Priština: Odložena sednica za povraćaj zemljišta na kom je Hram Hrista Spasa

CC BY 4.0 / cropped photo/Endrit.mstf / Hram Hrista Spasa u Prištini
Hram Hrista Spasa u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Pripremna sudska sednica po tužbi Univerziteta u Prištini protiv opštine Priština i Srpske pravoslavnu crkve, zarad dokazivanja prava na korišćenje i vraćanje imovine u kampusu, gde se nalazi crkva, koja je trebalo da se danas održi, odložena je jer je traženo izuzeće sudije, piše prištinska „Koha“.
Prema navodima tužbe, Univerzitet u Prištini koristi nekretnine na spornom zemljištu od 12. decembra 1975. godine i koje su postale, prema navodima, sastavni deo univerzitetskog kampusa prema detaljnom urbanističkom planu Univerzitetskog centra u Prištini.
U tužbi se ističe da je prvotužena, Opština Priština, protivno urbanističkom planu, bez pravnog osnova i nezakonito dala na korišćenje drugotuženoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi zemljište i da je izgradila pravoslavni Hram Hrista Spasa na površini od 0,54,12 hektara, sa dvorištem od 3,73,04 hektara, prenosi Blic.
Dodaje se da, na osnovu ovih činjenica, podnosilac tužbe prema važećem zakonu, kao nosilac prava korišćenja nepokretnosti, ima pravo da zahteva vraćanje sporne nepokretnosti, kao što je rekao da je imao zakonitu upotrebu i posed ove imovine.
Univerzitet u Prištini „Hasan Priština“ traži od suda da prihvati tužbu, ali i da obaveže opštinu Priština da promeni nosioca prava korišćenja nepokretnosti.
Crkva Hrista Spasa  - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Udar na hram Hrista Spasa: Potiru svedočanstvo o postojanju 50 hiljada Srba u Prištini
Iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2016
Otac Sava Janjić: Imamo sva vlasnička dokumenta za Hram Hrista Spasa
Hram Hrista Spasa u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
U Prištini danas ročište protiv SPC, traže oduzimanje zemljišta gde je Saborni hram Hrista Spasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala