- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Da li će građani izgubiti sporove protiv banaka: Vrhovni sud zauzeo stav o osiguranju kredita

© Sputnik / SputnjikDinari
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Vrhovni kasacioni sud Srbije (VKS) zauzeo je stav da je dozvoljena odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da plati banci premiju osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).
To važi pod uslovom da je tu obavezu banka jasno predočila korisniku kredita u predugovornoj fazi, iskazivanjem ove vrste troškova kredita i njegovog procentualnog i nominalnog iznosa u ponudi, navodi se u stavu VKS u koji je Tanjug imao uvid.
Najviši sud u zemlji je naveo da banka nije dužna da korisnika kredita upozna sa strukturom i načinom obračuna premije osiguranja kredita.
Ovaj pravni stav, koji nije obavezujući, ali je usmeravajući za sve buduće odluke nižestepenih sudova, usvojen je u četvrtak, 16. septembra na sednici Građanskog odeljenja VKS, objavljeno je na sajtu tog suda.
„Pravno je valjana odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da plati banci premiju osiguranja kod NKOSK, pod uslovom da je ta obaveza jasno predočena korisniku kredita u predugovornoj fazi iskazivanjem ove vrste troškova kredita i njegovog procentualnog i nominalnog iznosa u ponudi. Banka nije dužna da korisnika kredita upozna sa strukturom i načinom obračuna premije osiguranja kredita“, glasi stav VKS.
Zamenik predsednika Komore javnih izvršitelja doktor Vujadin Masnikosa za Tanjug objašnjava da ovaj stav praktično znači da će svi građani koji su podneli tužbu sudovima protiv banaka za vraćanje naknade koju su im banke zaračunavale zapravo sada izgubiti sudske sporove.
On je ukazao da su sudovi ranije automatski usvajali tužbene zahtev i i obavezivali banke da vrate tu naknadu, jer banka nije imala pravo da samovoljno osigurava stambeni kredit kod NKOSK.
„Sada je VKS zauzeo stanovište da su oni imali to pravo, ako su to predočili“, precizirao je Masnikosa.
Veliki broj građana pokrenuo je spor pred sudom jer su im kao korisnicima stambenih kredita banke naplaćivale premiju osiguranja kod NKOSK u iznosu od 1.5 odsto do 4 odsto od ukupnog iznosa stambenog kredita, i to tako što su u ugovorima navodili da klijenti trebaju da plate premiju osiguranja kredita NKOSK
Čekić u sudnici - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2021
Banke neće odustati: Treba li država i dalje da ih pomaže
Marioneta - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2017
Niko ne sme da pljačka narod — osim banaka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala