- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crnu Goru su čekali tamni scenario i anarhija: Abazović o pokušaju da se spreči ustoličenje na Cetinju

© Sputnik / Radoje PantovićZapaljene gume na barikadama ispred Cetinja
Zapaljene gume na barikadama ispred Cetinja - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
Pratite nas
Da nije bilo ustoličenja Joanikija na Cetinju, država bi se verovatno uvela u anarhiju i ostvario bi se „tamni scenario koji su priželjkivale kriminalne grupe bliske DPS-u i verovatno deo ljudi van Crne Gore“, rekao je Dritan Abazović, potpredsednik crnogorske Vlade i koordinator bezbednosnih službi.
Abazović je kazao da je najvažnije da su nakon protesta na Cetinju u Crnoj Gori sačuvani mir i ustavni poredak. Ocenio je da je policija položila veliki ispit i da „nikada profesionalnija akcija nije sprovedena“.
„Srazmerno onome što je bio rizik, sve je završeno na najbolji način", kazao je Abazović Vijestima.
Kada je u pitanju organizator protesta na Cetinju, Abazović kaže da se vode operativni podaci prema više osoba, uključujući i uhapšenog savetnika predsednika Mila Đukanovića, bivšeg direktora policije Veselina Veljovića.
„Učinili smo sve da budemo suzdržani, a sukobi su počeli kada je gospodin Veljović pokušao nasilno da probije kordon policije i uspostavi komandu, po njegovoj proceni, kod određenih službenika Uprave policije. U tom momentu je bačen suzavac i dotad policija nije imala nikakve želje i volje da se na bilo koji način suprotstavlja građanima“, rekao je Abazović.
On se izvinio svima koji su bili na meti suzavca.
„Bilo kakav terorizam i ekstremizam, i pokušaj napada na službena lica, neće biti tolerisan“, dodao je on.
Abazović je Vijestima predstavio i fotografiju jednog od učesnika protesta sa molotovljevim koktelom.
Kazao je kako je „paradoksalno i tužno“ da Osnovno ili Specijalno državno tužilaštvo „nema intervenciju na blokade u Cetinju“.
Povodom tvrdnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je u jednom trenutku tokom protekle noći bilo planirano da ustoličenje bude odloženo, kazao je da Vučić „verovatno može da kaže šta se dešava u njegovoj državi i vladi“.
„Mi smo želeli da sprovodimo zakon i uspeli smo u tome, to je bila naša obaveza. Da li je bilo različitih scenarija u smislu operativno-taktičkog djelovanja - jeste i to je sasvim normalno“, istakao je
Na pitanje da li DF misli na njega, ministra Sekulovića ili direktora policije Brđanina kada pominje „pokušaj državnog udara“ i da li je bio za odlaganje ustoličenja, Abazović je kazao da je bio za sprovođenje Ustava.
„Nisam bio na sastanku kod premijera jer sam bio u svom kabinetu sa menadžmentom policije i ministrom unutrašnjih poslova“, rekao je Abazović.
Potpredsednik crnogorske Vlade kaže da nije bio za odlaganje ustoličenja, već da je tražio jasne garancije da se to može sprovesti na način na koji je to urađeno.
Povodom današnje izjave predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, Abazović je kazao da je danas „upokojen njegov kriminalni karakter“.
„DPS je, od faktora mira i stabilnosti, sada i za međunarodnu zajednicu postao grupacija koju, osim što ih prati kriminalni bekgraund, sada prati i ekstremizam sa elementima terorizma. Zašto kažem elementima terorizma, zato što je primetno da su se određena lica naoružavala na Cetinju“, kazao je Abazović, dodavši da policija istražuje te informacije.
„Oni su se nekako isturili kao inicijatori koji su najviše zalagali za scenario koji je trebalo da ima fatalne posledice. To je bio pokušaj da se Crna Gora uvede u trajnu destabilizaciju i sa elementima disolucije. Tu komponentu svako odgovoran, ako postoji u Tužilaštvu, ne sme da zanemari“, rekao je Abazović.
Veselin Veljović - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
Podneta krivična prijava protiv Đukanovićevog savetnika
Doček patrijarha Porfirija u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
Patrijarh Porfirije: Srećan sam ali i užasnut - pretila je i snajperska puška
Dolazak patrijarha Porfirija na Cetinje - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
REGION
Specijalac ispred Cetinjskog manastira: Poštovanje za svetinju i u najtežem trenutku /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala