paradajz nigde, dobar, prirodni paradajz. Dosta je teško pronaći ga u Španiji, a mislio sam da će to biti 'glavni grad paradajza'... Mislio sam da će ovde biti najbolji paradajz zbog svih festivala, kao što je 'Tomatina'. Ali, nisam bio zadovoljan time što sam pronašao i pomislio sam zašto ne bih pokušao da sam gajim paradajz? To mi je i postao hobi. Kada imam slobodnog vremena (time se bavim), a i lepo je videti da nešto raste“, otkrio je Kalinić.

Dvadesetdevetogodišnjak iz Subotice je ove sezone prvi put u karijeri dobio nagradu za igrača meseca, pošto je bio najbolji evroligaški košarkaš tokom februara, pa nije bezbedno isključiti opciju da je domaći paradajz njegove partije podigao na viši nivo...

„Dosta mi znači (ta nagrada), velika mi je čast. U Evroligi sam šest, sedam godina i nikada nisam dobio ovu nagradu. Uvek je lepo dobiti ovakvu nagradu, ali ona ništa ne znači ukoliko ne uspemo da se plasiramo među najboljih osam ekipa Evrolige“, kaže Kalinić.

Valensija je, do poraza od Efesa u prvom meču u martu, imala tri pobede u nizu koje će joj značajno pomoći u borbi za plasman među najboljih osam.

Aleksej Pokuševski - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Mlada zvezda srpske košarke za Sputnjik: Izlazimo na zagrevanje i zove me – Jokić!

„Imali smo jedan težak period u Evroligi, kada smo izgubili tri utakmice u nizu koje smo mislili da ćemo pobediti (Asvel, Žalgiris i Panatinaikos), ali posle toga smo uspeli da pronađemo fokus i motivaciju, a imali smo i 'sreće' da ispadnemo u četvrtfinalu Kupa Španije i da se uz nekoliko dodatnih dana odmora bolje pripremimo“, kaže reprezentativac Srbije i dodaje:

„Za nas je utakmica protiv CSKA bila prekretnica. Tada smo pomalo već razmišljali da ćemo biti među poslednjih osam, čak i poslednjih pet ekipa na tabeli, ali smo uspeli da dođemo do pobede posle možda i najbolje utakmice koje sam ikada odigrao“.

Osim sredine, Kaliniću se nakon odlaska iz Turske u Španiju donekle promenila i uloga.

„To je bio jedan od glavnih razloga zbog kojeg sam otišao iz Fenerbahčea, hteo sam da vidim da li sam spreman za veći 'zalogaj'. Za sada mi se sviđa nova uloga. Mislim da mi trener daje dosta slobode i zbog toga sam mu zahvalan. Imamo dosta poštovanja i poverenja, što je dosta bitno. Jedno vreme smo imali dosta uspona i padova, ali mislim da smo sada pronašli model koji funkcioniše i da ćemo moći da – naravno, uz mnogo napornog rada i motivacije – budemo veoma dobar tim“.

Bivši as Crvene zvezde u pobedi protiv Zenita učestvovao sa čak deset asistencija, što mu je bio rekord karijere.

„Konačno su saigrači počeli da pogađaju šuteve... Šalim se, naravno, to je bio jedan od onih dana – kome god da dodate loptu oni pogode. Ja uvek pokušavam da donesem pravu odluku na terenu, iako to ne izgleda uvek spektakularno“.

Vreme tokom kojeg je Kalinić važio za „potencijal“ je davno prošlo, pa se sada već može smatrati evroligaškim veteranom.

„Mislim da sam konačno došao do trenutka u svojoj karijeri kada više nisam dete, da znam kako da ponekad ostanem opušten i da nekada spustim nogu sa gasa. Dosta sam o košarci naučio od Željka Obradovića i ostalih trenera, pa sada sve polako dolazi na svoje mesto. Osećam se komfornije u svojoj ulozi u novom timu – što se tiče vođenja lopte, donošenja odluka, pozivanja akcija...“, jasan je Nikola Kalinić.

Kalinić ove sezone u Evroligi prosečno beleži 10,2 poena, 3,3 skoka, 3,2 asistencije i 0,8 ukradenih lopti.

Jokićev saigrač: Razumem Luku, ali ja prolazim kroz pakao

Da li ćemo na početku Igara imati srpsko-hrvatski spektakl?

Ne može svako da ima braću kao Jokić

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala