- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu
Joanikije i Porfirije stigli u Podgoricu - Sputnik Srbija

„Biblijski događaj, preovladao je razum“ - poruka iz Hrama u Podgorici/video, foto/

Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je na Cetinju uprkos napetoj atmosferi, incidentima i sukobima u tom gradu. U ranim jutarnjim satima izbili su sukobi demonstranata sa policijom. Suzavac je bačen više puta, a bačene su i šok bombe.
Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije helikopterom su stigli u Cetinjski manastir, gde je održan čin ustoličenja mitropolita, posle čega su se vratili u Podgoricu, gde je održan svečani ručak.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:30 05.09.2021
Savet za građansku kontrolu rada policije: Korišćeni gumeni meci, prekomerna upotreba hemijskih sredstava
Savet za građansku kontrolu rada policije Crne Gore saopštio je da je nesporno utvrdio da su određene povrede građana na Cetinju uzrokovane dejstvom gumenih metaka. Savet je pozvao MUP i Upravu policije da zbog određenih nejasnoća i interesa javnosti objavi snimak navodnog bacanja molotovljevog koktela.
Savet je ranije ocenio da je prilikom intervencija policije, na različitim lokacijama, došlo do prekomerne upotrebe hemijskih sredstava.
21:50 05.09.2021
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
Dodik: Đukanović je doživeo propast jer je hteo da se obračuna sa srpskom nacionalnom linijom
21:21 05.09.2021
Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije na liturgiji u cetinjskom manastiru - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
Patrijarh i Joanikije stigli do Cetinja na krilima anđela: Šijaković odgovorio Đukanoviću
21:21 05.09.2021
Srpska crkva izdržala cetinjsko iskušenje, šta je sledeće? I Sputnjik intervju 5. 9. 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
Podkast
Srpska crkva izdržala cetinjsko iskušenje, šta je sledeće? I Sputnjik intervju
20:45 05.09.2021
Tužilaštvo: Katnić na Cetinju bio po službenoj dužnosti
Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić na Cetinju je boravio po službenoj dužnosti, saopšteno je večeras iz Vrhovnog državnog tužilaštva.
„Zbog neadekvatnog, da ne kažemo zlonamernog, tumačenja prisustva glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića na Cetinju, obaveštavamo javnost da je na osnovu odluke, koju je u petak 3. 9. 2021.godine doneo v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, u Državnom tužilaštvu organizovan je poseban režim rada, sa kojim je, radi koordinacije u radu, obavešten i direktor Uprave policije Zoran Brđanin“, saopštilo je Tužilaštvo.
„U odluci koja je dostavljena Specijalnom, Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, kao i osnovnim državnim tužilaštvima na Cetinju, u Podgorici, Kotoru, Nikšiću, između ostalog, se navodi da je povodom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, zbog potencijalnog rizika koji ovaj događaj nosi, neophodno da u prostorijama Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju borave Glavni specijalni tužilac i specijalni tužioci sa timom iz Specijalnog policijskog odeljenja, radi praćenja događaja, te mogućnosti da se u radnjama pojedinaca ili grupa ostvare zakonska obeležja bića krivičnog dela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva“, navodi se u saopštenju.
Državno tužilaštvo će, kako su kazali, i povodom dešavanja na Cetinju preduzeti sve mere i radnje iz svoje nadležnosti i pokrenuti postupak protiv svakoga za koga se utvrdi da je počinio krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, bez obzira na funkciju, partijsku, nacionalnu ili versku pripadnost.
20:39 05.09.2021
Željka Cvijanović: Dobro je što na Cetinju nije obesmišljena vera
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je dobro što u Crnoj Gori nisu uspeli pokušaji da se osujeti jedan tako svečani i uzvišeni čin kakav je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog.
„Dobro je i to što nije obesmišljena vera, već samo politika kojom upravlja mržnja“, istakla je Cvijanović.
Željka Cvijanović je rekla da svako normalan želi što pre da zaboravi nemile scene koje su se dogodile tokom nereda na Cetinju.
O izjavama Bakira Izetbegovića, koji je uputio niz uvreda na račun SPC, crkvenih velikodostojnika i vernika, Cvijanović je rekla da je to samo još jedan dokaz njegovog radikalizma i ekstremizma.
„Od čoveka koji Srbe naziva „lošim narodom“, srpske političare „genocidašima“, a onda napada i vređa SPC, ne možete očekivati ni suživot ni da gradi zajedničku državu. Iskreno, mi to i ne očekujemo, kao što i oni ne treba da očekuju da Srbi, pa i Hrvati prihvate da se pod plaštom neke kobajagi funkcionalnosti od BiH pravi muslimanska država. To je realnost“, konstatovala je Cvijanović.
20:08 05.09.2021
Na Cetinju mirno
Na Cetinju je večeras mirno. Na gradskom trgu je tiho i ništa ne ukazuje na nemile scene koje su se odigrale na ovom prostoru juče i jutros. Policije je mnogo manje nego u popodnevnim satima, i sada je samo jedno vozilo u blizini Cetinjskog manastira.
Komunalne službe su očistile Trg i uklonile deo kamenica i ostatke od kapisla suzavca koji se i dalje oseća u vazduhu. Građani šetaju, otvoreni su lokali i situacija se normalizovala, na vodi RTCG.
20:02 05.09.2021
Zapaljene gume na barikadama ispred Cetinja - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
Crnu Goru su čekali tamni scenario i anarhija: Abazović o pokušaju da se spreči ustoličenje na Cetinju
19:21 05.09.2021
Veselin Veljović - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
Podneta krivična prijava protiv Đukanovićevog savetnika
19:15 05.09.2021
Na Cetinje je stigao i lider LSV-a Nenad Čanak - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
SRBIJA
Dačić: Uhapsiti Čanka i zabraniti mu ulazak u Crnu Goru
18:22 05.09.2021
Doček patrijarha Porfirija u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
Patrijarh Porfirije: Srećan sam ali i užasnut - pretila je i snajperska puška
17:56 05.09.2021
Hrvatska: Pomno pratimo šta se događa u Crnoj Gori
Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je danas da pomno prati događanja u Crnoj Gori, da osuđuje svaki oblik nasilja i nada se mirnom okončanju napetosti.
Ministarstvo je povodom aktuelne situacije u Crnoj Gori povezane sa ustoličenjem mitropolita crnogorsko-primorskog pozvalo na rešavanje problema dijalogom i izrazilo nadu da trenutna situacija neće imati negativan uticaj na položaj hrvatske zajednice u toj zemlji.
Hrvatsko ministarstvo ističe da od svih političkih aktera u Crnoj Gori očekuje da sva pitanja sa kojima se u ovom trenutku suočava crnogorsko društvo rešavaju u evropskom duhu kroz inkluzivan i konstruktivan politički dijalog.
16:45 05.09.2021
Istoričar: Napad na SPC kobna greška Mila Đukanovića
Istoričar Predrag Marković - Sputnik Srbija
Istoričar Predrag Marković ocenio je da je napad na Srpsku pravoslavnu crkvu kobna greška predsednika Crne Gore Mila Đukanovića te da bi, da to nije uradio, vladao večno.
Popović smatra da je Đukanovića obuzela manija veličine i da je „želeo da postane crnogorski Sveti Sava, odnosno, osnivač države, nacije i vere istovremeno“.
„Niko ne može da se objasni ponašanje Đukanovića i njegovo odvajanje od realnosti, a verujem da će to ostati istorijsko pitanje zašto je Đukanović udario na SPC“, rekao je Marković.
On je naveo da su, s druge strane, dešavanja na Cetinju pokazala da je SPC pravi naslednik evropskih vrednosti u Crnoj Gori.
„SPC je svojim pitomim stavom i zdravorazumskim reagovanjem pokazala da je na nivou zadatka. S druge strane, protivnici ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju pokazali su izrazito nizak civilizacijski nivo, pa su čak i zapadne ambasade, koje su im tradicionalno naklonjene, morale da protestuju protiv njihovog ponašanja“, rekao je Marković.
Prema njegovim rečima, to nije borba protiv SPC, već protiv hrišćanstva, a većina građana Crne Gore su ne samo Srbi već i vernici SPC.
„Niko u Podgorici nije sahranio svog bližnjeg u prisustvu sveštenika „crnogorske pravoslavne crkve“. Kada su u pitanju ozbiljne stvari, građani se okreću isključivo SPC“, zaključio je Marković.
16:14 05.09.2021
Dolazak patrijarha Porfirija na Cetinje - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
Specijalac ispred Cetinjskog manastira: Poštovanje za svetinju i u najtežem trenutku /video/
15:54 05.09.2021
Crna Gora poslala poruku da je ozbiljna država i da je jača od svakog pojedinca
Crna Gora je poslala poruku da je ozbiljna i država vladavine prava i da neće kalkulisati sa onim što je zaštita prava i interesa građana, kazao je poslanik Demokrata Momo Koprivica. On je na konferenciji za novinare Demokratske Crne Gore rekao da je država obezbedila osnovno poštovanje ljudskih prava i pravo na slobodu veroispovijesti.
On je rekao da je Crna Gora dokazala da je jača od bilo kog pojedinca ili lica koji su, kako je kazao, pokušali da izvrše puč i na taj način suspenduju volju građana i ono što predstavlja pravni poredak.
15:48 05.09.2021
Lekarsku pomoć zatražilo 60 osoba na Cetinju
Hitna pomoć na Cetinju je od juče popodne, kada su izbili sukobi komita i policije na protestu protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, pregledala 60 osoba.
Pomoć je, kako su naveli, tražilo 30 civila, koji su nakon pregleda pušteni na kućno lečenje, prenosi RTCG.
Pregledano je i 30 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, od kojih su četvorica transportovana u Opštu bolnicu.
Direktor Opšte bolnice „Danilo Prvi“ na Cetinju Vladimir Pavićević kazao je da su osim službenika policije, u bolnici pregledane još tri osobe.
15:40 05.09.2021
Veselin Veljović - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
Đukanovićev savetnik kod tužioca zbog napada na policiju na Cetinju
15:30 05.09.2021
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
Krivokapić: Država je odbranjena
14:41 05.09.2021
Svečani ručak u podrumima „Plantaže 13“ - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
Ekskluzivne fotografije: Svečana atmosfera i vino u čast mitropolita, završena poseta patrijarha
13:58 05.09.2021
Završena svečanost: Joanikije, Porfirije, Krivokapić i ministri napustili Hram u Podgorici
Patrijarh srpski Porfirije, mitropolit Joanikije i predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i deo ministara iz njegove Vlade napustili su Hram Hristovog vaskrsenja.
Mitropolit Joanikije je u Hramu u Podgorici primio čestitke od crkvenih verodostojnika, koji su došli na njegovo ustoličenje.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala