Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Putin i Si na vezi: Jača koordinacija prema Avganistanu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Pratite nas
Predsednik Kine Si Đinping razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i izrazio podršku merama Rusije za osiguranje zaštite njenog državnog suvereniteta i bezbednosti, saopštila je Centralna televizija Kine.
„Samo onaj koji nosi cipele zna da li mu one odgovaraju. Koji sistem odgovara Kini i Rusiji – najbolje od svih će reći narodi dveju zemalja“, izjavio je Si.
On je naglasio da Rusija i Kina, koje veže sveobuhvatno partnerstvo i strateška saradnja u novoj eri, moraju da prodube saradnju u suprotstavljanju i uplitanju, kao i da čvrsto uzmu svoju budućnost i sudbinu u ruke.
„Kina snažno podržava Rusiju u izboru razvojnog puta koji odgovara njenim nacionalnim karakteristikama, odlučno podržava mere Ruske Federacije za osiguranje zaštite državnog suvereniteta i bezbednosti“, naglasio je šef Kine.

O Avganistanu

Govoreći o situaciji u Avganistanu, Si je rekao da avganistanske vlasti moraju da se odvoje od terorističkih organizacija. Prema rečima kineskog lidera, vlasti u zemlji moraju da stvore otvorenu političku strukturu.

„Trebalo bi da sprovode umerenu i suzdržanu unutrašnju politiku, da se u potpunosti ograde od terorističkih organizacija i održavaju prijateljske odnose sa svim zemljama sveta, posebno sa susednim“, smatra Si.

Istovremeno, Centralna televizija Kine prenosi da su se predsednici dogovorili da jačaju koordinaciju o Avganistanu.
„Kina je spremna da jača dijalog o Avganistanu sa Rusijom i drugim članovima međunarodne zajednice“, rekao je kineski lider.
Prema podacima kineskog medija, Putin je pristao na predlog kolege da ojačaju koordinaciju u vezi sa avganistanskim pitanjem.
Pogled na Kremlj i Hram Vasilija Blaženog u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Kremlj: Teroristička pretnja iz Avganistana visoka
Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove u vreme kada su američke snage počele sa povlačenjem.
Militanti pokreta „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) ušli su u Kabul 15. avgusta bez borbe i u roku od nekoliko sati uspostavili potpunu kontrolu nad glavnim gradom Avganistana. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala